Alege-ți eroul care te va reprezenta restul vieții

Barabas - cel care a fost eliberat, și Simon Petru - cel care a trădat - imagini preluate de pe google images, colaj făcut de mineCu ocazia sărbătorilor de Paște anumite biserici obișnuiesc să facă o producție specială pentru a atrage pe oameni la biserică. De fapt rolul acestor producții nu sunt de a face spectacol, ci de a prezenta Evanghelia celor care nu au citit-o sau care poate nu o vor citi și nu o vor înțelege vreodată. Mulți au citit despre Isus, mulți știu cine a fost Isus, însă o astfel de piesă, o astfel de prezentare transmite o emoție puternică nu doar la cei care o urmăresc, care aud și văd narațiunea - interpretată de diferite persoane în costume și bine aranjați - dar și de cei care o interpretează. V-ați gândit să faceți la biserica din care faceți parte o astfel de prezentare cu ultimele momente din viața lui Isus, Cina cea de Taină, trădarea lui Isus, eliberarea lui Barabas, crucificarea și apoi învierea lui Isus?

Am avut ocazia să particip la o astfel de producție în 1996-1998 și nu am regretat deloc că am făcut parte din ea, interpretând diferite roluri. Se numea ”Living Cross” (Crucea Vie). Undeva pe o scenă în spate, în formă de cruce, îmbrăcați cu robe albe, eram într-un cor care interpreta piesele diferite, în timp ce în fața noastră avea loc piesa ultimei Cine, intrarea în Ierusalim a Mântuitorului, crucificarea și învierea Lui. Fiecare piesă muzicală era interpretată în paralel cu evenimentul care era jucat.

În acest an am văzut la o biserică pe internet că se pregătește de un astfel de eveniment și mi-a venit ideea să fac un sondaj pentru prietenii mei să văd care personaj ar fi ales ei, dacă ar fi jucat în această producție: pe Barabas, cel care a fost eliberat, sau pe Simon Petru, cel care a trădat (ne referim la cei doi strict la momentul de dinaintea crucificării lui Isus). Am lăsat sondajul să fie accesibil circa 7 zile pe o pagină de Facebook (aveți în dreapta un screen), dar... nu a răspuns nimeni la el. Ulterior trebuia să scriu acest articol în care trasam anumite concluzii. Acum, însă, am mai multe concluzii decât atunci când am postat acel sondaj.

Faptul că nu a răspuns nimeni la sondajul acesta atât de banal de simplu m-a determinat să cred că ori nu am postat sondajul unde trebuia, ori persoanele care l-au citit, văzut, înțeles (că am fost destul de explicit, nu?) l-au ignorat complet.... sau poate unii nu au avut timp/chef... sau poate că unii nu s-au strofocat să și răspundă la sondaj: trebuia selectat una din cele 2 persoane (era o simplă, aș putea spune chiar o banală selecție) ca mai apoi să lase un scurt comentariu prin care explica de ce a ales acea persoană. Sondajul nu mi-a dat voie să aleg mai multe opțiuni, așa că a trebuit să mă rezum la cei doi. Continuați să citiți mai departe că este interesant.

Barabas
Despre Barabas nu știm prea multe din Scriptură (deși este menționat în toate cele 4 Evanghelii din cadrul Noului Testament, ceea ce îmi spune că toți cei 4 evangheliști l-au văzut și puteau să sape să găsească mai multe informații despre el...). Se pare că Marcu a adus mai multe informații despre el ca persoană - că a fost un criminal, unul care a făcut o răscoală și ulterior a fost întemnițat. Evanghelia după Ioan îl pomenește o singură dată și îl numește doar cu termenul de ”tâlhar” (doi astfel de tâlhari au fost răstigniți la stânga și la dreapta lui Isus, dar nici unul dintre ei nu era Barabas de care vorbim noi acum, chiar dacă a primit termenul/titlul de ”tâlhar”).

Barabas a fost alegerea poporului care a cerut crucificarea lui Isus. El reprezintă corectitudinea politică a vremii, tipul de om care ar face dreptate singur, dacă ar avea în jurul lui oameni care să-l direcționeze, să-l influențeze, să-i ofere suport. Era un om ca oricare altul și care, deși știa că ceea ce făcuse el era greșit, la momentul eliberării sale - conform obiceiului evreiesc din acea vreme, din perioada sărbătorilor de Paște Evreiesc - el nu a mai comentat ceva legat de vinovăția sau nevinovăția lui. Pur și simplu a fost eliberat pentru că aceasta a fost alegerea poporului, care la rândul său a strigat și decis ca Isus să fie crucificat - un om complet nevinovat.

Puțin știa Barabas despre Isus, puțin știa el despre persoana care îi stătea în față, și nu ni se menționează în evanghelii că el s-ar fi întors spre Isus să-i mulțumească pentru faptul că a fost eliberat în locul lui, care avea să fie crucificat. Barabas era un om frustrat care ne reprezintă pe așa de mulți dintre noi.

Simon Petru
Pe Simon Petru îl știm cu toți prea bine. Era pescarul irascibil pe care îl întâmpină Mântuitorul, face o minune cu barca lui și de acolo el își dă seama că Mântuitorul vrea să îi transforme viața. Tot lui Petru i-a vindecat Isus și soacra, a îngăduit să meargă pe ape, lui Petru i s-a deschis inima și a mărturisit prin Duhul Sfânt că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu cel Atotputernic; tot Petru a fost cel care să-l mustre pe Domnul când Acesta spunea ucenicilor săi despre suferințele și moartea de care avea să aibă parte - doar că el nu înțelegea atunci motivul pentru care murea de fapt Isus. Și da, tot Petru a fost cel care, deși a fost ales ca ucenic de Isus, a fost printre cei mai apropiați ai lui Isus, a văzut cele mai multe minuni, a mărturisit transformarea feței lui Isus, înmulțirea pâinilor, vindecarea orbilor, eliberarea îndrăciților... el a fost cel care s-a lepădat de Mântuitorul că nu îl cunoaște. După ce a cântat cocoșul... a regretat ceea ce făcuse și și-a plâns amar fapta comisă.

