10 declaraţii îngrijorătoare pe care le fac pastorii

Declaraţiile acestea avariază multe biserici (Sursă foto: iStock photo)Dacă vrei ca biserica ta să meargă spre o moarte lină dar sigură, asigură-te că conducerea şi membrii bisericii tale afirmă majoritatea următoarelor zece afirmaţii. Ele sunt declaraţii îngrijorătoare. De fapt, ele sunt proclamaţii care asigură în fond declinul şi decesul probabil al bisericii tale.

Ceea ce este mai tulburător este că aceste afirmaţii nu sunt neobişnuite. Ele sunt articulate atât de către cei din conducere cât şi de laici uneori. Vezi dacă ai auzit vreodată una din acestea zece de mai jos:

1. Pentru treaba asta angajăm pastorul şi comitetul. "Asta" poate fi evanghelismul, sau ucenicia, sau îngrijirea de alţii, sau vizitarea oamenilor de la spital. Anumiţi lideri laici văd pastorii şi comitetul bisericii ca fiind personal angajat să facă slujirea pe care ar trebui să o facă ei înşişi.

2. Avem destule biserici în comunitatea noastră. Rar văd o comunitate care este chiar "plină de biserici". Numărul persoanelor care nu merg la biserică în orice comunitate este în mod tipic în creştere, nu în scădere. Acest comentariu provine de obicei de la liderii de biserică care văd noile biserici ca o concurenţă.

3. Suntem o biserică a uceniciei. Sau a evanghelizării, sau o biserică a slujirii. Liderii de biserică care spun că bisericile lor sunt concentrate doar pe o zonă de slujire oferă scuze să nu fie ascultătoare în alte zone.

4. Nu am făcut acest lucru nicicând altădată. Da, este un clişeu, însă tot este o atitudine foarte universală printre cei care rezistă faţă de schimbare în cadrul bisericii.

5. Nu avem bani să facem aceasta. De cele mai multe ori decât se pare, biserica are de fapt bani pentru a se concentra pe priorităţile necesare. Problema este că anumiţi lideri de biserică nu au curajul să realoce fonduri faţă de aceste priorităţi.

6. Noi nu accentuăm grupurile mici. Bisericile care nu dau prioritate grupurilor mici sau claselor de şcoală duminicală se pot foarte bine baza pe un mare exod de oameni pe uşa din spate. Cei care sunt într-un grup sunt de cinci ori mai probabil să rămână împlicaţi într-o biserică decât cei care sunt doar la slujbele de închinare.

7. Avem destui oameni la noi în biserică. Aceasta este o afirmaţie tragică din partea liderilor de biserică unde există concentrarea pe interior. Şi este şi o scuză pentru ei să nu facă evanghelism sau alte tipuri de slujiri.

8. Noi nu suntem o biserică pentru aceste tipuri de oameni. Deşi este similar cu ceea ce am menţionat la punctul şapte de mai sus, această afirmaţie este o declaraţie îngrozitoare făcută de membrii bisericii care chiar cred că oamenii dintr-o anumită rasă, grup etnic, sau orice alt tip descriptiv de grup ar trebui să fie exclus din cadrul congregaţiei.

9. Nu ar trebui să ne aşteptăm la prea multe din partea membrilor noştri. Bisericile cu perspective scăzute sunt mult prea comune. Prea mulţi lideri de biserică comunică în mod neînţelept faptul că este în regulă ca membrii să nu facă nimic, să nu dea nimic şi să nu fie preocupaţi de creşterea spirituală.

10. Noi ne concentrăm doar pe membrii noştri, nu şi pe oaspeţi sau alţii. Mulţi lideri de biserică fac această declaraţie fie ori explicit ori implicit. Uneori facilităţile, slujbele de închinare şi grupele mici strigă "Oaspeţii nu sunt bine veniţi!"

Ce părere aveţi despre aceste declaraţii îngrijorătoare? Credeţi că sunt precise, corecte? Ce aţi adăuga voi sau aţi schimba din lista de mai sus?

Thom RainerNotă: Postarea de faţă este un material scris iniţial de Thom Rainer pe site-ul său thomrainer.com, preluat de CharismaNews, de unde a fost preluată şi fotografia din această postare. Thom Rainer (foto alăturat) este preşedintele organizaţiei LifeWay Christian Resources. Dacă citaţi sau folosiţi acest material pe alt site, vă rog să păstraţi această notă de la final şi să oferiţi sursa de unde l-aţi preluat. Mulţumesc.






Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.