De ce nu se învață ucenicia în multe biserici?

Oameni care iau notițe - imagine de The Climate Reality Project - unsplash.comIsus a spus ucenicilor Săi să meargă și să facă ucenici din toate națiunile - așadar, de ce nu găsim prea multe lucruri despre ucenicie învățate în cadrul bisericilor de astăzi?

Pentru mult timp, din cadrul umblării mele cu Hristos, am trăit ”marea omisiune”, pe care o numim așa parcă în glumă, doar că nu este o glumă să ignorăm o poruncă imperativă din partea Domnului și Stăpânului nostru, Isus Hristos.

Înainte de înălțarea Sa la ceruri, spre a se așeza la dreapta Tatălui, El a dat ucenicilor ordinele de mărșăluire. Ucenicii aveau să fie echipați și împuterniciți cu Duhul Sfânt (Faptele Apostolilor 1:8; 2:1-3), și să li se dea autoritatea directă din partea lui Isus Hristos. Isus a spus ucenicilor, și cred că El ne spune și nouă următoarele:

Toată autoritatea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Prin urmare, duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt și învățându-i să păzească tot ce v-am poruncit! Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului! (Matei 28:18-20).

Pentru ucenici, autoritatea dată de Isus Hristos suprima autoritatea dată de om, și pentru că El este Capul Bisericii, El poate delega administrarea bisericii Sale prin instrumentele alese de El. Isus le-a spus lor (și nouă) să meargă și ”să facă ucenici din toate națiunile”, și după ce noii ucenici sunt botezați în apă, ei trebuie să fie învățați ceea ce Isus a învățat pe ucenicii Săi, și aici Isus vorbește de lucruri mai semnificative și este ceva mai mult decât cu privire la botezul în apă. Isus se referă la a fi botezat ”în” Tatăl, Fiul, și Duhul Sfânt. După ce ne folosește Dumnezeu ca mijloace de a face mai mulți ucenici, noi trebuie ”să-i învățăm să păzească tot ceea ce a poruncit Isus”. Această poruncă merge ”până la sfârșitul veacului”, așa că Mare Trimitere ar părea că se va termina doar la revenirea lui Hristos, dar mult mai probabil este și faptul că Isus ne asigură că va fi cu noi în Duhul Său până la sfârșit. Până atunci, noi continuăm ”să mergem” și să facem ucenici în timp ce Dumnezeu îi atrage la Sine prin Hristos (Ioan 6:44), și să-i învățăm ceea ce Isus a învățat pe ucenicii Săi (lucrurile care sunt găsite în cadrul Noului Testament). Noi continuăm ”să mergem” până în ziua glorioasei Sale reveniri, sau până ce Dumnezeu ne ia acasă. Această descriere de slujbă a unui ucenic este aceea de a face... mai mulți ucenici, dar, de sigur, Dumnezeu este Cel care aduce creșterea (Faptele Apostolilor 2:47).

Costul uceniciei
La nivelul cel mai de bază, un ucenic este un student sau unul care învață, iar clasa nu se termină niciodată și nu ajungi la absolvire decât la moarte sau la revenirea lui Hristos, așadar, atunci când vorbesc despre costul uceniciei nu vorbesc de costul xeroxării unor materiale, sau cumpărarea de studii biblice, ci mai degrabă este costul din relații, timp și efort. Aceasta implică a ieși din cale noastră proprie și a urma ”Calea” (Ioan 14:6), sau a-l urma pe Hristos, și majoritatea dintre voi știu că aceasta ne scoate din zona noastră de confort. Atunci când un tânăr bogat a venit la Isus să-L întrebe cum poate primi viața veșnică, Isus i-a zis ceva despre porunci (Matei 19:17-19), însă atunci când tânărul bogat s-a lăudat că el le ținea pe acelea, Isus i-a răspuns: ”Dacă vrei să fii desăvârșit, du-te, vinde-ți averile și dă săracilor, și vei avea astfel o comoară în ceruri. Apoi vino, urmează-Mă! Când a auzit cuvintele acestea, tânărul a plecat întristat, pentru că avea multe averi.” (Matei 19:21-23). Ucenicii au fost uimiți pentru că majoritatea liderilor religioși aveau bogății, așa că ei au întrebat, ”Atunci cine poate fi mântuit?” Isus s-a uitat la ei și le-a spus, ”Lucrul acesta este imposibil pentru oameni, dar pentru Dumnezeu toate lucrurile sunt posibile” (Matei 19:25-26). În acest context a spus Apostolul Petru a spus, ”Iată, noi am lăsat totul și Te-am urmat. Noi ce vom avea?” (Matei 19:27). Aceasta era parte din marele cost al urmării lui Isus. Ei trebuiau să părăsească totul ca să poată să-L urmeze pe El. Ei și-au arătat adevărata lor ucenicie prin a lăsa ”totul” și a-L urma pe Isus.

