Este în regulă pentru creștini să urmărească slujba de biserică online și... să nu mai meargă la biserică?

de la stânga spre dreapta: Michael Svigel, Barry Jones și Darrel Book de la Dallas Theological Seminary discută dacă creștinii ar trebui să frecventeze biserica online sau nu - imaginea preluată de pe christianpost.comO serie de preofesori din cadrul Seminarului Teologic Dallas (prescurtat cu DTS în acest articol) au pus în balanță opțiunea dacă frecventarea bisericii online (adică să stai acasă și să o urmărești de pe computer sau alte dispozitive) și nu în persoană (adică să fi fizic la biserică, la slujbă) ar fi o opțiune legitimă pentru creștini. 

Răspunsul lor: NU, NU ESTE.

Această experiență a bisericii mediatizată în întregime prin intermediul tehnologiei este o pseudo-experiență a ceea ce este de fapt chemată biserica să fie”, a spus Barry Jones, profesor de Slujire Pastorală de la DTS.

Jones, care este și pastor învățător la Irving Bible Church, a oferit răspunsul său la acest eveniment DTS pentru studenți în care ei au ridicat întrebarea: de ce ar trebui să meargă oamenii la biserică?

Biserica sa, care este destul de mare, postează predicile pe site-ul său și permite de asemenea vizitatorilor să urmărească serviciile de închinare live online. Dar Jones a explicat că aceste resurse sunt ”în principal pentru acei oameni care, pentru un anumit motiv impunător, nu pot fi prezenți acolo”.

Noi refuzăm să numim acesta campusul nostru online sau să facem din transmisia online să fie, în oricare mod posibil, că aceasta ar fi un mod normal de experiență de biserică”, a mai accentuat el.

”Noi încercăm să ne asigurăm că le spunem în mod continuu că 'Aceasta nu ar trebui să fie experiența voastră normativă cu privire la biserică sau închinarea de Dumnică. Voi ar trebui să fiți aici, cu noi.'

El a admis că deși fac slujbele și mesajele disponibile online, acest aspect a cam ”ușurat” pe unii oameni să nu mai apară la biserică.

Michael Svigel, profesor de Studii Teologice de la DTS, a admis de asemenea că unii oameni consideră biserica online ca o opțiune legitimă deoarece... este disponibilă.

Ei bine, am subliniat destul de clar că aceasta nu este așa,” a spus Svigel. ”Nu putem avea doar o opțiune online, ceea ce anumite biserici au făcut deja. Adică, sperăm să fie o minoritate. Majoritatea oamenilor au acel sens că doar a frecventa un campus online nu este deloc ceva acceptabil, decât în cazul excepțiilor, nu-i așa?

Un raport din 2015 întocmit de Leadership Network și Hartford Institute a adus la lumină faptul că folosirea ”campusurilor online” este în creștere, circa 30% dintre megabiserici oferă o experiență de campus online, care nu doar că include o transmisie live a serviciului de închinare, ci și chestiuni interactive și un sistem de dat socoteală legat de frecvența online.

În cadrul anului 2017, autorul Skye Jethani a declarat că prezența la biserică este în declin, în parte datorită mulțimilor de podcasturi și resurse pe internet în domeniul învățăturii biblice, care sunt disponibile pentru creștinii de astăzi.

Avem nevoie de factorul de disponibilitate și de saturare a acelui conținut online atunci când ne gândim la motivul pentru care nu apar oamenii la slujbă,” a declarat el.

Jones (DTS) crede că Biserica de astăzi experimentează un fel de Docetism, care este o erezie creștină ce susține faptul că Hristos a apărut dar nu a avut un trup real în timpul vieții sale pe pământ.

Isus doar părea că avea un trup pentru că el, de fapt, nu putea să aibă un trup și să fie Dumnezeu. Biserica a numit aceasta erezie. Ei bine, noi experimentăm un fel diferit de Docetism care spune cumva că... 'Noi doar părem că avem un trup'', a declarat el.

Așa de multe din experiențele și relațiile noastre din viață sunt mediatizate. Așa că și experiența noastră legată de biserică devine mediată și noi doar sugem viața din aceasta - într-un sens - că la fel cum conectivitatea online este o înlocuire teribilă pentru comunitatea reală, de fapt, această conectivitate ne duce doar spre o izolare mai mare.

Biserica nu este doar un loc în care să consumăm ”bunuri și servicii religioase”, a argumentat el. Mai degrabă, este un loc de a ne aduna și de a ”trăi viața împreună”, ceea ce permite creșterea spirituală într-un credincios, a indicat Jones.

Ceea ce facem atunci când suntem laolaltă are o anumită formă, iar această formă este pentru scopul formării noastre ca ucenici care își trăiesc misiunea în lume”, a menționat el.

Svigel a accentuat de asemenea și importanța adunării ca biserică.

Eu absolut nu cred că poți crește spiritual întrun fel plin de sens și echilibrat aparte de mijloacele pe care Dumnezeu le-a dat pentru creșterea spirituală, care este comunitatea,” a accentuat el.

În cadrul Noului Testament Pavel folosește imaginea creșterii - acesta este un termen agricol pentru creștere spirituală - în câteva locuri, de circa nouă ori. Fiecare referință în parte este în contextul comunității corporative. Nu e precum cântecul de la AWANA, 'Citește-ți Biblia, roagă-te mereu, și-ai să crești, crești, crești'.

Discuția DTS a fost condusă de Darrell Bock, director executiv de Implicare Culturală și Profesor Senior de cercetare din cadrul catedrei de Studiu al Noului Testament. Materialul de mai sus a fost preluat din Christian Post, scris de Sheryl Lynn pe 8 decembrie 2017. Dacă îl citați în altă parte, rog să oferiți sursa citării lui (adică acest blog) și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.