Ce înseamnă "facă-se voia Ta" pentru creştinul de astăzi?

mână ridicată spre cer - foto de Dev Benjamin - unsplash.comAzi noapte am primit un mesaj din partea Domnului legat de ceea ce veţi citi în continuare. Deşi probabil că ştiţi de unde provine expresia de "facă-se voia Ta" (din rugăciunea Tatăl nostru, desigur...) şi aţi auzit diferite predici, interpretări, mesaje, devoţionale, etc., ceea ce veţi citi în continuare nu este doar ceva inedit, ci este ceea ce am înţeles din descoperirea primită.

Există o vorbă la americani, "my way or highway" (are şi rimă), care s-ar traduce prin "cum vreau eu, sau valea!". Unii dintre noi suntem aşa. Am fost aşa. Poate vrem să fim altfel. Căutăm să fim individuali, să exprimăm ceea ce suntem, ceea ce am fost creaţi să fim, şi înţelegem că Dumnezeu este Creatorul nostru, al tuturor. Ceea ce nu ştiu şi nu înţeleg toţi din această lume este că El nu este şi Tatăl tuturor - pentru că acesta este statutul celor născuţi din nou, cărora li s-a dat dreptul să se numească copil de Dumnezeu (Ioan 1:12 - "Dar tuturor* celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu").

Aşadar, acest articol se adresează acelora dintre noi care îl numim pe Dumnezeu Tată, la care noi venim în rugăciune şi spunem - Tatăl nostru, care eşti în ceruri... (Matei 6:9).

Pentru că cererea "facă-se voia ta" este o solicitare de acţiune, o solicitare din partea noastră către Dumnezeu, următoarele cinci puncte de acţiune definesc în sine aplicaţia practică a chemării voii lui Dumnezeu ca aceasta să ia fiinţă în viaţa noastră.

Predare. Atunci când venim la Dumnezeu, indiferent de starea noastră, indiferent de ceea ce este în inima noastră, noi ne prezentăm înaintea Lui aşa cum suntem, ne predăm. Cuvântul lui Dumnezeu ne spune să "aduceți trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu. Aceasta va fi o slujbă duhovnicească din partea voastră! Nu vă conformați acestui veac, ci lăsați-vă transformați prin reînnoirea minții voastre, ca să puteți discerne care este voia lui Dumnezeu, cea bună, plăcută și desăvârșită." (Romani 12:1-2 sublinierile din text îmi aparţin). Această transformare a minţii noastre se face prin a ne preda fiinţa noastră lui Dumnezeu - atunci El poate să îşi descopere voia Sa în noi.

Recunoaştere. Mai presus de a face pasul de apropiere, de predare şi de sfinţire personală, noi trebuie să recunoaştem cine este Dumnezeu şi El ne va direcţiona pe calea pe care trebuie să mergem: "Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te sprijini pe priceperea ta. Recunoaște-L în toate căile tale, iar El îți va netezi cărările." (Proverbe 3:5-6, sublinierile din text îmi aparţin). A recunoaşte pe Dumnezeu este o acţiune prin credinţă, pe care El o răsplăteşte, "Și fără credință este imposibil să-I fim plăcuți, pentru că oricine se apropie de El trebuie să creadă că El este și că îi răsplătește pe cei ce-L caută." (Evrei 11:6). Aici noi nu doar ne apropiem de Dumnezeu prin credinţă, cu încredere, dar şi recunoaştem că El este Dumnezeu, că nu este alt Dumnezeu în afară de El, şi aşa căutăm voia Lui. Dumnezeu nu se ascunde de cei care Îl caută cu inima sinceră şi El revelează voia Sa celor care îl recunosc ca Dumnezeu, ca Tată.

