Când vine ceasul să iei deciziile care crezi că vor fi cele înțelepte

Un drum cu direcții multiple - foto de Pablo García Saldaña - unsplash.comAtunci când trebuie să iei o decizie în viață... stai și analizezi toate opțiunile, nu? Măcar așa cred eu că fac oamenii înțelepți, sau cei care iau în considerare și efectele alegerilor lor. Și deși anumite alegeri din viața noastră par a fi ușoare, altele dificile, altele poate necesită mai mult timp, părem că știm tot timpul cum să luăm deciziile și care sunt cele mai bune pentru noi.

Asta până începem să avem regrete. Am vrea să schimbăm ceva, dar nu mai putem. Am vrea să dăm timpul înapoi și timpul merge mai repede înainte. Am pecit-o, și am pecit-o nasol de tot! Ce e de făcut?

Deciziile în viață influențează mai mult sau mai puțin ceea ce vom fi și ceea ce vom face în viitor. Dăm cu capul de pragul de sus ca mai apoi să ne dăm seama că trebuia să plecăm capul înainte să intrăm. Sau ne împiedicăm singuri de pașii pe care îi facem, crezând că am făcut alegerile și deciziile ălea bune, ălea care o să aibă impact, ălea de durată, ălea care să ne facă să nu mai luăm decizii data viitoare. Ălea.

Se spune că era o dată un fermier care avea mulți porci. Într-o zi a venit cineva la ferma lui și l-a întrebat ”Cu ce obișnuiești să-ți hrănești porcii, tataie?

Păi, le dau tărâțe, porumb și chestii de genul acesta. De ce întrebi, tinere?” a răspuns fermierul

Pentru că eu sunt de la guvern și cred că nu îi hrăniți destul de bine. Ar trebui să le dați să mănânce resturi de mâncare”. Apoi i-a dat amendă fermierului.

După câteva zile, un alt individ ajunge pe ferma omului și îi pune aceiași întrebare. Fermierul i-a răspuns: ”Păi, îi hrănesc destul de bine. Le dau somon, caviar, friptură. De ce întrebi, tinere?

Pentru că eu sunt de la guvern și cred că e necorect ca tu să-i hrănești pe porci așa de bine în timp ce există oameni care sunt pe moarte și nu au nimic ce să mănânce”. Apoi i-a dat amendă fermierului.

În cele din urmă, după o altă perioadă de timp, un alt individ a venit și a pus aceiași întrebare. Fermierul șovăielnic a răspuns: ”Păi, le dau câte 5 dolari la fiecare porc ca fiecare să-și ia ce vrea!

Am râs la această întâmplare hazlie, dar am și înțeles ceva important. Am înțeles că unii oameni fac deciziile bazat pe părerile altora. Alți iau decizii bazați pe ce efecte au acestea asupra altora, iar alții iau decizii fără să le mai pese de nimic.

Știu că nu toți dintre cei care citesc acum aceste rânduri nu sunt crescători de porci, că nu au de a face zilnic cu indivizi de la guvern, că nu aruncă la porci resturi de mâncare când știu că în jurul lor sunt oameni care nu au nici măcar o bucată de pâine să pună pe masă, și probabil că mulți dintre voi nu câștigați 5 dolari pe oră să puteți să dați la toți din jurul vostru ca să se simtă ei bine. Realizăm de fapt că deciziile noastre au impact asupra noastră, asupra altora și asupra finanțelor noastre. Există decizii care nu influențează finanțele noastre, dar și la acelea există un preț de plătit: acel moment când realizezi că ceva este de schimbat, ceva este de ajustat și trebuie să o faci acum și aici. Dacă o să o faci mâine și altă dată, va fi spre detrimentul tău, al familiei tale, al celor din jurul tău.

Ce decizii ai de luat care influențează pe alții din jurul tău?

Ce decizii ai de luat care să influențeze persoana ta?

Ce decizii ai de luat care să influențeze întreaga comunitate din jurul tău?

Când veți răspunde singuri la aceste întrebări, o să vă dați seama și o să realizați că atât constrânși cât și neconstrânși de careva din jur noi avem de făcut decizii, și ne confruntăm cu ele la fiecare pas. Decizia de a face alegerea corectă sau de a nu face nici o alegere va influența totul din jurul tău. Începând cu tine și apoi cu ceilalți. Și deciziile și felul cum iei deciziile arată de fapt și caracterul și temerile tale. Puteți face decizii corecte, înțelepte, doar atunci când aveți pe cineva alături de voi să vă evaluați ceea ce veți face sau nu.

Apostolul Pavel le scria corintenilor despre o stare asemănătoare cu cea descrisă mai sus legată de decizii și acțiunile care aveau să le facă ei: ”În această privință, vă dau un sfat. Și sfatul acesta vă este de folos vouă, care, de acum un an, cei dintâi ați început nu numai să faceți, ci să și voiți (2 Corinteni 8:10, sublinierile din text îmi aparțin). Ei au ajuns nu doar să ia decizii de ei înșiși, dar au și început să dorească să facă decizii care să aibă impact în jurul lor. Nu făceau doar ceea ce și-au propus să facă, dar își doreau ca mai departe să facă și mai mult și să nu devină mereu dependenți de Pavel. Pentru că luarea de decizii se face prin sfat, prin înțelepciune, prin judecată. Și apoi, aplicând înțelepciunea și analiza logică - un dar pe care Dumnezeu l-a dat tuturor în creier - vom putea să luăm decizii înțelepte și decizii care să aibă un impact pozitiv asupra celor din jurul nostru. Faceți decizii corecte. Nu lăsați loc regretelor. Dacă decizia ta te va face să ai zâmbet pe buze, te asigur că ai făcut nu doar o decizie de influență personală, ci și o decizie care îți va influența ceea ce este în jurul tău: familia ta, vecinii tăi, colegii de muncă, și așa mai departe. Alții vor învăța de la tine să ia decizii bune, și vor veni la tine după sfat atunci când sunt în fața altor decizii care par a produce confuzie, neclaritate, haos.

Ce decizie ai luat în viața ta care să influențeze pe alții și cum te-ai comportat tu? Aștept comentariile voastre mai jos.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.