Viața într-un acvariu - un nou studiu dă ecou vocilor soțiilor de pastori

o femeie care stă cu spatele într-o biserică - imagine preluată de pe christianheadlines.comMajoritatea vastă de soții de pastori protestanți din Statele Unite spun că slujirea în cadrul bisericii a avut un efect pozitiv asupra familiilor lor, însă multe raportează faptul că sunt izolate și sub stres financiar.

Un nou studiu LifeWay Research, emis marți (12 septembrie 2017), a revelat faptul că majoritatea soțiilor de pastori sunt direct implicate în lucrarea bisericilor, unde 1 din 5 dețin o poziție plătiă și două treimi slujesc în domenii neplătite.

Scott McConnell, director al LifeWay ResearchSoțiile au un rol important în biserică, chiar dacă acesta nu este un rol oficial”, a declarat Scott McConnell (foto alăturat), director executiv al firmei de cercetări evanghelice cu sediul în Nashville. ”Varietatea experiențelor ne amintesc oarecum de felul cum nu ar trebui să le băgăm pe toate într-o oală.”

Descoperirile acestui studiu, discutate la întâlnirea anuală a Religion News Association (prescurtată în această postare cu RNA) înainte de lansarea sa oficială, prezintă de fapt o imagine a vieții variate a soțiilor pastorilor dincolo de persoana care stă după amvon. Unele ajută cu muzica bisericii sau cu lucrarea cu copiii; altele slujesc drept secretare sau co-pastor; și altele lucrează în afara bisericii, dar mai pleacă urechea la membrii cu necazuri.

În timp ce 85 de procente dintre respondenți au spus că biserica are ”grijă de ei”, 6 din 10 au fost de acord că nevoile financiare ale familiilor lor nu sunt împlinite de salariul primit din partea bisericii lor. În cadrul listei de la întâlnirea RNA, Lisa Rhea a vorbit în calitatea de soție a unui pastor bi-vocațional de la o biserică episcopală din zona Nashville, și despre așteptarea ei că salariile pastorilor tind să fie mici.

Ei nu sunt jucători de fotbal din liga NFL,” a declara Rhea, a cărui soț, Rev. Robert Rhea este vicarul bisericii All Saints' Episcopal Church din Smyrna, Tennessee, precum și doctor în cadrul departamentului de urgențe.

Mai mult de două treimi din cei care au răspuns la acest studiu/sondaj au declarat că sunt preocupați cu privire la nivelul beneficiilor de pensionare sub care vor fi nevoiți să trăiască atunci când vor fi în vârstă.

Soțiile de pastori au notat de asemenea și factorii de stres din viața de slujire. De exemplu, 79 de procente au spus că congregația lor se așteaptă ca familia lor să fie „o familie model”. Circa o jumătate au spus că familia lor trăiește precum într-un „acvariu”. Și 69 de procente au spus că există „foarte puțini oameni” în care ei pot avea încredere cu privire la „realitatea chestiunilor importante din viața mea”.

Dorena Williamson, soția unui pastor senior din cadrul bisericii Strong Tower Bible Church din Nashville, și fiică a unor părinți implicați cu normă întreagă în slujirea bisericească, a declarat în cadrul studiului RNA că „Mama mea a fost probabil confidentul meu principal”.

Tot ea a discutat despre provocarea de a fi un „purtător de poveri” alături de soțul ei, și că această datorie îi poate urmări chiar și la magazinul alimentar. Ea a declarat că se bazează pe exemplul de lepădare de sine al lui Isus atunci când „unii îți întorc spatele și devin foarte critici și te tratează de parcă ai fi dușmanul lor”.

În ciuda provocărilor, soțiile de clerici precum Williamson și Rhea au spus că ele încă pun valoare pe experiențele lor de susținere a soților lor.

Nu a fost niciodată o chemare la o viață ușoară”, a declarat Rhea, dar este totodată o oportunitate de „a aduce har și o bucurie pe care nu o credeai posibilă”.

Studiul a fost efectuat pe 722 de soții de pastori și au inclus persoane din biserici protestante evanghelice și culte din ramura principală. Majoritatea celor care au răspuns au fost femei, dar 4 procente au fost bărbați (pentru că soțiile lor erau păstorițe...).

Studiul a fost sponsorizat de biserica Houston's First Baptist Church, Bordul de Misiune Nord American al Convenției Baptiste Sudice și de doctorul din Houston, Richard Dockins. Studiul a avut loc în perioada 21 iunie și 2 august 2017, și are o marjă de eroare de plus sau minus 3,7 puncte procentuale.

Câteva din descoperirile acestui studiu asupra soțiilor de pastori includ:
  • 85% au spus că familia lor are timp de vacanță în cadrul unui an tipic
  • 84% au spus că sunt satisfăcute cu viața lor
  • 72% au spus că partenerul lor a experimentat rezistență față de conducerea sa/ei
  • 53% sunt angajate în poziții plătite în afara biserici
  • 24% au spus că copii lor adesea nu vor să frecventeze biserica
  • 9% au un grad de seminar
Întregul studiu poate fi descărcat (în limba engleză) de aici. Raportul cantitativ, care conține 51 de pagini ale acestui sondaj, poate fi descărcat în format PDF (în limba engleză) de aici.

Material publicat prin curtoazia Religion News Service, apărut în site-ul Christian Headlines (de unde am preluat fotografia de la început) pe 13 septembrie 2017.

Apărut în limba română pe site-ul Canaan.ro.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.