Zece feluri de a detecta abuzul spiritual

Subiectul dezvăluirii abuzului spiritual a fost o chestie care îmi ricoșa în inima și mintea mea de mulți ani de zile. Am observat că au început și alții să scrie despre aceasta, așa că am considerat a fi un lucru înțelept să îl adresez. Deși sunt mulțumitor că nu am avut o experiență extremă cu abuzul spiritual, am avut câteva incidente care m-au speriat și m-au făcut să fiu bănuitor cu privire la biserici și slujirile care brutalizează pe oameni.

Câteva din experiențele cu abuzul spiritual includ următoarele:

• Un lider superior mie îmi spunea că deși eram istovit și îmi pierdeam sănătatea, trebuia să stau în slujire pentru că dacă nu o făceam... avea să-mi pierd darurile de a mai face vreo lucrare în viitor.

• O biserică ne repeta că ea are colțul harului lui Isus și că dacă plecam în altă parte avea să pierdem tot ce are mai bun Dumnezeu pentru noi.

• Un lider care a descoperit că slujirea bisericească e un vehicul pentru un mare câștig pentru sine, mințind și manipulând pe donatori ca el să câștige din ce în ce mai mulți bani.

• O misiune care m-a făcut de rușine când mi-a aruncat toată muzica mea rea (inclusiv Lionel Ritchie și Duran Duran... nefastul!)

• Un lider care m-a pus la colț, m-a amenințat și a strigat la mine pentru că am adus în discuție o problemă care au văzut-o și alții. Aceasta a dus la atacuri de panică.

Poate că și tu ai o poveste de relatat. M-am trezit cu această povară pe care nu o puteam scutura. Am stat și am scris însemnele abuzului spiritual din cadrul misiunilor și bisericilor de astăzi. Aceasta nu este o listă completă, doar că exemplifică ceea ce se întâmplă de fapt. Adesea... tu nu realizezi că te afli într-o situație până ce sănătatea ta nu este deteriorată, sufletul îți este zdrențuit sau relațiile tale exterioare suferă. Inima mea din cadrul acestei împărtășiri este de a aduce lumină asupra practicilor nesănătoase, manipulative, de control.

Lucrările abuzive spiritual...

1. Au o vedere distorsionată despre respect. Se uită simpla zicală că respectul este câștigat nu acordat. Liderii abuzivi revendică respect fără să-l fi câștigat prin trăirea bună, cinstită.

2. Cer aderență ca dovadă a alianței urmașului față de Hristos. E ori modul său sau nimic altceva. Și dacă un urmaș deviază, acesta este vinovat de deviere față de Isus.

3. Folosesc limbaj exclusiv. Noi suntem singura slujire care îl urmează cu adevărat pe Isus.” ”Noi avem toată teologia corectă.” A crede în felul lor de a face lucrurile, modul de gândire teologic, sau felul cum se face lucrarea și cum decurge biserica este singurul mod corect. Toți ceilalți sunt greșiți, îndrumați spre eroare sau naiv de stupizi.

4. Crează o cultură de frică și rușine. Adesea, nu mai există har pentru cineva care eșuează să trăiască conform așteptărilor bisericii sau a slujirii respective. Și dacă cineva pășește în afara regulilor atât de des discutate, liderii îi fac de rușine în conformitate. Nu pot admite eșecul dar caută adesea eșecul în alții și îl folosesc ca să-i țină pe respectivii în frică și captivitate. Ei citează adesea pasaje din Scriptură despre a nu te atinge de unsul Domnului sau despre a aduce o acuză contra unui conducător al bisericii. Cu toate acestea, ei confruntă adesea păcatul din alții, în special în cei care atrag asupra lor chestiuni biblice legitime. Sau au cercul lor de influență care se ocupă de sarcina această, aducând la tăcere criticii.

5. Adesea au un lider carismatic la cârmă care începe bine, dar apoi alunecă în ignoranță, protecționism și mândrie. Acolo unde un lider ar putea începe prin a fi arătos și interesat în chestiunile altora, el/ea se retrage de fapt într-un grup mic de oameni de genul ”da omule” și se izolează de nevoile altora. Aceștia produc un cult al personalității, adică, dacă figura centrală a slujirii sau a bisericii a plecat, entitatea s-ar prăbuși, de parcă ar fi fost în întregime dependentă de acea singură persoană care să țină totul laolaltă.

6. Cultivă o dependență de un lider sau de lideri pentru informare spirituală. Ucenicia personală nu este încurajată. Adesea Biblia este dată la o parte dacă nu învață din ea liderul principal.

7. Solicită atitudinea de slujire de la urmașii lor, dar trăiesc vieți prestigioase, privilegiate. Ei trăiesc departe de urmașii lor și își justifică extravaganța lor ca favoare a lui Dumnezeu și aprobare asupra slujirii lor. Spre deosebire de instrucțiunile lui Isus de a ocupa locurile din spate, ei iau adesea locul din față la evenimente și îi curtează pe alți ca să le ofere privilegii.

8. Se protejează de criticism prin a pune în jurul său oameni a căror alianță e doar față de lider. Ei îi văd pe cei care aduc la lumină problemele drept dușmani. Cei care odinioară erau prieteni sau aliați... brusc devin dușmani, de îndată ce o preocupare este ridicată. Uneori astfel de persoane sunt alungate, li se spune să tacă sau sunt făcute de rușine în supunere.

9. Se țin de performanța exterioară dar resping spiritualitatea autentică. Ei pun poveri pe urmașii lor și acționează în anumite feluri, se îmbracă într-un anumit mod și au un stil de viață acceptabil.

10. Folosesc exclusivitate pentru alianță. Urmașii care sunt aproape de astfel de lideri se simt de parcă ar fi inițiați. Oricine altcineva este din afară, deși ei tânjesc să fie în acel cerc interior.

Ați experimentat vreodată vreun fel de astfel de situații. Ce ați făcut voi? Cum v-ați vindecat după cele întâmplate? Ce putem face în calitatea de urmași ai lui Hristos pentru a expune astfel de tipuri de abuz? Ce putem face în calitate de lideri ca să urmăm pașii blânzi ai lui Isus?

Materialul de mai sus este o adaptare dintr-un material scris de Mary DeMuth (foto alăturat) în site-ul Church Leaders. Ea este autoare, vorbitoare și mentor care ajută pe cei din jur să transforme încercările lor în triumf. Este autoare a nouă cărți, cea mai recentă este Thin Places (Locuri subțiri), un memoriu care arată felul cum Dumnezeu vindecă locurile cele mai dureroase. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul ei la marydemuth.com. Dacă folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.