Cei mai buni 5 bărbaţi din Biblie

Unii bărbaţi sunt exemple strălucitoare a felului cum să faci lucrurile corect în viaţă - imagine preluată de pe wikipediaCei mai răi bărbaţi din Biblie au fost destul de răi, aşa cum am văzut în articolul anterior. Pe lângă faptul că am primit nişte avertizări solemne legat de felul cum nu trebuie să facem lucrurile în viaţă, Scriptura ne oferă totodată şi exemple de oameni care s-au comportat chiar foarte bine. În articolul de faţă vă prezint lista cu cei cinci bărbaţi de top din Biblie, care au arătat dragoste şi credincioşie faţă de soţiile lor atunci când era mult mai uşor să nu acţioneze în acest fel.

1. Moise. În Numeri 12:1 ni se spune că Miriam şi Aaron "au început să vorbească împotriva lui" pentru că el s-a căsătorit cu o femeie etiopiană. Problema lor se pare că era faptul că ea... era de culoare neagră. Probabil că a fost un fel de prejudiciu rasial pe faţă, sau probabil că ea era o sclavă şi era privită sub nivelul unui lider al israeliţilor. Oricare ar fi fost cazul, Moise a ignorat sentimentul public şi a tratat-o cu onoare în loc să o ia doar ca amantă sau concubină.

2. Boaz. El era o rudă îndepărtată a lui Naomi, care şi-a lăsat casa ei din Betleem împreună cu soţul şi fii ei şi s-au dus să locuiască în Moab. Fiii ei s-au căsătorit cu femei moabite, dar aceştia doi, cât şi soţul lui Naomii au murit. Una din nurorile ei, Rut, a venit cu ea înapoi în Betleem. Ele erau foarte sărace şi Rut era o străină, dar Boaz s-a căsătorit cu ea oricum. Era datoria lui, dar a fost şi o poveste de dragoste. Este unul din puţinele lucuri bune care să se întâmple în cadrul unei perioade oribile din perioada Judecătorilor şi povestirea este relatată în cartea lui Rut.

3. Elcana. El era căsătorit cu o femeie pe nume Ana, care era stearpă. În acele zile aceasta era o ruşine teribilă pentru o femeie şi ea o simţea pe deplin. Elcana putea să fi divorţat de ea, dar se pare că a iubit-o profund. Când ea plângea, el îi spunea, "Ana, de ce plângi? De ce nu mănânci? De ce ţi-e întristată inima? Oare nu preţuiesc eu pentru tine mai mult decât zece fii?" (1 Samuel 1:8) Poate că era puţin cam neîndemânatic, dar el a încercat tot ce a avut mai bun. Fiul care l-a născut ulterior Ana a fost Samuel, ultimul şi cel mai mare judecător al Israelului.

4. Paltiel. El era al doilea soţ al lui Mical, fiica lui Saul, care i-a dat-o Saul acestuia atunci când ea l-a ajutat pe David să scape. Când David şi-a ridicat mâna peste fiului lui Saul, Iş-boşet, acesta a solicitat ca ea să fie adusă înapoi la el, conform promisiunii lui Saul. Palti "a mers cu ea, plângând tot drumul" (2 Samuel 3:16). Parcă ţi se face milă de el, însă el a arătat curaj prin loialitatea sa, în acele zile nu puteai trece peste cuvântul unui rege (şi aceasta arată o licărire a felului cum erau tratate femeile atunci: se pare că nimeni nu a întrebat-o pe Mical ceea ce-şi dorea ea).

5. Osea. El a fost un profet a cărui căsnicie deosebit de nefericită a fost folosită ca o metaforă pentru Dumnezeu şi relaţia Sa cu Israelul. El s-a căsătorit cu o femeie numită Gomer, care a fost în mod repetat necredinciosă lui şi se pare că a avut copii cu alţi bărbaţi (Osea 1:2). Osea, totuşi, a rămas credincios şi a primit-o înapoi (3:1)

Notă: Acesta este un material adaptat după o postare scrisă iniţial de Mark Woods în Christian Today. El poate fi urmărit pe twitter la adresa @RevMarkWoods. Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile din el şi să oferiţi sursa citării, adică acest blog.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.