5 semne ale unui lider spiritual patetic

Cunoşti vreun lider/predicator jalnic? (sursă imagine Stock Free Images)Am fost şocat atunci când un apropiat a dat mai departe un tweet (mesaj de pe twitter, pentru cei care nu ştiu acest termen) scris de Dr. Chuck Swindoll cu câteva luni în urmă, care spunea următoarele, "Problema cu creştinii jalnici este că nu i-au confruntat prea mulţi oameni ca să le spună să dispară odată!"

Aşa Chuck, aşa! Nimeni nu o poate spune mai clar decât în acest fel. Creştinii jalnici sunt foarte periculoşi şi pot ucide o persoană din punct de vedere spiritual, am fost chiar martorul unei morţi fizice ca rezultat al faptului că nişte creştini s-au comportat într-un mod deplorabil cu cei care nu erau maturi în Domnul. Chestia asta este ceva serios, prieteni, şi atitudinea lui Chuck este cea corectă faţă de aceşti oameni înşelaţi.

Poate că te întrebi, "Dar de ce să fie un astfel de topic de o asemenea importanţă?" Este important pentru că acum, mai mult decât oricând, creştinii jalnici au cam început să aibă un efect negativ în trupul lui Hristos, şi devine din ce în ce mai evident discutat acest lucru pe tot globul. Adversarul nostru a fost destul de eficace în păcălirea "aşa-zişilor" creştini încât să-i transforme în lupi nesăţioşi. La exterior ei afişează compasiune, însă în interior ei sunt plini cu atitudini de judecată care, în cele din urmă, rănesc, divizează şi ucid.

Da, aceasta sună groaznic de aproape de ceea ce a descris Isus în Ioan 10:10, referindu-se la deavolul, "Hoţul nu vine decât ca să fure, să înjunghie şi să distrugă." Acum este momentul ca liderii cu inima mai autentică, precum Dr. Swindoll, să stea în picioare şi să strige la cei care trăiesc viaţa creştină falsă. Aceşti oameni nu fac altceva decât să-şi bage nasul în trupul lui Hristos şi să injecteze otravă în lucrarea autentică a lui Hristos, şi trebuie să facem tot ce putem pentru a opri acest dezastru!

În calitate de lider, este important să realizezi care sunt semnele ce te influenţează spre a deveni un om jalnic faţă de cei peste care Dumnezeu te-a chemat să-i conduci. Isus a fost clar cu privire la ce atitudine ar trebui să avem întotdeauna: "Fiţi înţelepţi ca şerpii şi fără pată ca porumbeii" (Matei 10:16).

Mai jos sunt cinci (deşi vă puteam da 50) semne că ai putea fi un lider spiritual jalnic:

1. Eşti rapid în a "acuza". Acest lucru se găseste adesea în special în liderii acelor slujiri care produc creştini deplorabili. Liderii sunt gata să arate cu degetul eşecurile altora, iar apoi să-i pună "deoparte" pentru o perioadă specifică de timp. Ei fac acest lucru pentru că sunt "experţi" în a arăta cu degetul păcatul mai mult, aşa încât să se pună în postura de a aduce ei vindecare şi restaurare. Ei nu au nici un indiciu despre felul cum să trateze păcatul pentru că ei au petrecut aşa de mulţi ani în a-şi umple inimile cu răutate şi pică, în loc de har autentic. Nu fii acest tip de lider!

2. Eşti bine-versat în domeniul regulilor şi reglementărilor bisericii tale. E uimitor să observ fell cum liderii jalnici pot să discute rapid despre toate regulile bisericii, însă nu pot să ofere un verset din Scriptură cu privire la un subiect dacă viaţa lor depinde de aceasta! Isus a fost foarte clar în Marcu 7:13 atunci când a spus fariseilor că regulile şi legile lor au făcut cuvântul lui Dumnezeu fără nici un efect. Aceasta trebuie să transmită un semnal de alarmă acelor lideri care conduc lucrări sau misiuni deplorabile - tradiţiile voastre care produc creştini duşmănoşi au alungat din mijlocul vostru pe Duhul Sfânt! Atunci când îţi susţi cu tărie regulile "făcute de oameni" mai presus decât Cuvântul lui Dumnezeu, vei fi fără nici un rezultat în tot ceea ce faci. Da, poate să existe vreun element de succes, însă niciodată ceea ce vrea Dumnezeu mai bun. Nu fii acest tip de lider!

