9 lucruri care să nu le spui niciodată soţului tău

Anul trecut am postat articolul 10 lucruri pe care un soţ doreşte să le audă de la soţia lui şi ulterior am adus un material de completare cu Alte 10 lucruri pe care bărbaţii doresc să le audă de la soţiile lor (postat în februarie 2014). Şi pentru că am împărtăşit cu bărbaţii 9 lucruri pe care să nu le spui niciodată soţiei tale, m-am gândit că este bine să dezvălui la doamnele noastre şi lucrurile pe care o soţie nu ar trebui să le spună niciodată soţului ei. Aşa că am procedat ca în materialul anterior, am mers pe pagina de Facebook a Organizaţiei All Pro Dad şi i-am întrebat pe bărbaţii care ne urmăresc să ne spună câte un lucru pe care ei nu doresc să-l audă de la soţiile lor. Mai jos aveţi o listă cu 9 lucruri pe care nu ar trebui să le spui niciodată soţului tău, bazat pe câteva din răspunsurile de top şi câteva care le-am adăugat eu:

1. "Nu te respect". Am petrecut destul timp în cadrul căsniciei şi majoritatea cuplurilor ajung să realizeze că bărbaţii tind să dorească şi să aibă nevoie de respect mai presus de orice alte nevoi. Este o lovitură devastatoare atunci când o soţie spune soţului ei că ea nu-l respectă. Aceste cuvinte vor cauza răni care vor necesita mult timp ca să se vindece.

2. "De ce faci chestia asta?" O soţie îşi poate nerespecta bărbatul ei atunci când ea pune sub semnul întrebării judecata lui. Un bărbat are nevoie ca femeia lui să valorifice şi să se încreadă în opiniile şi deciziile sale chiar dacă ele se dovedesc a fi greşite uneori. Aceasta nu înseamnă să pui constant sub semnul întrebării priceperea lui prin a-i spune "De ce spui asta?", sau să-i provoci deciziile sale prin a-l întreba "De ce nu te opreşti să ceri informaţii de la oameni?"

3. "Nu poţi face şi tu ceva corect?" Un bărbat vrea ca soţia lui să creadă în el şi în abilităţile sale. Un bărbat nu vrea să audă "Nu poţi face şi tu ceva corect?" sau cuvinte de genul "Nu eşti îndemânatic, sun eu un instalator", sau "Nu le ai cu sportul. O să-i cer lui Ioan să-l înveţe cum să arunce mingea de fotbal". Un soţ nu vrea să fie împuşcat înainte ca măcar să i se dea o şansă.

4. "Ţi-am spus eu". Nimănui nu îi place să i se reamintească de momentul când au făcut ceva greşit, însă această frază nu face altceva decât să producă o sucire nouă a pumnalului din acea relaţie. Aceasta comunică nu doar că soţul a greşit cu ceva, dar şi că aparent declară cât de corectă şi dreaptă este ea cu privire la ceva (sau la orice). Aceasta este o frază înjositoare şi minimalizatoare care poate sluji să o facă pe ea să se simtă mai bine cu privire la sine şi la judecata ei, însă îl trage în jos pe soţul ei în acest proces.

4. "Trebuie să discutăm". Pe cât de necesară poate fi această frază spre a transmite urgenţa unui subiect, acesta este de obicei văzută ca un semnal că, ori bărbatul a făcut ceva greşit, sau că ceva foarte serios tocmai s-a întâmplat. Nu e modul cel mai bun de a pune în discuţie un subiect serios. Acesta poate apărea şi ca o înjosire. Probabil că o modalitatea mai bună de a realiza aceasta este să o pui în forma unei întrebări de genul "Dragă, putem discuta diseară ceva despre o chestiune importantă?" sau "Când ar fi timpul cel mai bun să mai recuperăm şi noi din treburile noastre?"

5. "Nu te mai iubesc! Vreau să divorţăm!" Ce alte cuvinte pot rănii mai mult decât acestea? Şi totuşi, aşa de des oamenii cred că "dragostea" este doar o emoţie. Dragostea este o alegere, nu o emoţie. Cuvântul cu "D" (menţionat mai sus) nu ar trebui să fie niciodată folosit în cadrul căsniciei. Odată ce aceste cuvinte sunt rostite, ele nu mai pot fi luate înapoi. Cu ajutor, un cuplu poate vindeca acest tip de rană, dar de ce să se ajungă acolo în primul rând?

6. "Las-o baltă... O să fac eu." Când o soţie spune aceasta soţului ei, ea îl înjoseşte şi îl face să se simtă incompetent. Ea de fapt îi spune "Nu cred că tu poţi face aceasta la fel de bine cum pot eu!"

7. "Calmează-te!" Să spui chestia asta unui bărbat care poate că a fost concediat de la locul de muncă e ca şi cum ai pune gaz pe foc.

8. "Nu trebuia să mă mărit cu tine de la început!" Atunci când o soţie spune soţului ei acest lucru ea de fapt spune că el e de blamat pentru toate problemele căsniciei lor - că totul este vina lui.

9. "De ce nu poţi fi şi tu ca...?" Aşa cum am menţionat în 5 otrăvuri ale limbii care-ţi întinează căsnicia, atunci când spui lucruri de genul "De ce nu poţi fi şi tu mai mult ca şi Ioan?" (soţul unei prietene) ceea ce comunici de fapt este "nu meriţi gradul... nu eşti destul de bun" ca soţ.

Să ne păzim limbile pe atât de mult cât ne păzim banii noştri, timpul şi alte resurse [tweet this]. Ceea ce rostim noi poate face atâta bine, însă în doar câteva cuvinte scurte... putem face aşa de mult rău. Să ne folosim cuvintele pentru a zidi, nu spre a dărâma.

Ce alte fraze ai mai descoperit ce pot cauza mai multă rană decât să ajute căsnicia ta? Împărtăşiţi-le mai jos în secţiunea de comentarii ca să învăţăm cu toţi din aceasta!

Notă: Articolul prezent este o traducere/adaptare dintr-un material publicat pe blogul lui Mark Merrill (foto dreapta). Mark este fondatorul organizaţiei non-profit Family First şi poate fi citit / urmărit la adresa www.markmerrill.com sau pe Twitter la @MarkMerrill.

Fotografia de la începutul acestei postări este preluată din articolul 9 lucruri care să nu le spui niciodată soţiei tale, apărut pe acest blog (modificată de mine). Dacă folosiţi acest material în alt site/blog, vă rog să menţionaţi sursa şi să păstraţi toate link-urile din această postare.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.