10 trăsături ale unui adevărat bărbat

Cum arăta un bărbat adevărat în 2014? Gândiți-vă la definiția pe care ne-o dă cultura noastră. Priviți la filme. Citiți revistele. Ascultați muzica. Care sunt lucrurile constante? Eu am observat trei... mușchi, bani și femei. Un bărbat adevărat este dur. El nu își arată emoțiile. El poate mânui propria afacere. Un bărbat adevărat are bani. Cui îi pasă dacă el îi cheltuie pe brelocuri sau pe mărțișoare? Ideea e că îi are. Un bărbat adevărat are femei. Nu poți fi un bărbat adevărat și să nu ai o fată.

Dar dacă cultura noastră ne hrănește o minciună? Ce facem dacă cultura noastră ne conduce în mod grosolan pe o cale greșită când vine vorba despre natura unui bărbat adevărat? Liceele, colegiile, locurile de muncă și căminele noastre sunt pline cu bărbați care încearcă să fie legitimi. Doar că problema este că noi căutăm legitimitatea aceasta într-o cultură care se schimbă zilnic... de la oră la oră, o cultură care are la baza ei promiscuitatea. Este infatuată cu banul atotputernic. La o anumită oră cultura ne spune să ne îmbrăcăm într-un anumit fel, ziua următoare este complet diferit...

Imaginea ”realului” pe care o pictează cultura noastră cu privire la bărbați e la fel de ridicolă precum imaginea trupului perfect pentru femei. Este de fapt o fațadă. Fum și oglinzi. Trebuie să înotăm din greu printre toate șaradele și stigmatele culturale. Se trece greu prin vadul ăsta. Dar de îndată ce săpăm mai jos de suprafață... ceva diferit este expus. Ceva care este divorțat de nonsensul cultural. Ceva fundamentat în Adevăr și nu ceva perceput. Ceva... real.

Mai jos aveți o listă cu 10 trăsături ale unui bărbat adevărat din cultura de astăzi.

#1 - Un bărbat adevărat întotdeauna îi tratează pe alții cu respect.
Un bărbat real nu vorbește prostii sau de rău pe alți oameni. ”Dar cum rămâne cu profesorul meu de la școală? Dar cu șeful meu de la muncă? Ei merită tot ceea ce primesc din partea mea și a altora.” Corect... așa că spune-mi iarăși ce meriți tu pentru toate lucrurile groaznice pe care le-ai făcut față de alții? Ei bine... un bărbat real nu găsește nici o valoare în a dărâma pe alți oameni. El realizează că aceste persoane nu sunt cu mai mult diferite decât el. El realizează de asemenea că Dumnezeu nu este glorificat în dărâmarea altora.

#2 - Un bărbat adevărat își onorează soția și prietenii săi.
Am crescut într-un mediu unde soțiile nu erau onorate. Eram înconjurat de prea mulți oameni care erau obișnuiți să fie mereu în baruri, pe terenuri de golf sau la vânătoare ca oportunități de a discuta despre eșecurile și aversele soțiilor lor. Și mai aruncau și eșecurile prietenilor lor ca să fie măsura mai bună. Dar arătați-mi un bărbat care își edifică soția și prietenii lui... și vă voi arăta un bărbat real. De ce? Un bărbat care-și onorează soția lui și prietenii lui poate face acestea doar pentru că el este încrezător în sine însuși.

Bărbaților, când a fost ultima dată când ați complimentat-o pe soția voastră înaintea altora? Când a fost ultima dată când ai făcut-o să se simtă din cap până în călcâie că este importantă? Un bărbat adevărat își face un obicei din a onora și a edifica pe soția sa și pe prietenii săi.

#3 - Un bărbat adevărat niciodată nu arată drumul femeilor.
Dați-mi voie să fiu real cu voi. Dacă îți dai întâlniri cu fete ca să capeți o fată sau pentru că vrei sex... dacă nu ai nici o intenție spre o relație legitimă... atunci tu ești un laș. Da, e direct asta. Da este adevărat. Dacă acesta ești tu, oprește-te! Încheie relația. Un bărbat real respectă sentimentele și demnitatea femeilor. El nu le vede pe femei ca obiecte de împlinire a dorințelor sale. El nu își dă întâlniri pentru că a avea o fată este distractiv sau așa se așteaptă ceilalți de la tine. Există ceva intenționat în spatele relațiilor tale. Un bărbat adevărat pricepe acest lucru.

