8 Motive pentru care creştinii părăsesc bisericile denominaţionale

De ce părăsesc aşa de mulţi oameni bisericile denominaţionale? (imagine de pe flickr)Am început de mai bine de 7 luni o serie de articole legate de motivul pentru care oamenii părăsesc biserica. Prietenul meu Thom Rainer a fost amabil să îmi ofere câteva date publicate de Hartford Institute of Religion Research (care deşi este un studiu efectuat acum cinci ani în urmă, este încă relevant pentru zilele de astăzi). În esenţă, datele acestor cercetări arată faptul că bisericile non-denominaţionale sunt acum al doilea cel mai mare grup Protestant din America - mai mare ca acesta este Convenţia Baptistă Sudică. Mai jos aveţi câteva fărâmituri din acest studiu:
  • Sunt mai mult de 12 milioane de oameni care se afiliează cu bisericile non-denominaţionale.
  • Studiul a adus la lumină faptul că există cel puţin 35.000 de biserici non-denominaţionale în America.
  • Bisericile non-denominaţionale sunt în 88% din comitatele Statelor Unite ale Americii.
  • Bisericile non-denominaţionale sunt unul din cele 5 grupări religioase de top din cadrul a 48 din cele 50 de state şi District of Columbia.
În lumina creşterii acestor biserici, Thom Rainer a efectuat un sondaj neoficial pe Twitter şi a întrebat pe oameni motivul pentru care ei se mută în congregaţiile non-denominaţionale din bisericile afiliate cu diverse denominaţii. Mai jos sunt 8 din cele mai întâlnite răspunsuri, şi există şi o suprapunere evidentă în aceste răspunsuri.

1. Bisericile denominaţionale au o reputaţie negativă. Unii dintre cei care au oferit răspunsuri au folosit expresia "brand negativ" pentru a comunica acest motiv. 
    2. Denominaţiile sunt cunoscute mai mult pentru lucrurile la care sunt împotrivă decât cele la care sunt pentru.
      3. Sunt prea multe lupte şi politică în cadrul denominaţiilor.

      4. Bisericile denominaţionale sunt prea liberale. Din ceea ce pot spune de la respondenţi, aceştia sunt membrii curenţi şi foşti membrii ai bisericilor principale.

      5. Există o descreştere generală a loialităţii instituţionale în cadrul instituţiilor denominaţionale.

      6. Denominaţiile au sisteme şi organizaţii ineficiente. Ele sunt prea birocratice.

      7. Unii dintre cei care au răspuns nu au putut descoperi sau vedea vreun beneficiu perceput de a aparţine vreunei denominaţii.

      8. Denominaţiile nu sunt administratori buni ai resurselor lor financiare.

      Thom RainerNotă: Materialul de mai sus este o prelucrare a unui articol de opinie publicat în CharismaNews pe 24 aprilie 2015, scris de Thom Rainer (foto dreapta), care este preşedinte al LifeWay Christian Resources (de unde a fost preluată şi fotografia de la începutul acestui articol). Pentru mai multe informaţii sau alte articole, vizitaţi site-ul său thomrainer.com, unde intenţionează să efectueze un alt sondaj cu felul cum oamenii văd denominaţiile ca ceva pozitiv.

      Dacă folosiţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate linkurile de mai sus precum şi notele acestea de final, şi să oferiţi ca sursă acest blog. Mulţumesc.




      Niciun comentariu:

      Disclaimer:
      Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

      Un produs Blogger.