Biserica care se perfecționează - o cacofonie despre zeciuiala impusă și cea predicată

Pastorul Marvin Winans de la biserica Perfecting Church - foto youtube screenNu știam cum să numesc postarea de azi. Așa că am început să o scriu și să las titlul... liber, până când voi găsi titlul cel mai adecvat. De fapt despre ceva ”adecvat” vroiam să vă scriu, pentru că este un subiect destul de ciudat, interpretat, răstălmăcit și uneori prost aplicat în bisericile creștine din întreaga lume - exact, nu e ceva care e doar la români, ca să clarificăm lucrurile.

Un renumit pastor și actual cântăreț de muzică gospel (decernat cu premiul Grammy) din Statele Unite ale Americii, Marvin Winans (foto de la începutul acestei postări), actualul pastor al bisericii Perfecting Church din Detroit, Michigan (probabil că ați auzit de frații lui, BeBe și CeCe Winans, alți renumiți cântăreți de muzică gospel din SUA, foto alăturat), BeBe și CeCe Winans - foto de pe discogs.comși-a angajat o menajeră (membră a bisericii sale) pe care a obligat-o să plătească 10% din salariul ei. Adică să dea zeciuială la biserică...

Ca să vă faceți o idee, femeia câștiga 18.000 de dolari pe an, adică în jur de 1.500 de dolari pe lună (un salariu destul de mediocru pentru SUA, nu și pentru alte țări din această lume...). Numai că ea a refuzat... și a fost concediată. Așa că femeia a intentat un proces judecătoresc împotriva bisericii care a angajat-o. Minunat gest, nu?

Am citit cu atenție știrea despre această femeie (pe numele Lakaiya Harris) și mi-a cam sărit în ochi gestul ei. Ea a fost angajată de biserica menționată mai sus (care culmea, înseamnă ”Biserica care se perfecționează”, scuzați cacofonia, dar e inevitabilă traducerea titlului din engleză a acestei biserici... veți înțelege ulterior probabil de ce...) în perioada martie 2012 până în ianuarie 2017. Winans - care este și fondatorul cât și președintele bisericii Perfecting Church (am căutat pe internet mai multe informații despre această biserică și se pare că funcționează ca un fel de organizație privată, care nu aparține vreunui cult anume - deși poate nu este adevărată această informație - pe site-ul ei oficial declară anumite chestiuni legate de evanghelici și prezintă o oarecare legătură cu organizațiile Church of God și United Methodists, deci cred că sunt un fel de biserică amalgam dintre cele două denominații evanghelice din SUA, sau poate să fie independentă... de ce nu?) deține cel puțin 90 de proprietăți comerciale și rezidențiale în Detroit. Doamna Harris era una din lucrătoarele care a fost angajată să facă curățenie și administrarea acestora, alături de alți 40 de angajați.

La început ea a lucrat la școala Marvin L. Winans Academy of Performing Arts (are și școala lui pastorul, ca să vă minunați în continuare...) iar de acolo a fost transferată ulterior la campusul principal al bisericii mai sus menționate. La o întâlnire cu comitetul bisericii în 2016, doamna Harris s-a plâns că nu fusese plătită. În octombrie al aceluiași an se presupune că pastorul Winans ar fi chemat-o pe doamna Harris la el în birou ca să afle... de ce nu a frecventat biserica în ultima vreme. Ea a declarat că se lupta cu epuizarea și cu faptul că nu a fost plătită pentru munca depusă. Slujba ei era aproape pe terminate pentru că nu a contribuit cu bani la cumpărarea de daruri pentru superiorii bisericii.

Un raport al Click on Detroit (un post local de televiziune) a menționat faptul că doamna Harris locuia într-o casă care o deținea biserica și plătea $500 pe lună chiria și alți $250 pentru utilități. Biserica deducea din salariul ei și ”taxe de bucătărie” anuale pentru că folosea o bucătărie a bisericii. Doamna Harris a spus că însumând toate cheltuielile ei nu mai putea să plătească zeciuieli sau să facă alte donații pe care biserica le dorea de la ea. Apoi a fost concediată după ce a refuzat o solicitare de la Winans să aibă rețineri salariale când s-a descoperit că... ea nu-și plătea zeciuielile.

Se pare că pastorul Winans a confruntat-o pe femeie în privința zeciuielii la o întrunire din 2017 când ”a ajuns la atenția lui” că ea câștigase $18.000 anul anterior.

Ne datorezi $1.800, doamnă Harris”, se presupune că ar fi zis pastorul femeii - lucruri declarate la proces. ”Când ea a declarat că nu are banii, ne-am oferit să deducem suma de $1.800 direct din plățile ei bi-săptămânale”. Numai că atunci când doamna a refuzat, se presupune că pastorul i-ar fi răspuns ”Ei bine, aceasta încheie contractul tău de muncă la noi... puteți să vă faceți dosarul pentru ieșire”.

În cadrul procesului, Harris a declarat că la alți angajați care lucrau pentru biserică, dar care nu erau membrii acolo precum era ea, nu li s-a cerut să dea zeciuială ca o condiție a angajării lor. A forța pe cineva, care este membru de biserică, să dea 10 procente din câștigurile sale bisericii la care lucrează violează în fond contractul de angajare și legile drepturilor civile - a argumentat femeia. Tot ea a mai declarat că a fost trișată la orele de muncă suplimentare de către cei din cadrul bisericii, care au manipulat înregistrările pontajului ei de muncă ”ca să se evite plata pentru orele ei suplimentare”.  (Vi se pare un lucru foarte cunoscut în România? Se poate și în alte țări mult mai dezvoltate... citiți mai departe...)

