Seria Ponturi Creştine - Pot creştinii să se înfurie?

Un tip scrie unui pastor că... "mă lupt cu furia. Se pare că nu o mai pot ține sub control; știu că nu e creștinește să fiu mânios... ce sfat ați putea să-mi dați?"

Așa că pastorul, responsabil, s-a pus să-i răspundă:

Dragă tinere,

Cine spune că este un păcat pentru un creștin să se înfurie? Isus s-a mâniat în multe ocazii (Matei 23:13-26 și Ioan 2:13-17 ca să dăm doar câteva exemple). Așa că am dedus că dacă era OK pentru Isus să se mânie... este OK și pentru mine și pentru tine!

Precum ai spus și tu, mulți oameni se întreabă "Este păcat să fiu înfuriat?" Desigur că nu. Mânia este o emoție necesară, care există în noi (Proverbe 27:4; 14:17; Efeseni 4:26-27). Emoția mâniei nu este păcat; doar că mânia are potențialul de a duce în păcat. Mânia nu devine păcat până ce nu o traducem în acțiuni agresive și ostile - sau activități distructive pentru noi înșine.

Cu toate acestea, mânia are limitele sale. Mânia scăpată din control poate fi un lucru mișelesc. Unul din proverbele mele favorite este Proverbe 29:11 "Cel nesăbuit își arată toată furia, dar cel înțelept o ține sub control".

De ce se mânie oamenii? Tu știi răspunsul la aceasta. Oamenii se mânie pentru tot felul de motive. Uni datorită nedreptăților făcute față de ei sau față de alții; alți de dragul neprihănirii. Rănește pe cineva și apoi ei o să se mânie (Proverbe 20:2). Mânia este răspunsul natural atunci când cineva este rănit. Unii sunt împiedicați și se rețin din a face ceea ce intenționează să facă; unii au fost stânjeniți de alții; alții se simt înșelați. Pierderea unei persoane iubite poate determina o mânie imensă. Ocazional o mică ceartă poate deveni o întrevedere mânioasă. Și lista poate merge mai departe. Pe un nivel mai aprofundat, unii devin mai ușor sau mai greu înfuriați datorită dezechilibrului chimic din creier. Unii și-au deschis viețile spre întărituri demonice (Efeseni 4:26-27).

În mod straniu, mulți oameni nu realizează momentul când ei devin înfuriați. Conform cu Dwight L. Carlson, M.D. următoarele declarații de mai jos sunt concepții greșite cu privire la mânie:

  • Dacă nu arăt, simt sau par a fi mânios, nu am nici o problemă cu mânia.

  • Dacă îmi ignor rănile și mânia mea, ele vor pleca și nu îmi vor cauza alte dificultăți mai târziu.

  • Dacă aș lăsa toate sentimentele și mânia mea în jos - adică pur și simplu să mi le scot din sistem - îmi voi rezolva problema mâniei mele.

  • Nu mă va costa prea mult emoțional să fiu o persoană drăguță care nu se mânie niciodată pe nimeni.

Foarte des noi tindem să ne exprimăm mânia în două feluri: explodăm și ne revărsăm mânia noastră (Proverbe 29:11), sau o interiorizăm prin a o "înnăbuși".

Grecii din primul secol au recunoscut acești doi polari opuși."Orge", unul din cuvintele grecești pentru mânie, descrie un foc care se aprinde repede și moare la fel de repede. Este precum o flacără deschisă care o atingi de o grămadă de bețe și frunze extrem de uscate. Ard furios și rapid și în aceiași măsură se și sting. Unii oameni mânioși explodează și uneori îi rănesc pe cei din jurul lor - și ei se simt parcă mai bine atunci.

Pe de altă parte, un alt cuvânt grecesc pentru mânie este "thumos", care descrie o piersică dintr-un pom care este coaptă și devine tot mai coaptă până ce se transformă în terci și cade la pământ... ca să calce cineva peste ea pe neașteptate. Oamenii de tipul "thumos" interiorizează mânia și refuză să o confrunte pentru ceea ce este ea. În cele din urmă, mânia lor o să dea pe afară și va sabota relațiile cu oamenii din jurul lor - precum și propria lor ființă emoțională.