#4 - Un bărbat adevărat muncește din greu, dar nu urmărește niciodată salariul.
Lenevia ne nenorocește țara noastră... fără nici o îndoială. Dar și urmărirea unui salariu ne nenorocește țara noastră. Un bărbat adevărat nu este leneș. El muncește din greu. Un bărbat adevărat nu permite niciodată ca banul să fie scopul muncii sale din greu. Un bărbat adevărat lucrează din greu pentru că el lucrează pentru Domnul. Urmărirea unui salariu transformă bărbații din soți și tați în figuri distante a căror vieți nu au nici un scop mai mare decât să poftească la un număr mai mare într-un cont bancar. Cât de ridicol! Un bărbat real nu se prinde în minciunile culturii noastre.

Aceasta îi permite să lucreze din greu în timp ce continuă să muncească. Și îi permite să se odihnească totodată, să se joace, să fie prezent ca tată și ca soț și să nutrească relația sa cu Dumnezeu. Nu faceți greșeli. Urmărirea unui salariu pe cheltuiala familiei și a lui Dumnezeu nu crează un bărbat real... crează o viață risipită.

#5 - Un bărbat adevărat nu permite niciodată hobbyurilor să fie mai importante decât căsnicia și familia.
Mie îmi place golful. Aș juca zilnic dacă aș putea. Dar mai am și copii și o soție. Am o slujbă cu normă întreagă. Am un blog. Și sunt 24 de ore într-o zi. Ceva trebuie să se ducă pe spate. Un bărbat adevărat înțelege că acel ”ceva” nu este soția și copiii săi, jobul său sau relația sa cu Dumnezeu. Există sezoane în viață unde jocul tău de golf, pescuitul, vânătoarea sau completează tu ce vrei în spațiile libere... nu vor fi lovitura corectă. Hobbyurile sunt doar asta... hobbyuri. Ele sunt extra. Ceva deoparte. Un bărbat adevărat nu sacrifică niciodată timpul său calitativ cu familia sau Dumnezeu pentru a-și nutri hobbyul său.

#6 - Un bărbat adevărat valorifică puritatea.
Care dintre voi a fost în Las Vegas? Wow. Există un impuls nesățios după sex și bani care este de nedescris acolo. E pretutindeni. Femeile abia poartă ceva pe ele ca să cerșească atenția celor din jur. Sunt pe afișajele de reclame. În show-uri. Senzualitatea și obiectivarea femeilor (și a bărbaților) sunt imposibil de ignorat acolo. Trăim într-o lume înnebunită după sex.

Un bărbat adevărat nu folosește acestea drept cârjă pentru a-și alimenta poftele sale sexuale. El valorifică puritatea în gândurile sale, în conversațiile și relațiile sale.

Pentru o bună parte din viața mea m-am luptat ca să-mi mențin mintea pură. Am gândit că aceasta era doar ceva natural, să poftești, să vezi conținut pornografic. Sunt lucruri normale pentru băieți. Băieții vor fi băieți, nu? Greșit. Acum că sunt pe partea cealaltă, văd că intenția lui Dumnezeu pentru viața mea nu este ca mintea mea să fie umplută cu poftă. Și nu este nici intenția lui Dumnezeu pentru viața ta. Pofta este păcat. Un bărbat adevărat face pașii necesari ca să-și mențină mintea și acțiunile sale pure. Puritatea este o virtute. Este ceva ce Dumnezeu apreciază. Un bărbat adevărat urmărește aceasta.

#7 - Un bărbat adevărat se află în controlul de sine.
Dacă altcineva te poate forța să reacționezi, atunci tu nu mai ești în controlul tău. Scrie asta undeva. Așadar, dacă acțiunile unei alte persoane îți forțează mâna... altcineva este în controlul tău. Aceasta este periculos. Un bărbat adevărat nu este controlat de emoții. El nu este controlat de alții. În ciuda minciunilor din această lume, aceasta este adevărata tărie. Tăria care vine din interior. Tărie care vine de la Dumnezeu. Controlul de sine dezvoltă o viață cu mai puțin regret și mai multă stabilitate. Un bărbat adevărat valorifică controlul de sine.

