Opt semne ale unui spirit legalist - și cum să te eliberezi

Ești cumva sclavul religiei bazate pe performanță? - imagine preluată de pe CharismaNews.comTe bucuri în totalitate de harul lui Dumnezeu? Mulți creștini cunosc Biblia, frecventează biserica și chiar sunt implicați în diferite slujiri în cadrul bisericii în timp ce se luptă să înțeleagă miezul central al evangheliei. Ei pot cita Scripturile cu privire la ce a făcut Hristos pentru ei, dar încă mai simt că trebuie să lucreze ca să câștige dragostea Lui - și de cele mai multe ori ei ajung să o sfârșească prin a se simți nevrednici și separați de Dumnezeu.

Deși Isus a murit pe cruce ca noi să nu trebuiască să fim judecați după lege, mulți creștini încă mai trăiesc în... Vechiul Testament. Ei nu au îmbrățișat niciodată realitatea credinței Noului Testament. Ei sunt sclavii religiei bazate pe performanță.

Apostolul Pavel a scris epistola către Galateni ca să ne provoace să ne asigurăm că rămânem în harul lui Dumnezeu. Te lupți cumva cu legalismul? Iată mai jos cele mai comune semne ale unui spirit legalist:

1. Lipsa adevăratei bucurii. Isus nu ne-a iertat păcatele ca noi să avem fețele acrite și triste. Cu toate acestea... am întâlnit sute de creștini care arătau de parcă frecventau o înmormântare atunci când veneau la o slujbă de biserică. De ce? Pentru că legalismul ucide bucuria. Atunci când cineva are o întâlnire cu mila lui Dumnezeu, inima lor revarsă întotdeauna laudă și recunoștință. Apostolul Pavel a scris: ”Căci Împărăția lui Dumnezeu nu este nici mâncare, nici băutură, ci dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt.” (Romani 14:17). Nu există un asemenea termen: Creștinism fără bucurie.

2. Nici un fel de victorie reală asupra păcatului. Toți creștinii se luptă cu ispite. Dar o persoană cu o mentalitate legalistă găsește a fi dificil să primească harul lui Dumnezeu spre a învinge obiceiurile păcătoase. Te lupți să fi eliberat de un păcat în particular prin propriile puteri? Nu poți face asta singur! Trebuie să ne admitem slăbiciunea noastră și să-l invităm pe Duhul Sfânt să ne dea puterea supranaturală de a trăi o viață sfântă. Faptul că Duhul lui Hristos locuiește în noi ne dă victorie - nu încordarea și transpirațiile tale. Relaxează-te și lasă-l pe El să trăiască în tine!

3. Orientarea nesănătoasă cu privire la performanță. Dumnezeu este un Tată iubitor și El dorește să ne reverse încurajarea și afirmarea Sa. Cu toate acestea mulți creștini nu au o revelație a dragostei necondiționate a lui Dumnezeu. Ei simt că trebuie să câștige dragostea Lui prin citirea Bibliei, prin rugăciune și prin îndeplinirea altor sarcini religioase. Te simți vreodată că Dumnezeu este înfuriat la tine pentru că ai dormit mai mult și ai uitat să ai timpul devoțional de dimineață? El vrea să petreci timp cu El, nu să îndeplinești o datorie. Liniștește-te și bucură-te de dragostea Lui!

4. O atitudine critică, neiubitoare față de alții. Oamenii care nu înțeleg harul lui Dumnezeu nu pot extinde har către nimeni altcineva. Acesta e motivul pentru care unii creștini sunt plin de ură față de necredincioși. Când înțelegi nivelul milei pe care l-a extins Dumnezeu ca să te ierte pe tine, este ușor să arăți milă altor oameni care nu o merită deloc! Când auzi pe creștini că folosesc un limbaj aspru pentru a condamna pe musulmani, pe atei, pe liberali sau pe homosexuali, tocmai ai identificat un spirit legalist.

5. Concentrarea obsesivă asupra standardelor de îmbrăcăminte exterioară sau a comportamentului. Anumite denominații creștine au învățat că Dumnezeu cere o conformitate strictă față de codul de îmbrăcăminte. Anumite biserici din trecut au condamnat machiajul, purtarea de bijuterii, pantalonii și părul scurt la femei. Alți au învățat că e greșit pentru creștini să joace sporturi, să joace cărți, să danseze, să poarte inel de căsătorie, să meargă la filme, să poarte blugi în biserică sau chiar să dețină un televizor! Și totuși Dumnezeu pune accentul pe sfințenia interioară mai degrabă decât pe conformitatea exterioară. Atunci când pășești în har, Duhul te va conduce să te îmbraci și să acționezi într-un mod care-L onorează, dar aceasta nu se va conforma cu codul religios făcut de om.

6. Robia față de tradiția religioasă. Fariseii l-au respins pe Isus pentru că nu au putut lăsa în urmă religia Vechiului Legământ. Un duh legalist spune ”Acesta e felul cum am făcut lucrurile dintotdeauna”. Unii oameni au respins o mișcare nouă a Duhului Sfânt pentru că lor nu le-a plăcut un stil nou de muzică. Unele biserici de azi sunt în pericolul de a-l pierde pe Dumnezeu pentru că ele vor să trăiască cum se trăia în anii 1973. Oamenii legaliști tind să se lupte cu orice mișcare nouă a lui Dumnezeu. Amintește-ți: Dumnezeu este de neschimbat în natura Sa, însă El face lucruri noi. Noi trebuie să ținem pasul cu El.

7. O atitudine sectară față de alți creștini. Oamenii care nu înțeleg harul lui Dumnezeu cred că ei au un colț al adevărului, așa că ei nu pot accepta faptul că Duhul Sfânt s-ar putea mișca și în alte denominații. Anumite biserici chiar învață că ei sunt singurii care o să ajungă în rai. Dacă biserica ta crede că ea este singura cu creștini adevărați, ieși afară repede. Legalismul este toxic! Găsește o biserică unde tot trupul lui Hristos este îmbrățișat.

8. O mică sau chiar nici o asigurare a mântuirii. Oamenii cu o mentalitate legalistă se îndoaie adesea cu privire la mântuirea lor pentru că ei se încred în ascultarea lor în loc să se încreadă în Hristos. Atunci când primești harul lui Dumnezeu, Biblia spune că inima ta va striga Abba! Tată! (Romani 8:15). O adevărată întâlnire cu Isus te va face să știi că Dumnezeu te-a adoptat - și că El nu te va abandona niciodată.

Apostolul Pavel a scris că acolo unde este Duhul Domnului este libertate. (2 Corinteni 3:17). Dacă nu ai experimentat această libertate, cere Duhului Sfânt să umple fiecare zonă unde legalismul a distorsionat înțelegerea ta cu privire la Dumnezeu.

Nu cădea în plasa unui creștinism lipsit de har. Dacă vezi vreunul din aceste semne de avertizare în viața ta, invită pe Duhul Sfânt să te elibereze de legalism. Oprește-te din a te mai sforța atâta, pocăiește-te de mândria ta și cere lui Dumnezeu să îți deschidă ochii spre realitatea harului Său uimitor.

J. Lee GradyNotă: Materialul de mai sus este o adaptare a unui material scris de J. Lee Grady (foto alăturat) în Charisma News. Lee este fost editor al Charisma și poate fi urmărit pe Twitter la @leegrady. Una din cărțile lui este intitulată The Truth Sets Women Free (Adevărul le eliberează pe femei), publicată de Charisma House. Mai multe informații despre Lee Grady puteți găsi prin a urmări slujirea care o coordonează, The Mordecai Project, la themordecaiproject.org. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.