În lucrarea sa dinamică, The Angry Book (Carte înfuriată), Dr. Theodore Isaac Rubin, M.D., ilustrează cum arată "orge" și "thumos".

  • Revărsare ("orge"): auto-otrăvire; hărțuirea; comportamentul exploziv; furia; violența; sinuciderea și crima

  • Reprimarea ("thumos"): anxietate; depresie; auto-sabotare; presiunea ridicată a sângelui; supraalimentarea; sub-nutrirea; probleme cu somnul; tratamentul tăcerii; bârfă premeditată; surmenaj; sex dincolo de limite; exerciții în exces; coșmaruri; întotdeauna obosit; medicamente; alcool și fierbere interioară.

Acum să mergem la esența chestiunii de față. Ce fac eu atunci când simt că devin înfuriat? (Proverbe 16:32)

1. Răsfrânge emoțiile de moment. Alege să te calmezi (Proverbe 30:33; 15:1). Fă-ți timp să citești și să aplici Psalmul 131. A număra până la 100 încă este cea mai eficientă cale de a te liniști înainte să faci ceva stupid.

2. Decide repede dacă se merită să te mânii și retrage-te dacă nu este cazul. Când eram în clasa a treia eram fericit pe terenul de joacă când un alt elev din clasa a patra, mai imens... m-a provocat la o luptă. ”Am auzit că mă poți înfrânge la o bătaie. Vrei să încerci?” m-a întrebat el. Primul meu gând a fost acela de a spune ”Eu nu am spus niciodată aceasta”. Al doilea gând a fost acela că nu se merita să lupt... așa că am spus, ”Bine, ai câștigat, ești mai bun decât mine”. Și-a strâmbat fața la mine în timp ce mă privea și a spus, ”Bun, atunci să nu uiți asta”. Unele situații chiar nu merită să te agiți degeaba.

3. Pune-ți întrebarea, ”unde am fost rănit?” Majoritatea oamenilor se enervează când au fost răniți de cineva, ceva sau vreo situație (Proverbe 19:11). Ce rană produce mânia în tine? Vindecă rana și vei începe să vindeci pe cei răniți (Matei 5:4).

4. Urmează modelul lui Isus de vindecare de mânie așa cum este revelat în cadrul experienței Sale de la crucificare (Acest model prezentat mai jos este adaptat din lucrarea Jesus Healing Model de David Ferguson din cadrul misiunii Intimate Life Ministries.)

Prima acțiune, Și-a plâns rana (Matei 26:38) și a primit mângâiere (Matei 5:4) din partea îngerilor.

I-a luat cu El pe Petru și pe cei doi fii ai lui Zebedei și a început să Se întristeze și să Se tulbure. Atunci le-a zis: Nespus de mâhnit este sufletul Meu, până la moarte! Rămâneți aici și vegheați împreună cu Mine!” (Matei 26:37-38)

A doua acțiune, a înțeles adevărul lucrurilor care i se întâmplau, ”Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!” (Luca 23:34).

A treia acțiune, El i-a iertat pe cei care îl crucificau: ”Tată, iartă-i...” (Luca 23:34).

Sper că acestea te-au ajutat. Noi trebuie să simțim emoția mâniei pentru a fi sănătoși, atâta timp cât o exprimăm într-un mod evlavios.

Dr. Roger BarrierNotă. Materialul de mai sus este adaptarea unei scrisori scrisă de Dr. Roger Barrier (foto alăturat) în site-ul CrossWalk.com; Dr. Roger Barrier este un pastor învățător senior din cadrul mega-bisericii Casas Church din Tucson, Arizona. El este autor și vorbitor la diferite conferințe, a fost mentor la mii de pastori, misionari și lideri creștini din întreaga lume. El deține diverse titluri din cadrul Baylor University, Southwestern Baptist Theological Seminary și Golden Gate Seminary în domeniile limbii grecești, teologie și grijă pastorală. Una din cărțile sale populare, Listen to the Voice of God (Ascultă de vocea lui Dumnezeu), publicată de Bethany House, este la a doua ediție și este disponibilă și în limba tailandeză și portugheză. El publică materiale pe blogul Preach It, Teach it, un site de învățătură fondat de soția lui, Dr. Julie Barrier. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, această notă de final și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.