3. Eşti "critic" cu privire la alţi creştini. Apropo, Isus a declarat clar faptul că vor exista acei oameni care nu fac lucrarea la fel ca ceilalţi, însă fără griji, mesajul încă mai arată spre cruce! În Marcu 9:38 ucenicii lui Isus au fost ofensaţi de faptul că erau alte persoane care scoteau demoni în numele lui Isus, însă nu erau parte din gaşcă! Îmi amintesc că am auzit pe un astfel de pastor "patetic" care a spus congregaţiei sale că oricine critică lucrarea/slujirea sa îşi va pierde răsplata în Rai! Şi ceea ce este cel mai haios cu privire la această povestire este faptul că aceiaşi lideri erau experţii de o viaţă în domeniul criticării altor lucrări! Prieteni, acest tip de spirit de critică aduce doar diviziune în trupul lui Hristos, şi Dumnezeu spune în Proverbe 6:19 că printre cele şapte lucruri pe care El le urăşte este şi omul sau femeia care aduce ceartă în cadrul bisericii. Nu fii acest tip de lider!

4. Foloseşti vina şi ruşinea ca o modalitate de a controla. Liderii deplorabili vor utiliza cele mai nebiblice tactici ca să-şi menţină oamenii în ţarcul lor. Adesea ei îi fac pe alţii să creadă că dacă părăsesc biserica/lucrarea respectivă, totul va rezulta în rănire personală sau chiar în pierderea mântuirii. Am auzit spunându-se că dacă un cuplu căsătorit părăsea o anumită biserică, căsnicia lor avea să ajungă la divorţ. Prieteni, acestea sunt blesteme reale ce sunt rostite către creştinii slabi. Mulţi dintre aceşti creştini slabi cad în plasa acestul nonsens dintr-o pură ignoranţă, şi o sfârşesc în situaţii personale foarte rele deoarece nişte terorizanţi jalnici care se numesc creştini au vomitat otravă în vieţile lor inocente. Nu fii acest tip de lider!

5. Inima ta a fost "împietrită". Matei 15:8 spune, "Norodul acesta se apropie de Mine cu gura şi Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine". Inima unui fariseu este întotdeauna departe de Dumnezeu. Ceea ce am descoperit eu este că atunci când eşti dur cu oamenii atunci eşti de fapt la mile depărtare de Dumnezeu. Sunt grămezi peste grămezi de astfel de farisei deplorabili în cadrul bisericii. Am avut oportunităţi numeroase să confrunt lideri jalnici a căror inimă a fost împietrită, şi mulţi dintre ei au refuzat să vadă eroarea conducerii lor şi au mers mai departe în a distruge aşa de multe vieţi.

Există un motiv bun pentru care Isus a spus de fapt ucenicilor Săi în Matei 7:22 că vor exista oameni care vor sta înaintea Lui în ziua judecăţii şi care au crezut că au făcut ce este drept, însă se vor confrunta cu respingerea totală. Liderii jalnici riscă un joc de noroc prin care ei îi tratează pe alţii cu pică. Isus a mai spus uncenicilor Săi în Ioan 13:35 că lumea va cunoaşte că aparţinem Lui prin "dragostea" pe care o arătăm unul faţă de celălalt. Fii acest tip de lider! Dă-mi voie să închei cu ultima parte a mesajului de pe twitter a Dr. Swindoll, pe care l-am salvat pentru final pentru ceea ce mă rog să fie un semnal de alarmă pentru liderii jalnici:

"Nu mă mai încurc cu creştinii jalnici. Am deja 72 de ani, ce am de pierdut? Serios acum, obişnuiam să ploconesc cu aceşti oameni, însă ei sunt periculoşi. Ei sunt ucigători de har. Ei vor îndepărta pe fiecare creştin nou pe care îl aduci la biserică. Ei sunt duşmanii credinţei."

Prieteni, nu fiţi acest tip de lider!

Notă: Materialul de mai sus este o traducere/adaptare a unui articol scris iniţial de Richard M. Salazar Jr. în CharismaMagazine. Richard este autor, vorbitor public şi umanitarian. El este fondatorul organizaţiei Rich Communications, care este căminul proiectelor sale de scris şi două emisiuni radio, "Real Life with Richard and Leah" (Viaţa reală cu Richard şi Leah) şi "Cross Connection" (Conecţia crucii), care sunt transmise într-o mare parte din zonele de sud ale Californiei. Richard deţine două diplome în consiliere maritală şi familială, precum şi în conducerea organizaţională, în prezent el lucrază la doctoratul său în domeniul conducerii strategice. Richard este membrul American Association of Christian Counselors (Asociaţia Americană a Consilierilor Creştini) şi este un specialist certificat în vânzări şi relaţii publice din cadrul Achieve Global. El poate fi contactat la adresa care4pastors@aol.com. Nici o parte din acest material nu poate fi folosită în altă parte decât cu menţinerea acestei note de la final, precum şi sursa de unde aţi copiat/preluat acest site.
Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.