Înţelegere. În pasajul citat mai sus din Romani 12:1-2 am văzut că acţiunea următoare a reînnoirii minţii noastre are ca scop discernământul spiritual, acea înţelegere a voii lui Dumnezeu. Domnul Isus s-a confruntat în vremea Sa cu oameni ca noi, care nu înţelegeau cuvintele Sale. El le vorbea iudeilor despre importanţa rămânerii Cuvântului în ei, care produce schimbare, dar ei nu doreau să fie transformaţi, prin urmare El le spune, "De ce nu înțelegeți vorbirea Mea? Pentru că nu puteți asculta Cuvântul Meu." (Ioan 8:43, sublinierile îmi aparţin). Domnul Isus ştia că pentru a putea înţelege Cuvântul lui Dumnezeu, implicit voia lui Dumnezeu, este nevoie de ajutorul Duhului lui Dumnezeu. Apostolul Pavel scria corintenilor, "Dar omul firesc nu primește lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie, și nu le poate înțelege, pentru că ele sunt judecate duhovnicește." (1 Corinteni 2:14). Pentru a putea face voia lui Dumnezeu şi ca aceasta să se întâmple în vieţile noastre, trebuie să avem înţelegere care vine prin Duhul lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea să ne facă să înţelegem voia Lui şi ne va da pricepere în acest sens (2 Timotei 2:7 - Dumnezeu îţi va da pricepere în toate!).

Mărturisire. Nu este destul să cerem în gând ca voia lui Dumnezeu să se facă în viaţa noastră. Când cerem un lucru de la Dumnezeu ni se spune să credem că l-am şi primit şi îl vom avea (Marcu 11:24 - "De aceea vă spun ca toate lucrurile pe care le cereți atunci când vă rugați, să credeți că le-ați și primit, și ele vi se vor da.") De aceea este important să declarăm cu gura noastră, cu vocea noastră ceea ce cerem. Cuvintele noastre au putere, şi cuvintele noastre trebuie să le audă şi cel rău! Declarăm şi mărturisim că voia lui Dumnezeu se va face în viaţa noastră, indiferent de circumstanţe, de vreme, de anotimp! Mărturisim că Împărăţia lui Dumnezeu a venit, este în mijlocul nostru - aşa cum este şi în rugăciunea Tatăl nostru - "vie împărăţia Ta..." (Matei 6:10). Prin mărturisirea cu gura se ajunge la mântuire - Romani 10:10 - una din multele binecuvântări pe care le are Dumnezeu pentru cei care se încred în Isus Hristos ca Mântuitor şi Domn al lor personal. Mărturia gurii tale este de fapt proclamaţia pe care o faci cu privire la identitatea ta, la ceea ce este în tine.

Acceptare. Probabil că cel mai greu lucru pentru noi este acela de a accepta voia lui Dumnezeu în viaţa noastră. Dacă lucrul pe care îl are Dumnezeu pentru tine, care face parte din voia Sa, este un lucru care ţi se pare dificil de acceptat, va trebui să reiei paşii descrişi de la început. Când Dumnezeu te cheamă la ceva anume, El va confirma lucrul respectiv în viaţa ta. Atunci când tu accepţi voia Lui în viaţa ta, practic ai făcut ca voia Lui... să ia fiinţă în tine.

Predare
Recunoaştere
Inţelegere
Mărturisire
Acceptare

Aceste cuvinte definesc cel mai important lucru din viaţa oricărui credincios, PRIMA lui Dumnezeu (dacă aţi observat acrostihul de mai sus cu aceste cuvinte) pentru viaţa ta. Voia lui Dumnezeu este bună, plăcută şi desăvârşită. Când laşi ca voia lui Dumnezeu să se facă în viaţa ta, tu de fapt materializezi în fiinţa ta, prin fiinţa ta, în viitorul tău, în prezentul tău ceea ce Dumnezeu vrea pentru tine. De aceea vă îndemn, ca atunci când faceţi rugăciunea Tatăl nostru, să luaţi în considerare aceste cinci aspecte importante. A cere lui Dumnezeu ca voia Lui să se facă în viaţa noastră nu este o glumă, nici o joacă. Probabil că ştiaţi vorba aia, "ai grijă ce ceri, că s-ar putea să primeşti!" Şi dacă ceri ceva şi inima ta doreşte cu sinceritate şi cu ardoare acel lucru, cu certitudine că îl vei primi!

Cum vezi tu voia lui Dumnezeu împlinită în viaţa ta? Există alte aspecte pe care le poţi lua în considerare? Care ar fi paşii pe care să îi parcurgi ca să intri în planul şi voia lui Dumnezeu pentru viaţa ta? Reflectaţi la aceste lucruri. Sper ca aceste cuvinte să fie o binecuvântare pentru voi.  

Notă: Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să oferiţi sursa citării, adică acest blog şi să păstraţi toate link-urile din el. Mulţumesc!





Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.