STUDIU: O mare parte dintre pastori nu predică niciodată despre abuzuri

Pentru mulţi pastori protestanţi, violenţa domestică este subiectul pro-viaţă pe care cei mai mulţi dintre ei îl evită sau nu vorbesc/predică despre el niciodată.

Un studiu nou efectuat de LifeWay Research a descoperit faptul că majoritatea pastorilor seniori protestanţi spun că ei cunosc victimele de violenţă domestică şi cred că oprirea abuzului este o chestiune pro-viaţă. Numai că acei pastori adresează cam rar subiectul violenţei domestice de la amvon. Şi mai puţin de jumătate dintre ei au fost pregătiţi spre ajutorarea victimelor.

Acestea sunt câteva din descoperirile unui nou sondaj telefonic efectuat printre 1.000 de pastori seniori din cadrul bisericilor protestante, sondaj efectuat de LifeWay Research din Nashville. Sondajul a fost co-sponsorizat de două organizaţii non-profit: una din Washington D.C. numită Sojourners, şi una din Maryland numită IMA World Health.

Acest sondaj este primul de acest gen din subiectul violenţei domestice care a fost efectuat vreodată în cadrul pastorilor de către LifeWay Research.

Studiul a adus la lumină faptul că 4 din 10 (adică 42%) pastori "rareori" sau "niciodată" nu vorbesc despre violenţa domestică. Mai puţin de un sfert (22 de procente) vorbesc bisericii lor despre acest subiect o dată pe an.

Ed Stetzer - fotografie preluată de pe http://www.lifeway.com"Când două-treimi dintre pastori adresează subiectul violenţei domestice în cadrul bisericii o dată pe an sau mai puţin, avem o deconectare serioasă cu realităţile vieţii americane", a declarat Ed Stetzer, Preşedinte al LifeWay Research Division (foto alăturat). "Pastorii nu pot ignora sau să minimalizeze subiectul atunci când vieţile sunt ruinate - şi uneori pierdute - prin intermediul violenţei sexuale şi domestice care au loc chiar în propriile lor comunităţi şi biserici."

"Biserica trebuie să fie parte a soluţiei aici", a explicat Stetzer. "Acesta este un subiect unde oamenii credinţei, dincolo de liniile teologice, pot vorbi împreună că acest lucru contează, că ne pasă, şi că trebuie să se schimbe ceva."

Pastorii totodată tind să minimalizeze posibilitatea prin care violenţa domestică poate afecta congregaţia lor. Pentru pastorii care nu adresează acest subiect, circa 3 din 10 (29 de procente) cred că violenţa domestică nu este o problemă în cadrul bisericii lor.

Pastorii care vorbesc despre violenţa domestică sunt mai probabili să spună că este o problemă pentru comunitatea lor (72 de procente) decât pentru biserica lor (25 de procente).

"Cred că mulţi pastori încă nu se gândesc că aceasta există în congregaţiile lor", a spus Yvonne DeVaugh, director în cadrul organizaţiei Advocacy for Victims of Abuse (AVA) [Apărarea victimelor de abuz], care instruieşte liderii de biserică să asiste victimele.

Conform unui sondaj naţional din 2010 din cadrul Centers for Disease Control and Prevention (Centrele pentru controlul şi prevenţia bolii), mai mult de 1 din 3 femei (35,6 procente) şi 1 din 4 bărbaţi (28,5 procente) au "experimentat viol, violenţă fizică şi/sau au fost urmăriţi de un partener intim în cadrul vieţii lor".

Acelaşi sondaj a descoperit faptul că 1 din 4 femei (24,3 procente) şi 1 din 7 bărbaţi (13,8 procente) au fost "loviţi cu un pumn sau cu ceva tare, bătuţi, sau loviţi de ceva într-un anumit punct din viaţa lor" de către un partener intim.

