3 întrebări care să ți le pui înainte să faci o decizie

Lucruri care să le faci înainte să iei o decizie - foto de Denys Nevozhai de pe Unsplash.comTe afli în momentul unei mari decizii? Ai de ales între asta sau cealaltă, să mergi într-o direcție sau alta și nopțile lipsite de somn sunt doar o parte din simptomele care îți reamintesc că nu ești încă acomodat în ceea ce să faci?

Deciziile.

Sunt ceea ce fiecare dintre noi experimentăm la un anumit punct din viața noastră. Și partea cea mai grea este faptul că deciziile nu respectă frivolitatea umană din noi, nesiguranța de a face alegerea greșită. Și uneori chiar și cea mai decisivă persoană dintre noi ar vrea ca cineva să-i ofere răspunsul, să îi spună ce să facă atunci când se întrevede momentul unei mari decizii.

Împărtășesc aceste lucruri pentru că de multe ori în viața mea mi-am dorit ca Dumnezeu să-mi spună calea exactă și planul, pe care drum să pășesc și unde să îmi dau ”da”-ul meu. Atunci când nu se simțea dator să o facă... planul meu B a fost acela de a mă întoarce la oameni să le cer opinia lor, de a pune în balanță cu înțelepciunea lor ceea ce trebuia să fac. Niciodată nu este o idee rea să aduni informații de la oameni înțelepți - era concepția care am început să o cred deodată. Doar că la un anumit punct... sunt lăsat față în față cu alegerea mea. Trebuie să îl caut pe Dumnezeu, să fiu cinstit cu mine însumi, să îmi fac un inventar, să îmi pun anumite întrebări spre a determina care este alegerea corectă pentru mine, care să o iau la momentul acelei mari decizii.

Așadar, vă invit să faceți Testul Celei mai Bune Alegeri: sunt de fapt trei întrebări cheie care să ți le pui înainte de a face o decizie importantă în viață.

Vă avertizez că acest Test nu este o formulă magică prin care să vi se garanteze că veți face decizia corectă. Am descoperit că aceasta este o modalitate simplă de a scoate ce e mai bun din mine prin intermediul introspecției sincere. Majoritatea călcărilor noastre strâmbe sunt atunci când nu ne luăm timp să fim intenționați și să ne liniștim destul de mult ca să putem cugeta la întrebările importante care ne fac să dăm socoteală în momentele de decizii majore din viață. Acest test este cu privire la a-ți lua timp să iei în considerare și să cântărești consecințele, și te va ajuta să gândești lucruri importante în acest proces.

(O mică paranteză: E nevoie de sinceritate. A ne spune nouă înșine adevărul va solidifica tăria spirituală și ne va ajuta să vedem lucrurile în mod clar. S-ar putea să te simți incomod și inconvenient la început... dar minciunile duc la slăbiciune și noi nu avem timp să fim slabi atunci când vine vorba să facem o alegere crucială în viață.)

Întrebarea 1: Este această decizie înțeleaptă?


Te-a călăuzit Dumnezeu spre această alegere prin rugăciune, Scriptură și prin adeziunea partenerilor de dare de socoteală spirituală și/sau a autorităților spirituale sub care ești? La finalul zilei, alegerea aceasta îi face bine sufletului tău? Întrebările nu sunt ”Vreau aceasta? (Aceasta o vom trata la următoarea întrebare) Este dreptul meu să am aceasta? Este aceasta ceea ce fac o mulțime de oameni?A urmări înțelepciunea mai înainte de toate ne va ține în cele din urmă departe de multe necazuri. Proverbe 4:7 spune lucrurile atât de simplu și de strălucit: ”Înțelepciunea este lucrul de căpătâi; de aceea, obține înțelepciune; și cu toate cele obținute, obține înțelegere.”

Întrebarea 2: Este această decizie cu privire la mine?


Nu că Dumnezeu nu ar vrea să ne dea dorințele inimii noastre (Psalmul 145:19). Dar iată cheia: El nu vrea să avem aceste dorințe în loc la ascultarea de El. Mulți dintre noi ne luptăm să facem diferența dintre dorințele temporare, lumești (dorințele de moment ale firii) și adevăratele dorințe ale inimii (acele năzuințe divine când inima este în relație dreaptă cu Dumnezeu) pentru că lumea este stridentă și bună să ne convingă că fiecare năzuință puternică provine din inimă. (Dorința firii poate fi insuportabil de puternică.) Așa că multe din deciziile noastre sunt cu privire la noi: ce vrem noi, ce credem noi că e cel mai bine, ce simțim că avem nevoie la un moment de frenezie, ce credem că merităm și suntem îndreptățiți să avem. Dar deciziile bazate pe dorințe egoiste ne vor pune pe noi și pe alți oameni în risc. Deciziile bazate pe Dumnezeu ne vor duce la pace și bucurie.

Întrebarea 3: Este această decizie ce are Dumnezeu mai bun?


Accentul de aici este pe cuvintele cel mai bun. Putem alege multe lucruri zi de zi. Putem face multe decizii. Există chiar și lucruri bune pe care le-am putea alege, și aici lucrurile devin și mai confuze. Însă în calitatea de credincioși în Isus Hristos noi trebuie să fim în urmărirea lucrurilor Lui cele mai bune. El nu a mers jumătate de drum pentru noi; nici noi nu trebuie să mergem jumătate de drum pentru El. Noi nu vom fi perfecți și nu vom face decizii perfecte. Dar trebuie să ne rugăm pentru cel mai bun al Său, să cerem ce are El cel mai bun, să nu ne aplanăm la ceva ce arată bine când de fapt știm în inimile noastre că aceasta nu este cel mai bun lucru. E dificil să renunți la ceva bun pentru ceva cel mai bun. Doar că la final, bunul ală nu va fi destul de bun. Va fi la fel de rău ca răul dacă nu a fost cel mai bun lucru al lui Dumnezeu.

Viața e plină de decizii. Unele dintre ele sunt mari și vor necesita un nivel mai mare de rugăciune și considerare atentă. Suntem înțelepți atunci când ne luăm timp să ne punem aceste întrebări care să ne ajute să manevrăm căile diferite din viață.

Pentru alegerile drepte, alegerile corecte - acelea care poartă cu ele un impact de durată - merită să le oferim un timp și un efort în plus.

Lisa Whittle - fotografie preluată de pe site-ul lisawhittle.comNotă. Materialul de mai sus este o adaptare după un articol scris de Lisa Whittle (foto alăturat) în Charisma News pe 23 iunie 2017. Lisa este un lider, autor și vorbitor cu o inimă și pasiune de a comunica un lucru unicat: Isus este totul. Dragostea ei profundă este aceea de a vedea pe oameni cum îl urmează întreaga viață pe Isus, să crească înrădăcinați în credință și să umble puternic în mijlocul unei lumi care adesea pare că a înnebunit. Ea este autoarea a șase cărți, ultima sa lucrare este intitulată Put Your Warrior Boots On (Pune-ți cizmele de luptător) în care are o abordare de învățător al Bibliei cu o poziție plină de îndrăzneală și fermitate. Ea este soție și mamă a trei copii și locuiește în North Carolina. Pentru mai multe detalii vizitați site-ul ei la LisaWhittle.com. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el, această notă de final și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.