10 întrebări pe care să ţi le pui la începutul Noului An

Când poporul lui Dumnezeu a devenit nepăsător în relaţia lor cu El, Domnul i-a mustrat prin profetul Hagai, "Uitaţi-vă cu băgare de seamă la căile voastre!" (Hagai 1:5). Aceste cuvinte îi îndemna să reflecte la lucrurile care li s-au întâmplat, şi să evalueze căderea lor spirituală în lumina a ceea ce le-a spus Dumnezeu.

Chiar şi cei mai credincioşi lui Dumnezeu au nevoie în mod ocazional să facă o pauză şi să se gândească la direcţia vieţilor lor. E aşa de uşor să trecem de la o săptămână ocupată la alta fără măcar să ne oprim să cugetăm la unde ne ducem şi unde ar trebui să fim.

Începutul unui an nou este un timp ideal de a ne opri, a privi în sus şi să ne fixăm purtarea noastră. În acest scop mai jos sunt câteva întrebări pe care să ni le punem într-un mod rugativ în prezenţa lui Dumnezeu.
  1. Care este unu lucru pe care l-ai putea face în acest an pentru a creşte delectarea ta în Dumnezeu?
  2. Care este lucrul cel mai imposibil din punct de vedere uman pe care îl vei cere lui Dumnezeu să facă în acest an?
  3. Care este un singur lucru cel mai important pe care l-ai putea face pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii tale de familie în acest an?
  4. În care disciplină spirituală doreşti să faci cele mai mari progrese în acest an, şi ce vei face în această privinţă?
  5. Care este cel mai mare consumator de timp din viaţa ta, şi ce vei face cu el în acest an?
  6. Care este cel mai util mod nou prin care ai putea ajuta la întărirea bisericii din care faci parte?
  7. Pentru a cui mântuire te vei ruga cel mai aprins în acest an?
  8. Care este felul cel mai important prin care vei încerca, prin harul lui Dumnezeu, să faci din acest an să fie mai diferit decât anul trecut?
  9. Ce lucru ai face ca să îmbunătăţeşti viaţa ta de rugăciune în acest an?
  10. Care este un lucru pe care plănuieşti să-l faci în acest an şi care va conta cel mai mult în următorii 10 ani, sau pentru eternitate?
În plus, faţă de aceste 10 întrebări, mai jos sunt alte 21 care să te ajute să "te uiţi cu băgare de seamă la căile tale". Gândeşte-te la întreaga listă după ce citeşti toate acestea, sau poţi să răspunzi la o întrebare în fiecare zi, timp de o lună.

11. Care este cea mai importantă decizie pe care trebuie să o faci în acest an?
12. Care zonă a vieţii tale are nevoie de cea mai mare simplificare, şi care este o modalitate prin care ai putea să acţionezi în acea zonă?
13. Care este cea mai importantă nevoie cu care te simţi împovărat că trebuie să fie împlinită în acest an?
14. Ce obicei ai dori cel mai mult să-l stabileşti în acest an?
15. Care este persoana pe care doreşti să o încurajezi cel mai mult în acest an?
16. Care este cel mai important ţel financiar al tău din acest an, şi care este cel mai important pas pe care să-l faci spre realizarea acestuia?
17. Care este un singur lucru cel mai important pe care l-ai putea face spre a îmbunătăţi calitatea vieţii tale de muncă din acest an?
18. Care este un mod prin care să fi o binecuvântare pentru pastorul tău (sau către cineva care-ţi slujeşte la biserică) în acest an?
19. Care este un lucru pe care l-ai putea face în acest an pentru a îmbogăţi moştenirea spirituală pe care o laşi copiilor şi nepoţilor tăi?
20. Ce carte, pe lângă Biblia, ai vrea cel mai mult să o citeşti în acest an?
21. Care este un singur lucru pe care-l regreţi cel mai mult cu privire la anul care a trecut, şi ce vei face cu privire la aceasta în acest nou an?
22. Ce binecuvântare de la Dumnezeu doreşti să cauţi cel mai sincer în acest an?
23. În care zonă din viaţa ta ai cea mai mare nevoie de a creşte, şi ce vei face în această privinţă în noul an?
24. Care este cea mai importantă călătorie pe care vrei să o faci în acest an?
25. Ce îndemânare vrei să o înveţi cel mai mult sau pe care să o îmbunătăţeşti în acest an?
26. Spre ce nevoie sau slujire vei încerca să dai (financiar) în mod fără precedent în acest an?
27. Care este un lucru cel mai important pe care l-ai putea face spre a îmbunătăţi calitatea navetei care o faci în acest nou an?
28. Care doctrină biblică doreşti cel mai mult să o înţelegi mai bine în acest an, şi ce vei face în această privinţă?
29. Dacă cei care te cunosc mai bine ţi-ar da un sfat, ce ţi-ar spune? Ar fi corecţi? Ce vei face în această privinţă?
30. Care este cel mai important lucru nou pe care doreşti să-l cumperi în acest nou an?
31. În care zonă a vieţii tale ai cea mai mare nevoie de schimbare, şi ce vei face cu privire la aceasta în acest an nou?

Valoarea a multe din aceste întrebări nu se află în profunzimea lor, ci în simplul fapt că ele aduc o chestiune sau o dedicare în atenţia ta. De exemplu, doar prin a articula care persoană doreşti să o încurajezi în acest an va fi mai propabil să te ajute să-ţi aminteşti să încurajezi acea persoană, decât dacă nu ai fi luat în considerare întrebarea.

Dacă consideri aceste întrebări ajutătoare, poate doreşti să le pui undeva - să le ai într-o agendă, calendar, tabletă, etc. - unde să le poţi revizui mai frecvent decât doar o dată pe an.

Aşadar, să ne evaluăm vieţile noastre, să ne facem planuri şi ţeluri, şi să trăim acest nou an cu sârguinţă biblică, amintindu-ne că "Planurile omului harnic nu duc decât la belşug" (Proverbe 21:5). Însă în toate lucrurile să ne amintim totodată şi de dependenţa noastră de Regele nostru care a spus, "Despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic" (Ioan 15:5).

Don WhitneyNotă: Articolul de faţă este o traducere/adaptare a unui material scris iniţial de Don Whitney (foto alăturat) pe site-ul ChurchPastor.com, de unde a fost preluată şi fotografia din această postare. Don Whitney a fost Profesor Asociat de Spiritualitate Biblică din cadrul Seminarului Teologic Southern Baptist din Louisville, Kentuky din 2005, unde slujeşte în calitatea de Decan Senior Asociat. Înainte de aceasta el a deţinut o poziţie similiară (prima poziţie din cadrul celor şase seminarii Southern Baptist) la Midwestern Baptist Theological Seminary din Kansas City, Missouri, pentru zece ani. El este fondatorul şi preşedintele Centrului pentru Spiritualitate Biblică. Dr. Whitney este autorul cărţii Spiritual Disciplines for the Christian Life (NavPress, 1991), care are un ghid de discuţie ce o însoţeşte. El a mai scris şi How Can I Be Sure I’m a Christian (NavPress, 1994), Spiritual Disciplines within the Church (Moody Press, 1996), Ten Questions to Diagnose Your Spiritual Health (NavPress, 2001), Simplify Your Spiritual Life (NavPress, 2003), and Family Worship (Center for Biblical Spirituality, 2006). Îl puteţi urmări pe Don Withney pe Twitter la @donwhitney, sau puteţi vizita site-ul său la adresa http://biblicalspirituality.org Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi această notă de final, toate link-urile din articol şi să nu uitaţi să oferiţi sursa de unde l-aţi preluat (adică acest blog).




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.