#8 - Un bărbat adevărat își găsește tăria sa în Domnul.
Un bărbat adevărat nu se uită la lume ca să-și găsească propria identitate, simțul valorii și al tăriei. El își trasează tăria de la Domnul. Dumnezeu este singura sursă de tărie trainică, și un bărbat adevărat recunoaște această realitate. Apoi el folosește această tărie ca să-și conducă familia sa, să-și conducă afacerea sa și să interacționeze cu alții din jurul său de la școală într-un fel care-l glorifică pe Dumnezeu. Chiar te rog să te uiți în alte părți după tărie, identitate și simț de valoare. Dar să nu fi surprins când vei descoperi că această călătorie este epuizantă și că acest țel este de neatins. A călări valurile culturale este ceva periculos... în special atunci când nu știi când vine următorul val. Bărbații adevărați nu aleargă pe valuri.

#9 - Un bărbat adevărat celebrează succesele altora.
Dacă nu poți celebra succesele oamenilor din jurul tău înseamnă că ceva este greșit. E toxic. Norul care atârnă asupra culturii noastre că un câine mănâncă pe alt câine este de fapt o minciună. Un bărbat adevărat celebrează cu prietenii săi, cu soția lui, cu colegii de muncă atunci când ceva pozitiv se întâmplă în viața lor. El este capabil să facă aceasta deoarece succesele din alți oameni nu au nici un efect asupra a cine este el de fapt. Un bărbat adevărat este încrezător în propriile abilități și talente, la fel este și în poziția de a celebra cu alții. Un bărbat adevărat lucrează din greu, se întrece cu alții din greu, dar este capabil să strângă mâna celeilalte echipe dacă el pierde. El poate spune colegilor săi felicitări atunci când ei primesc o promovare... și să o facă cu toată inima. El poate celebra cu soția sa atunci când ea excelează la locul ei de muncă. Cui îi pasă dacă ea face mai mulți bani sau are un titlu mult mai important? Un bărbat adevărat nu este în competiție cu prietenii și soția sa.

La masa vieții este loc de mai mult decât un singur scaun. Trage-ți un scaun și lasă și pe alții să stea jos.

#10 - Un bărbat adevărat este la fel de onest atunci când nimeni nu este în jur ca atunci cânt toată lumea îl privește.
Consistent. Acest cuvânt, mai presus decât oricare altul, descrie un bărbat adevărat. Relația sa cu Dumnezeu. Felul cum îi tratează el pe alții. Acțiunile și gândurile sale. Consistent.

Un bărbat adevărat este onest și etic. Nu contează cât de mare sau de mică ar putea fi decizia. Nu contează dacă nimeni nu îl privește. Nu contează dacă nimeni nu va știi rezultatul deciziei sale. Un bărbat adevărat nu trișează. El nu o ia pe scurtătură. El nu ia decizii de afacere care nu sunt etice.

Iată și motivul. Un bărbat adevărat nu trăiește pentru alții sau pentru grijile acestei lumi... el trăiește pentru Dumnezeu. Vedeți voi, un bărbat adevărat care operează într-un fel atunci când nimeni nu este în jur și în alt fel atunci când lumea îl privește... el face astfel pentru un singur motiv... el este mult mai preocupat cu lumea decât cu Dumnezeu. El este prea preocupat cu aprobarea altora. Prea preocupat cu grijile acestei lumi. Să economisească bani. Să mențină o reputație. Să fie acceptat. Acestea sunt motive să fie neetic și necinstit.

Un bărbat adevărat nu sacrifică onestitatea pe altarul acceptabilității și a aprobării. Chiar dacă onestitatea și integritatea l-ar costa o slujbă, bani sau un grad la un test. El nu se va compromite. El este consistent. El este dedicat... față de Domnul.

Vreau să aud părerile voastre. Enumerați în cadrul unui comentariu câteva din calitățile pe care poate eu le-am scăpat.

Notă: Materialul de mai sus este o adaptare dintr-un articol scris de Frank Powell (foto alăturat) în site-ul Church Leaders pe 25 decembrie 2016.  Dacă citați sau folosiți materialul de mai sus în altă parte, rog să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.