Ce sărbătoresc românii de Paşte?

Anul acesta, toate denominaţiile creştine, precum şi Iudaismul, au sărbătoarea de Paşte (Passover, Pesah, Paska - ca să folosesc doar o parte din termenii acestei sărbători populare) în aceiaşi săptămână.

Problema e că nu toate denominaţiile creştine sărbătoresc acelaşi lucru. De ce? Păi se vede clar că la români nu există această sărbătoare definită în inimile şi cugetele lor "creştinizate", deşi sunt aşa de mulţi care nu au nici măcar o relaţie personală cu Creatorul lor, şi se consideră creştini. Ei de fapt sunt doar nominali, nu şi autentici. Şi prietenii mei ortodocşi sau catolici, sau de orice altă denominaţie ar mai fi, sunt sigur că nu se vor supăra că scriu aici direct şi fără ocolişuri adeăvărul gol goluţ.

La români sărbătoarea Paştelui înseamnă ouă vopsite, multă mâncare, şi chef şi zile libere. Pentru unii nu înseamnă nimic. Faptul că unii au şi zi liberă de la stat acum, sau de la angajator, este doar un motiv în plus pentru ei să tolănească acasă, în pat şi să nu facă nimic.

Acum 16 ani în urmă am avut ocazia să urmăresc de la fereastra unei cladiri mai înalte felul cum se desfăşura "slujba de înviere" de la o biserică din Bucureşti. Noaptea au apărut nişte luminiţe mici, toţi erau plin de respect, a fost slujba, etc., apoi dupa miezul nopţii tinerii au mers direct din biserică la bar, discoteci, etc. Nu am înţeles atunci ce sărbătoreau ei de fapt. Şi dacă întrebi tineretul de astăzi ce se sărbătoreşte în România de Paşti, o să îţi dea tot atâtea răspunsuri câte litere are întrebare pe care le-o vei pune legat de sărbătoare.

Chiar, vroiam să întreb şi eu acum, "e sărbătoare asta?"

Dacă e sărbătoare, de ce petrecem în beţie şi în baruri şi în discoteci? Pe cine sau ce sărbătorim?

Dacă e sărbătoare, de ce trebuie să mâncăm până ne spargem şi a doua zi să ne pară rău, să mergem la farmacie după medicamente, sau să ne... recuperăm?

Dacă e sărbătoare, cum se face că nu este în Biblie menţionată vreo poruncă legată de această sărbătoare - mai ales în felul cum o sărbătoresc românii?

Ca să nu mai lungim mult vorba, ajung la concluzia scurtă şi rapidă a faptului că Paştele este o sărbătoare comercială precum Revelionul, Crăciunul şi celelalte sărbători din timpul anului. Treaba e că acum îi vedem pe oameni şi la biserică dar şi la bar. De Crăciun poate nu îi vedem la biserică, dar sunt acasă, că e frig afară. Dar au bar şi în casă... deci care ar fi diferenţa?

Notă: fotografia preluată de pe blogul apologeticsuk.blogspot.com.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.