Opt semne că biserica ta se va închide curând

imaginea unei ferestre de la o biserică ruinată - foto de Jez Timms, de la o capelă din Marea Britanie - preluată de pe unspash.comÎi spunem spirala morții. Da, știu că nu este un termen plăcut - înțeleg, pentru că te face să te pitești într-un colț și să plângi de milă.

Anumite biserici fac apel la ajutor atunci când totul este deja prea târziu. Problemele de acolo sunt adânc înrădăcinate, și încet, încet descoperi că membrii care au mai rămas acolo au fost orbi față de acestea... sau pur și simplu au ales să le ignore.

Vă redau mai jos o listă cu opt semne evidente în multe biserici care se află pe pragul de a se închide. Dacă o biserică are patru sau mai multe semne din cele prezentate mai jos, cel mai probabil este că sunt afundați în probleme dureroase. S-ar putea să se închidă mai repede decât oricine altcineva din acea biserică ar fi anticipat.

1. A avut loc un declin numeric de patru sau mai mulți ani. Frecvența la slujba de închinare se află într-un declin constant. Colectele s-ar putea să scadă mai încet pe măsură ce "rămăşiţa" dă mai mult ca să ţină biserica în funcţiune. Sunt puţine sau nici o convertire. Declinul este clar şi universal.

2. Biserica nu arată precum comunitatea în care este ea localizată. Comunitatea şi-a schimbat cadrul etnic, rasial, sau socio-economic, dar biserica nu. Mulţi membri vin cu maşina din alte locuri ca să ajungă la biserică. Comunitatea ştie foarte puţin sau deloc despre acea biserică. Şi biserica ştie puţin sau nimic despre acea comunitate.

3. Congregaţia este în majoritate compusă din adulţi seniori. Totul se rezumă la câţiva ani de înmormântări până ce nu mai rămâne nimeni în biserică.

4. Atenţia este pe trecut, nu pe viitor. Majoritatea conversaţiilor sunt cu privire la "vremurile din vechime". Acele vremuri din trecut poate că au fost acum 25 sau mai mulţi ani în urmă. Uneori un pastor erou din trecut este ţinut drept model pentru a se face o întrecere.

5. Membrii sunt în mod intens conduşi de preferinţe. Ei sunt mult mai preocupaţi cu stilul lor de muzică, programele lor, orarul lor, şi facilităţile de care dispun mai degrabă decât câştigarea sufletelor cu evanghelia. Definiţia lor despre ucenicizare este "alţii care poartă de grijă nevoilor mele".

6. Bugetul este în mod sever îndreptat spre nevoi interioare. Majoritatea fondurilor sunt cheltuite doar ca să se ţină luminile aprinse şi/sau să se întrunească preferinţele membrilor. Sunt prea puţini bani pentru misiune şi alte slujiri. Şi orice ban pentru misiune include rar implicarea membrilor în împărtăşirea actuală a evangheliei prin ei înşişi.

7. Sunt altare de vaci sfinte. Acesta ar putea fi parohia sau un amvon. Ar putea fi fotoliile în loc de scaune. Ar putea fi platoul de la centrul de închinare sau sanctuarul în sine. Membrii insistă în a se ţine strâns de acele lucruri pe care Dumnezeu vrea să le dea deoparte.

8. Orice tip de schimbare este confruntată cu o rezistenţă înfocată. Membrii sunt confruntaţi cu alegerea de a se schimba sau a murii. Şi, deşi puţini sunt cei care ar articula acest aspect, alegerea lor prin acţiunile întreprinse sau lipsa acţiunilor este de fapt alegerea de a muri.

Bisericile cu patru sau mai multe din aceste semne au trei alegeri. Ele se pot îmbarca spre un progres al schimbării şi revitalizării. Sau îşi pot închide uşile pentru un anotimp şi să le redeschidă cu un nume nou, o viziune nouă, şi nişte oameni noi.

Şi, de sigur, a treia alegere este să nu facă nimic. Aceasta este de fapt alegerea de a muri.

Din nefericire mii de biserici vor face acest lucru în următoarele doisprezece luni.

Notă: Materialul de mai sus este scris de Thom Rainer (foto alăturat) în ChristianPost, apărut iniţial pe site-ul său la thomrainer.com. Dr. Thom Rainer este preşedintele şi CEO al LifeWay Christian Resources, din cadrul Convenţiei Baptiste Sudice din Statele Unite ale Americii.

Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile din el şi să oferiţi sursa citării, adică acest blog. Mulţumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.