DeVaugh a spus că victimele se simt adesea prinse; ei simt că vieţile lor sunt într-un pericol, însă se tem şi de ideea că părăsirea unui partener abuziv este un păcat. Este o situaţie no-win (adică, nu câştigă nimeni).

"Evanghelia eliberează prizonierii - şi aceasta include victimele de violenţă domestică, care se simt adesea ca prizonieri în propriile lor case", a spus Stetzer. "Pastorii pot face mai mult decât să proclame acel mesaj."

Is It My Fault?: Hope and Healing for Those Suffering Domestic Violence - imagine amazon.com
Justin Holcomb, co-autor al cărţii "Is It My Fault?: Hope and Healing for Those Suffering Domestic Violence" (E vina mea?: Speranţă şi vindecare pentru cei care suferă de violenţă domestică, foto copertă alăturat, făcând click pe ea o puteţi comanda), spune că victimele de abuz se auto-blamează frecvent. A auzi predici despre oprirea violenţei domestice le aminteşte victimelor că lui Dumnezeu îi pasă de suferinţa lor. Şi le oferă speranţă Dumnezeu îi poate elibera de răul violenţei domestice.

Anumiţi abuzatori, spunea Holcomb, folosesc versete din scriptură precum Maleahi 2:16 - care spune în anumite traduceri că Dumnezeu urăşte divorţul - contra victimelor lor. El crede că pastorii ar putea să contracareze acel mesaj.

"Dumnezeu spune că El urăşte divorţul - dar El urăşte şi abuzul femeilor", spunea Holcomb.

LifeWay Research a descoperit totodată că jumătate din pastorii seniori (52 de procente) nu au pregătirea suficientă de a adresa cazurile de violenţă domestică sau sexuală. Circa 8 din 10 (81 de procente) spun că ei ar lua măsuri pentru a reduce violenţa domestică dacă ar avea mai multă pregătire.

Majoritatea pastorilor (74 de procente) cunosc un prieten, un membru de biserică sau membru de familie care a experimentat violenţa domestică. Şi majoritatea (83 de procente) spun că s-ar duce la experţi din exterior pentru a adresa cazurile de violenţă domestică.

Doar că mai mult de jumătate (62 de procente) au oferit totodată şi "consiliere maritală sau pentru cupluri" pentru cei care experimentează violenţa domestică.

Avocaţii victimelor spun că aceasta este o practică periculoasă, în special pentru femeile care sunt victimele abuzurilor. O sesiune de consiliere ar putea duce la mai multă violenţă, a spus Holcomb.

"Ea se întoarce acasă cu acel tip," spunea el. "Şi dacă ea l-a făcut să arate rău în faţa unui pastor - ea va plăti pentru aceasta când va ajunge acasă."

**************
Metodologie:

Sondajul prin telefon efectuat în colaborare cu pastorii protestanţi a fost efectuat în perioada 7-31 mai 2014. Lista de apeluri a fost aleasă aleator dintr-o listă a tuturor bisericilor protestante din trei categorii de mărimi. Până la 10 apeluri au fost efectuate pentru a atinge un număr de telefon de eşantion. Fiecare interviu a fost condus cu pastorul senior, slujitorul sau preotul bisericii telefonale. Răspunsurile au fost cântărite spre a reflecta mărimea şi distribuţia geografică a bisericilor protestante. Eşantionul a fost de 1.000 de interviuri prin telefon. Acesta suţine în măsură de 95 de procente că eroarea de eşantion nu depăşeşte +3,1%. Marjele de eroare sunt mai mari în sub-grupe.

LifeWay Research este situată în Nashville şi este o firmă de cercetare evanghelică care se specializează în sondaje despre credinţă în cultura şi chestiunile care afectează biserica. 

Acest material a fost scris de Bob Smietana de la LifeWay şi este preluat din CharismaNews (de unde este şi fotografia de la începutul acesti postări). Dacă citaţi sau folosiţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile şi nota aceasta de final şi să oferiţi sursa de unde l-aţi citat, adică acest blog.








Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.