10 semne că biserica ta a fost secularizată

S-a secularizat biserica ta? (sursă foto: facebook)Biblia învaţă faptul că biserica trebuie să influenţeze lumea precum sarea şi lumina (Matei 5:13-16), doar că în schimb biserica a devenit mai degrabă influenţată de lume. Ezechiel 22:26 emite o mustrare dură către credincioşii care nu fac nici o distincţie dintre ceea ce este comun şi ceea ce este sfânt (prin comun înţelegem lucrurile şi valorile lumeşti); în cadrul acestui articol, cuvântul secular se referă la cele lumeşti mai degrabă decât cele sfinte şi puse deoparte pentru scopurile lui Dumnezeu.

Într-adevăr, orice congregaţie care nu are nici o distincţie faţă de lume este aproape de extincţie! Motivul pentru care aşa de multe biserici evanghelice au crescut aşa de repede nu se datorează neapărat unei adevărate treziri spirituale, ci datorită unei acomodări culturale. Mai jos sunt 10 semne că biserica ta a fost secularizată:

1) Se predică doar ce este popular şi se evită ceea ce este controversat din punct de vedere cultural.


Adesea, pastorii secularizaţi stau departe de a predica standardele moralităţii biblice aşa încât să rămână în cursul principal al societăţii şi să evite astfel ofensarea vizitatorilor. Rezultatul este o biserică cu membrii care aud o evanghelie parţială fără puterea de a reînnoi minţile şi astfel îi lasă drept sfinţi seculari.

2) Nu există un standard pentru membrii sau pentru cei care slujesc.


Am auzit relatări de la multe biserici care permit oricui să devină membru în acea biserică şi să slujească în posturi de slujire fără să fie verificat; rezultatul este grămada de oameni care slujesc în echipele de închinare sau în grupe mici de lideri care sunt implicaţi în sex premarital, conlocuind sau trăind o pseudo viaţă de creştini.

3) Sexul premarital şi conlocuirea dintre cuplurile necăsătorire sunt normalizate în cadrul congregaţiei.


Atunci când oamenii din cadrul congregaţiei au aceleaşi perspective ca şi lumea în ceea ce priveşte etica sexuală, atunci aceea este o congregaţie secularizată.

4) Majoritatea tinerilor au forme alternative normalizate de familie şi căsnicie.


Atunci când tinerii unei biserici adoptă în general şi/sau sărbătoresc perspective nebiblice cu privire la familie şi căsnicie, atunci acea congregaţie este secularizată.

5) Muzica seculară este cântată în cadrul evenimentelor bisericii.


Am auzit de biserici care integrează muzica seculară ca o parte normală a slujbelor lor de biserică sau alte evenimente legate de biserică. Deşi acest lucru este făcut în principal pentru a atrage mai mulţi vizitatori prin a fi mai oportuni, această practică diluează distincţia dintre lume şi biserică şi face din ei să fie oameni nepotriviţi din punct de vedere spiritual!

6) Dansul lumesc, consumul de alcool şi beţia sunt acceptabile.


Există anumite biserici care au o astfel de cultură seculară încât este ceva normal pentru membrii ei să meargă la cluburi, la dans şi să se îmbete! Ei adoptă un stil de viaţă libertin pentru a evita etichetarea lor cu termenul de "religioşi" (sau "pocăiţi"), doar că practica lor îi face să fie mai aproape de trăirea ca păgânii, mai degrabă decât adevăraţi credincioşi!

7) Biserica adoptă valorile culturii ce o înconjoară mai mult decât învăţătura Scripturii.


Astfel de biserici sunt informate şi calibrate intern către lume; astfel, ele sărbătoresc şi onorează valorile lumii mai mult decât pe Însuşi Dumnezeu! Atunci când congregaţia doreşte să reflecte valorile lumii mai mult decât Cuvântul lui Dumnezeu, atunci aceasta a fost deja secularizată.

8) Congregaţia adoptă o cultură de distracţie mai mult decât disciplina biblică.


Când obiectivul primar al unei congregaţii este acela de a atrage mulţimi duminica la slujbă, pentru a le oferi o "experienţă" mai degrabă decât să facă ucenici dedicaţi, atunci acestea au adoptat o cultură de distracţie şi au devenit secularizate.

9) Congregaţia adoptă o cultură de lăcomie de lux şi narcisism în locul sacrificiului şi al dăruirii.


Dacă predicarea face apel la dorinţa narcisistă de folosire a credinţei pentru belşugul personal mai mult decât la chemarea biblică de predare şi sacrificiu total pentru Domnul, atunci congregaţia a fost secularizată.

10) Isus este prezentat doar ca un Salvator personal mai degrabă decât Domn al tuturor.


Când oamenii vor doar ca Isus să-i salveze fără să fie transformaţi de El, ei au fost deja secularizaţi. Când Isus este prezentat în mod continuu într-o biserică doar ca un Salvator personal, fără dispoziţia ca toţi oamenii să se predea Domniei Sale, atunci acea congregaţie este concentrată pe salvarea individuală mai mult decât slava lui Dumnezeu. Umanismul secular are ca centrul al vieţii nevoile şi dorinţele umanităţii autonome, fără nici o preocupare sau supunere faţă de Dumnezeu Creatorul.

Notă: Materialul de mai sus este o adaptare a unui articol scris de Joseph Mattera, preluat de pe Charisma News (de unde a fost preluată şi fotografia de la începutul acestei postări). Joseph Mattera (foto alăturat) este este episcop supraveghetor la Resurrection Church, Christ Covenant Coalition (Biserica Învierea, Coaliţia Legâmântul lui Hristos), din Brooklyn, N.Y. Pentru mai multe resurse şi materiale puteţi accesa site-ul său josephmattera.org. Dacă citaţi acest material în altă parte, vă rog să păstraţi toate link-urile din material precum şi această notă de la final şi să oferiţi sursa de unde a-ţi preluat materialul, adică acest blog.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.