Petru reprezintă în acest caz corectitudinea religioasă a vremii, era tipul de om care ne reprezintă pe mulți dintre noi care suntem nelipsiți de la biserică, care auzim despre minunile și lucrările Domnului, despre purtarea Lui de grijă, despre harul Său salvator, și totuși, atunci când suntem înconjurați de dușmani, de prigonitori... devenim ”ucenici invizibili”, ne blamăm că am decis calea credinței, că suntem cu Mântuitorul și de fapt ne amestecăm așa de bine cu lumea și cu cei care sunt atunci în jurul nostru.

Simon Petru știa multe despre Isus și despre faptul că El a venit să mântuie pe cei pierduți, a fost cel care a mărturisit ulterior învierii lui Isus că îl iubește pe Salvatorul și a fost la mormânt atunci când El înviase... dar nu credea cu toată inima că Isus era viu, deși El le spusese că va învia din morți.

De ce Barabas și de ce Simon Petru?

Pentru că sunt ambii oameni. Sunt ambii paralele ale ceea ce suntem noi de fapt. Sunt doi păcătoși care au răspuns diferit la brațul întins al Salvatorului. Unul a fost eliberat - pe nedrept am putea spune, sau printr-o nefastă șansă a unei tradiții de sărbătoare - pe când celălalt a devenit tot mai legat, mai înglodat în lucrurile vremii. După ce a înviat Isus amândoi s-au întors la treburile lor.

Deși unul dintre ei a fost eliberat dintr-o temniță fizică - Barabas - celălalt a fost eliberat dintr-o temniță spirituală - Simon Petru - și devine unul dintre primii evangheliști ai vremii. La una din predicile sale, fiind plin de Duhul Sfânt, aproape 3.000 de oameni s-au întors la Dumnezeu. Dumnezeu a orchestrat lucrurile în așa fel încât un păcătos care s-a căit, care s-a întors la El, a devenit o unealtă de cinste în mâna și în împărăția lui Dumnezeu.

Dar cu Barabas.... ce s-a întâmplat cu Barabas?

Nu mulți dintre noi știm faptul că numele lui din aramaică înseamnă ”fiul tatălui” (Bar-Abba). Cum de a ajuns unul ca el, cu un astfel de nume, să fie uitat de istorie, să ajungă eliberat și totuși uitat de toți și de toate? Aceasta îmi aduce aminte de fapt de pilda fiului risipitor. Unul dintre ei era tot timpul în casa tatălui și se revolta că fiul risipitor, cel care s-a căit, a fost primit bine acasă, i s-a dat o haină nouă, încălțăminte în picioare, un inel pe deget.

Barabas și Petru ne reprezintă de fapt pe fiecare dintre noi. Sunt acele tipuri de persoane care, deși sunt în casa Tatălui, au fost botezați în apă, vin la biserică, au fost scăpați de la condamnare și de la judecata de apoi, și cred într-un regim religios politic, pe care îl susțin în continuare fără să vadă mai important relația cu Tatăl. Sunt acele tipuri de persoane care atunci când sunt încercuite de creștini, de oameni agreați de ei, vorbesc de bine, dar când sunt între străini, între păgâni, limbajul și caracterul lor îi dă de gol pentru că ei... iubesc doar cu vorba, nu și cu fapta.

De fapt Barabas cât și Petru au avut o decizie la care nici unul dintre ei nu au fost impuși să o aleagă: să creadă în puterea crucii și a învierii lui Isus Hristos, care a adus eliberarea de păcat, moarte, blestem, boală și judecata de apoi. Petru, târziu, în ziua de dinaintea Cincizecimii, era în camera de sus, alături de ceilalți ucenici, și se ruga Mântuitorului cel Viu. Și-a găsit locul de unde aparținea și acolo Dumnezeu a transformat ființa lui, din om care a trădat, în om care a ajuns să elibereze pe alții și să îi prezinte înaintea Unicului Salvator al acestei lumi: Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Am realizat acum că, după ce am postat acel chestionar acum câteva zile, mulți vor privi ciudat la cele 2 personaje, care sunt de fapt niște actori ce au jucat un rol dintr-un film. Mulți nu și-ar fi dat seama că eu avea să compar viața lor cu unul dintre ei și mulți ar încerca acum să blameze categoria ”greșită” sau ”corectă” în care i-am încadrat - sau în care s-ar fi încadrat ei dacă ar fi ales pe unul dintre cele două personaje. De fapt sondajul nu avea ca scop catalogarea cuiva într-o anumită secțiune, ci de a aduce la lumină o realitate care este prezentă și acum între noi: suntem oameni care deși am primit salvare, eliberare, trăim ca niște tâlhari, pe când alții, pe care unii i-au numit beți și căutători și alergători după năluci, au decis să se apropie de Mântuitorul, să aibă o relație cu El și să poată spune plini de bucurie: sunt un copil al Tatălui ceresc.





Până la urmă, voi pe care dintre cei doi l-ați fi ales să jucați în producția de Paști? Acum singur ai vedea personajele cu alți ochi. Vă las să comentați mai jos ceea ce doriți și vă vine pe inimă acum. Mulțumesc de feedback! [no-sidebar]

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.