Creșterea terminaților...

un tip terminat - imagina de Hermes Rivera - unsplash.comJohn este unul dintre ”terminați”, deși este un membru de biserică la care ar visa fiecare pastor. Este credincios de când îl știu, a studiat prea bine Biblia, dă cu generozitate și conduce pe alții la Hristos cu pasiune.

Anul trecut a plecat din biserică. Nu s-a transferat la altă biserică din oraș. A părăsit-o complet. Și plecarea lui nu a fost rezultatul unei întâlniri groaznice cu un membru de comitet sau alt membru din biserică. Nu a fost determinat de vreun eveniment plecarea lui de acolo.

John a ajuns la o decizie considerată de mult timp înainte și mult timp gândită. Pur și simplu a spus Sunt terminat. Am terminat-o cu biserica.

John este unul din mulțimea de foști membrii (de biserică). Ei sunt uneori numiți de-bisericați. Ei nu și-au abandonat credința, nici nu s-au alăturat legiunii de oamenii care nu mai aparțin de nici o afiliație religioasă - adesea numită ”nimeni” (sau care nu aparțin de nimeni și nimic). Faza e că John s-a alăturat grupării ”terminaților”.

La o conferință recentă intitulată Viitorul Bisericii, sociologul Josh Packard a împărtășit o parte din cercetările sale inovatoare asupra ”terminaților”. El a explicat că acești oameni de-bisericați au fost printre cei mai dedicați și mai activi oameni din cadrul congregațiilor lor. În cea mai mare măsură, biserica își pierde pe cei mai buni oameni ai săi.

Pentru biserică, acest fenomen produce un pericol în creștere. Însăși oamenii pe care se bazează biserica pentru conducere, slujire și suport financiar sunt și cei care pleacă. Iar problema este agravată de faptul că oamenii mai tineri din următoarea generație - milenialii - nu se aliniază ca să completeze locurile goale (din biserici).

De ce sunt ”terminații” terminați? Packard a descris câțiva factori în cadrul cărții sale, Church Refugeees (Refugiații Bisericii, foto copertă alăturată, se poate comanda făcând click pe ea). Printre motive el enumeră următoarele: După ce stau la nenumărate predici și studii biblice, ei simt că au auzit toate lucrurile. Unul din cei intervievați de Packard spunea, ”M-am săturat să mi se tot aducă atâtea prelegeri. M-am săturat să-mi tot spună un individ ce trebuie să fac.

Terminații” sunt epuizați cu rutina de duminică de stropit, rugat și plătit. Ei vor să se joace. Ei vor să participe. Doar că ei se simt disprețuiți la fiecare întorsătură.

Oare se vor reîntoarce ”terminații”? Nu prea sunt șanse, conform studiilor. Ei sunt terminați. Packard spune că ar fi mult mai roditor dacă bisericile s-ar concentra pe a nu mai pierde pe acești oameni în primul rând. Prevenirea unui exod este cu mult mai ușor decât încercarea de a convinge refugiații să se reîntoarcă.

Pastorii și alți lideri din cadrul slujirii ar avea de beneficiat dacă ar pune întrebări și ar asculta pe acești membrii înainte ca ei să plece în goană din mijlocul lor. Aceasta va necesita o schimbare de obiceiuri. Când vina vorba de ascultat, liderii bisericilor au cam deraiat-o în obiceiul de a fi lingușitori să primească răspunsuri de la alți pastori celebri. Doar că e mult mai roditor ca în astfel de momemnte ei să petreacă timp real cu oamenii apropiați lor - membrii existenți. Puneți-le câteva întrebări bune, precum cele de mai jos:

1. De ce ești parte din această biserică?

2. Ce te face să stai aici?

3. Ai contemplat vreodată la a pleca din această biserică? De ce da și de ce nu?

4. Cum ai descrie relația ta cu Dumnezeu chiar acum?

5. Cum a fost relația ta cu Dumnezeu schimbată în decursul ultimilor ani?

6. Ce efect a avut - dacă a fost vreunul - biserica noastră asupra relației tale cu Dumnezeu?

7. Ce ar trebui să se schimbe aici ca să te ajute să crești mai mult înspre chemarea lui Isus de a iubi pe Dumnezeu și a iubi pe alții?

E vremea să ascultăm. Chiar și acum când scriam aceste rânduri, un alt lider laic cu o capacitate înaltă mi-a trimis un mesaj despre decizia lui de a părăsi biserica sa. Și el este terminat. Precum mulți alții pe care-i știu, el este totodată și un lider creștin cunoscut la nivel național. Doar că este terminat.

Biserica ta, chiar dacă e una din bisericile care rar mai crește, stă pe o bombă cu ceas care ticăie. Exodul ”terminaților”, ridicarea ”nimenilor” și dispariția milenialilor nu arată bine pentru o biserică înfricoșată de a asculta.

Nu e prea târziu să începeți chiar acum.

Materialul de mai sus a fost scris de Thom Shultz (foto alăturat) în site-ul Church Leaders. El este un autor eclectic și fondatorul editurii Group Publishing și Lefetree Cafe. El scrie pe site-ul Holy Soup (Sfânta Supă) materiale inovative pentru cei aflați în slujire și provoacă starea de latență a bisericii de astăzi. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.