Un erudit al Bibliei pretinde că Apostolul Pavel nu a spus niciodată ca 'femeile să tacă în biserică'

Biserică veche - imagine de Paul Morris - unsplash.comUn academician din Statele Unite a pretins, în cadrul unui studiu recent, că versetul din 1 Corinteni în care se spune că femeile trebuie să tacă în biserică, care este adesea oferit ca o bază de restricție asupra ordinării femeilor ca slujitoare în cadrul bisericii, nu ar fi fost scris de Apostolul Pavel, ci ar fi fost adăugat în carte ulterior.

În cadrul unui articolu publicat de Cambridge University Press, Philip Barton Payne argumentează faptul că 1 Corinteni 14:34 nu a fost parte a originalului, raportează The Telegraph.

Versetul spune: „Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvântul în ele, ci să fie supuse, cum zice și Legea” (versiunea Dumitru Cornilescu, din care am citat acest verset, are în text această afirmație...)

Payne, având titlul de Doctor în Studiul Noului Testament de la Cambridge University, argumentează faptul că analiza sa a Codex Vaticanus, una dintre cele mai vechi versiuni ale Bibliei grecești care există, poartă un simbol numit „distigme-obelos”, sau două puncte mici și o linie, care apar imediat după pasaj ca să identifice textul care a fost adăugat la original.

Cercetătorul argumentează mai departe faptul că 1 Corinteni 14:34 nu este consistent cu alte părți ale epistolelor lui Pavel către corinteni, inclusiv 1 Corinteni 11:5, care spune: „... orice femeie care se roagă sau prorocește cu capul dezvelit își necinstește capul ei”. Payne crede că versetul ar putea fi o indicație că femeilor li se permitea să predice.

Acest studiu demonstrează faptul că scribul B a fost un critic textual atent, care a identificat pasajul din 1 Corinteni 14:34-35, singurul pasaj din Biblie care le aduce la tăcere pe femei în biserică, drept text adăugat”, citează el în articolul său. „Vaticanus oferă judecata timpurie și credibilă în ceea ce este pe larg privit drept cel mai important manuscris al Noului Testament, că versetele 34-35 nu au fost în cadrul textului original al scrisorii lui Pavel, ci sunt o adăugare ulterioară. Acest lucru este important din punct de vedere teologic din moment ce oferă o rezoluție față de dificultatea notorie de reconciliere a versetelor 34-35 cu multe din afirmațiile lui Pavel despre femei în slujirea vocală și în postura lor de egalitate cu bărbații în Hristos.

Cu toate acestea, anumiți cercetători ai Bibliei argumentează faptul că posibila adăugare a versetului ar putea fi explicată în mod diferit.

Pieter Lalleman, asistent universitar la departamentul de Studii Biblice din cadrul Spurgeon's College, a declarat către Christian Today următoarele: „Faptul că anumite manuscrise au pasajul într-o locație diferită (la finalul capitolului 14) poate fi explicat de realitatea că, într-un anumit stadiu, un copist a uitat versetele și le-a adăugat la finalul capitolului. Faptul e că nici un manuscris care a supraviețuit până astăzi nu omite întru totul cele două versete”.

Anul trecut, Papa Francis a spus că el crede că interdicția Bisericii Romano-Catolice asupra femeilor de a deveni preotese este pentru totdeauna și că nu va fi schimbată vreodată.

Sf. Papă Ioan Paul II a avut ultimul cuvânt clar cu privire la aceasta, și rămâne pe picioare, stă ferm,” a spus Francis, referindu-se la un document din 1994 al Papei Ioan Paul care a închis ușa față de preoția femeilor. Vaticanul spune că această învățătură este o parte infailibilă a tradiției catolice.

Payne (foto alăturat) spune pe site-ul său că el este „bine cunoscut pentru studiile sale din domeniul Criticismului Textual al Noului Testament, a Pildelor lui Isus, și a subiectului Bărbatul și Femeia în Învățătura lui Pavel.

Notă. Materialul de mai sus a fost scris de Anugrah Kumar pe 24 septembrie 2017 în site-ul Christian Post. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa, adică acest site. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.