Profetul - am învăţat ce înseamnă să asculţi de Creatorul tău

"Profetul" (Bethany House Publishers, ISBN 978-0764209710) este de fapt ultima carte pe care am reuşit să o termin zilele acestea. Scrisă de R. J. Larson, şi prima din seria "The Books of the Infinite" ("Cărţile Infinitului").

Profetul este de fapt o lucrare de ficţiune creştină, deşi unii o consideră a face parte din cateogoria "speculativă", este totuşi ficţiune şi are o bază scripturală, nu neapărat biblică.

În această carte superbă, Ela Roeh, cea care este aleasă de Dumnezeu (care în carte apare pretutindeni cu numele de "Infinitul", inclusiv în dialogurile dintre diferitele personaje şi El, sau când se pomeneşte doar numele Lui) să devină profet al Parnienilor la vârsta fragedă de 18 ani, printr-o întâmplare destul de ciudată. Sora ei mai mică, Tzana intră în zona sacră a mormintelor profeţilor din Parne şi ajunge la toiagul profetului anterior, care murise cu 40 de ani în urmă. Practic, după o perioadă atât de lungă de timp de tăcere, Infinitul cheamă şi ridică un profet, şi nu unul obişnuit, ci o femeie, şi încă tânără.

Deşi Ela era promisă spre a se logodi cu un tânăr din Parne, ea alege şi acceptă chemarea de profet al Infinitului, o chemare care a fost adresată şi mamei ei, dar ea a refuzat-o. Din acel moment Infinitul începe să-i arate viziuni şi să o călăuzească în câteva serii de călătorii spre ţinuturi străine, ţinuturi unde are de rostit chemarea la adevăr, sfinţenie şi către Infinitul. În unele cazuri ea rosteşte judecata Infinitului şi ochii ei văd împlinirea lor, mai întâi în cadrul unor viziuni terifiante, apoi cu ochii săi fizici.

Nu puţini sunt cei care refuză chemarea ei şi Ela ajunge să fie întemniţată pe nedrept. Ea însă rămâne credincioasă Infinitului, care este mereu cu ea şi o protejează într-un mod supranatural în orice confruntare cu persoane sau fiinţe care încearcă să-i curme viaţa ei subit sau prin şiretlicuri diferite.

Nu vă pot dezvălui tot ceea ce scrie în această carte superbă. Eu personal am citit-o în câteva zile la rând şi m-am simţit nu o singură dată în pielea acestui profet. Am văzut cum ea conversa atât de simplu şi de real cu Creatorul ei, şi cum El îi răspunde ei, dar şi altora din jur care realizează că El este singurul Dumnezeu şi caută faţa Lui. Practic Ela este catalistul care îi determină pe mulţi din jur să se încreadă în Infinitul, în Creatorul tuturor lucrurilor.

Cartea "Profetul" (folosesc numele în română, deşi nu cred că este încă tradusă în româneşte) nu foloseşte nici un citat din Biblie, nici măcar citarea vreunui personaj din Vechiul sau Noul Testament, însă în decurgerea acţiunii din carte, totul pare a fi de parcă Ela este un fel de proroc Ilie Tişbitul care se duce la Izabela şi rosteşte judecata peste ea şi casa ei pentru că s-a încrezut în dumnezeii ei. Însăşi credincioşia ei faţă de dumnezeii făcuţi de mâna omului a fost măsurată înaintea Creatorului, care aduce destinul tragic şi întunecat peste ea, urmat apoi de ridicarea din tăcere a unui grup de profeţi care reiau închinarea la Templul Infinitului.

Dacă alegeţi şi îndrăgiţi scrierile de ficţiune creştină, vă recomand din toată inima această carte. Doresc să citesc şi celelalte 2 cărţi din această serie, sunt scrie într-un limbaj care pur şi simplu te provocă să fi tu personajul, te captivează de la început şi până la sfârşit, te determină să îţi ciuleşti urechile, să-ţi închizi ochii, să îndrăzneşti să ai şi tu viziunile pe care le avea Ela Roeh, apoi să mergi şi să faci lucruri mari pentru Creatorul tău. Mai jos aveţi coperţile şi link la cărţile din această serie, dacă doriţi să le comandaţi (există în mai multe formate disponibile - click pe copertă pentru detalii):

Prophet Judge King

La final, câteva cuvinte despre autoarea acestei minunate serii de cărţi:

R. J. Larson (foto drepta) este autoare a numeroase devoţionale şi este suspectă a faptului că mănâncă ciocolată şi cipsuri de cartofi la masa de prânz în timp ce scrie. Ea locuieşte în Colorado împreună cu soţul ei şi cei doi fii ai lor. Seria Books of the Infinite (Cărţile Infinitului) marchează debutul ei în cadrul genului de fantezie.

"Larson face din genul de fantezie ceva captivant chiar şi pentru cititorii care nu s-ar aventura în mod normal pe tărâmuri mistice. Deşi bătăliile se aseamănă cu povestirile din Vechiul Testament, nu există nici un fel de predicare aici, ci doar o povestire convingătoare a binelui contra răului în care binele triumfă cu siguranţă" - Booklist.

Aşadar, vă recomand din toată inima scrierile lui R. J. Larson, o autoare pe care probabil că nu aţi auzit-o, nu aţi citit-o şi nu aţi întâlnit-o încă. Scrierea ei despre Ela din Parne m-a făcut să înţeleg şi să realize ce înseamnă să asculţi în interiorul tău de Creatorul tău, şi să te laşi călăuzit de El în orice circumstanţe permite El să treacă prin viaţa ta. El are un scop pentru fiecare dintre ele, şi atunci când întrebările tale pentru El legate de necazurile prin care treci nu au nici un răspuns, acolo El de fapt lucrează la caracterul şi la personalitatea Ta. Ia toiagul în mână şi păşeşte mai departe, ascultarea de Creatorul face mai mult decât orice altceva! 

Notă: Toate fotografiile din această postare au fost preluate de pe site-ul Amazon.com





Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.