Adevărații ucenici
Dietrich Bonhoeffer - imagine preluată de pe site-ul thefamilyleader.comDietrich Bonhoeffer a scris o carte despre costul unui ucenic, iar apoi a trăit aceasta în mod profetic într-un lagăr nazist. În cele din urmă aceasta l-a costat viața sa, dar aceasta s-a datorat faptului că el a dorit cu adevărat să fie un ucenic al lui Hristos, iar prin viața sa el a dovedit că aceasta și era de fapt. El a făcut ceea ce a făcut și Pavel și a intrat în suferințele lui Hristos. Pavel spunea că dorința sa era ”... să-L cunosc pe El și puterea învierii Lui și părtășia suferințelor Lui și să devin ca El în moartea Lui” (Filipeni 3:10), și aceasta e ceea ce a descoperit el. Bonhoeffer scria, ”Atunci când Hristos cheamă un om, el îl cheamă să vină și să moară”. Pentru el, aceasta a fost o moarte literală, însă pentru vasta majoritate dintre noi aceasta nu ar fi o chestiune de moarte, ci mai degrabă o moarte față de eul nostru. Aceasta înseamnă că noi trebuie să ne ucidem voința noastră și să luăm voința Tatălui, deoarece știm că oricare ar fi voia Lui, aceasta este și voia lui Hristos. Nu ne putem lua mâna de pe plug, altfel nu suntem potriviți pentru Împărăție. Dacă suntem precum soția lui Lot și privim înapoi, aceasta ne va costa mult. Cunosc persoane care străbat peste 110 km ca să ajungă la biserică, în timp ce unii care stau la doar cinci minute de biserică ei ”nu pot ajunge astăzi”. Cred că ar trebui să ne întrebăm: ”Este Isus cel mai prețios pentru noi?” Părăsim totul și ne luăm crucea ca să-L urmăm pe El? Știm ce înseamnă să-L urmăm pe Hristos din Scriptură (Matei 25:40), așa că acesta nu mai este o taină de rezolvat, ci acele fapte bune în care să pășim, fapte pe care Dumnezeu le-a rânduit ca noi să umblăm în ele (Efeseni 2:10). O bună descriere a trupului lui Hristos funcțional este găsit în Matei 25:35-36 și 28:18-20, precum și Iacov 1:27. Dacă faci lucruri pentru Isus - ești ucenicul Său pentru că le faci ”către” Isus (Matei 25:40). Adică ”lui” Isus și nu doar ”pentru” Isus. Ambele sunt adevărate, dar numai una este relațională.

Concluzie
De ce nu este învățată ucenicia în multe biserici? Nu știu de ce. Este în Biblie, așa că nu ar trebui să avem nici o scuză. Majoritatea dintre noi probabil că nu putem merge în toată lumea, dar aceasta nu înseamnă că nu putem merge măcar la ușa de lângă, sau la muncă, sau oriunde sunt oameni. Un cadru bun a ceea ce înseamnă a uceniciza pe alții arată cam așa: ”După ce au vestit Evanghelia și în cetatea aceea și au făcut destul de mulți ucenici, s-au întors în Listra, în Iconia și în Antiohia” (Faptele Apostolilor 14:21). Acesta este un proces care nu are niciodată sfârșit. E precum sămânța de muștar care începe mică, dar care continuă să crească și să crească și e mai mult decât un pom de muștar. Este Împărăția lui Dumnezeu și știm din Scriptură că, referitor la Împărăția lui Dumnezeu și la Regele acestei Împărății ”Autoritatea Sa va crește permanent. Atunci va fi o pace fără sfârșit” (Isaia 9:7). Împărăția se extinde așa cum ați citit aici, și într-o zi ”pământul va fi umplut de cunoștința slavei Domnului, așa cum apele acoperă fundul mării” (Habacuc 2:14).

Materialul de mai sus este o adaptare dintr-un articol scris de Jack Wellman (foto alăturat) pe 29 septembrie 2017 în site-ul What Christians Want to Know, folosit cu permisiunea autorului. Jack Wellman este un autor creștin și pastor al bisericii Mulvane Brethren Church din Mulvane, Kansas, SUA. Jack a absolvit seminarul Southern California Seminary și a scris cărți de natură teologică precum: “Teaching Children The Gospel/How to Raise Godly Children“ (Învață pe copii Evanghelia / Cum să crești copii evlavioși), “Do Babies Go To Heaven?/Why Does God Allow Suffering?“ (Bebelușii merg în Rai? / De ce permite Dumnezeu suferința?), și “Blind Chance or Intelligent Design?, Empirical Methodologies & the Bible“ (Șansă oarbă sau Plan Inteligent? Metodologii empirice și Biblia). Jack este tată și bunic, și este licențiat în istorie, educație și știința. Pentru mai multe articole de Jack Wellman și alți autori, vizitați site-ul WhatChristiansWantToKnow.com Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, această notă de final, și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.