În cadrul declarațiilor de la proces s-a menționat faptul că biserica Perfecting Church a implementat o politică nelegitimă de reținere din orele de pontaj pentru a putea penaliza pe angajații care ajungeau târziu la locul de muncă. De fiecare dată când un angajat venea mai târziu la locul de muncă, minutele acelea întârziate i se rețineau din cecul de plată: adică întârziai 15 minute, erai plătit cu mai puțin de 15 minute.

Anul trecut, Thomas Schreiner, profesor de interpretare al Noului Testament și decan asociat de la departamentul James Buchanan Harison de la Seminarul Teologic Baptist Sudic din Louisville, Kentucky, a subliniat în cadrul unui material teologic pentru The Gospel Coalition câteva motive pentru care zeciuiala nu este o cerință pentru creștini. Iată ce scria el:

Poruncile stipulate în cadrul Legământului Mozaic nu mai sunt în vigoare pentru credincioși. Unii fac apel la diviziunea dintre legea civilă, ceremonială și morală pentru a susține zeciuiala. Cu toate acestea, după cum observ eu, aceste diviziuni nu sunt fundamentul pe care-l folosește Pavel atunci când adresează subiectul legat de felul cum se aplică legea la noi astăzi. Și chiar dacă am folosi aceste distincții, zeciuiala în mod clar nu este parte a legii morale. Este adevărat că normele morale ale Vechiului Testament sunt încă în vigoare astăzi, lucruri pe care le discernem din cadrul legii lui Hristos în Noul Testament, dar zeciuiala nu este printre aceste porunci.
Aici se încheia relatarea despre procesul doamnei Harris cu biserica lui Marvin Winans (adaptare după un material de Leonardo Blair, reporter Christian Post, publicat pe 7 septembrie 2018). Pe site-ul bisericii sunt menționate, în cadrul crezului, majoritatea doctrinelor creștine, însă... am observat eu... partea cu dărnicia și zeciuiala are un paragraf mai mare, mai accentuat și mai ieșit din comun... care apare la punctul 11 ca Legea Dăruirii. Deci unii fac legi din ceea ce nici Sfânta Scriptură nu face lege... și mai au și curajul să pună aceste ”obligațiuni” pe contractele de muncă ale celor care sunt angajații lor - verbal dacă sunt și membrii acelei biserici, nu cred că le permitea legea să includă acestea în contractul individual de muncă, cel puțin eu nu am mai auzit până acum de așa ceva în lumea aceasta.

Ceea ce este și mai ieșit din comun este că în cadrul crezului lor religios - deși biserica deține o mulțime proprietăți de unde poate avea surse și venituri multiple, implicit să nu mai ceară bani de la angajații care sunt și membrii bisericii lor... - ei au avut nu doar tupeul să menționeze că cred în prosperitate, și declară la final și păcatele care sunt excluse de biserica respectivă, dar nu menționează nimic de etica creștină în relația pastor - angajați, ci doar stilul general de viață al celor care vin la biserică. Nu se menționează că s-ar aștepta ca toți membrii să dea zeciuială... dar e mai simplu să impui acest lucru verbal - o practică comună în multe biserici tradiționale și din România, și se pare că și din alte țări. O pot confirma și eu personal, deși în nici un statut religios al vreunui cult religios din lumea aceasta nu cred că se impune ”donațiile”, ”dărnicia” sau ”zeciuiala”. Există la unii termenul de ”obligațiile sau contribuțiile membrilor”, însă consider că acest termen stipulat în cadrul unui statut de cult religios are o notă de contract între biserică și membru: ești la noi, dă bani! Nu ești la noi, nu e neapărat... Chiar și popa când vine pe la ușa noastră de două ori pe an, dacă îi zici că nu ești de la cultul lui... nici bună-ziua nu-ți mai dă! Nici banii tăi nu-i vrea!

Nu am dorit să trag concluzii prea multe pentru că biserica poartă un nume care este la timpul prezent continuu - Perfecting Church - adică este într-un proces de perfecționare. Nu e rău că au acest timp în limba engleză. La noi, din lipsa acestui timp gramatical, acest titlu se traduce doar printr-o cacofonie care nu poate fi evitată: Biserica care se perfecționează [nu mergea tradus ”biserica perfecționistă” pentru că atunci nu mai auzeam de acest caz de ... dat în judecată pentru că nu ai plătit zeciuiala... la un angajat la care nu i-ai plătit salariu pentru că nu a vrut să contribuie cu bani la cumpărarea de cadouri pentru conducerea bisericii... sau zeciuiala bisericii - care este stipulată în cadrul crezului bisericii ca fiind a lui Dumnezeu și care aduce credinciosului binecuvântare, și nu au găsit alt text mai potrivit de ”justificare” din Noul Testament pentru acest punct decât... Luca 6:38 - ”Dați, și vi se va da; ba încă, vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veți măsura, cu aceea vi se va măsura.” - care se află într-un context despre judecată și roadă ca stil de viață al omului, în nici un caz într-un context despre zeciuială (accentuarea din text îmi aparține).]

Dar... ca să nu exagerăm prea mult... este o regulă comună la cei care predică una și trăiesc alta să se folosească de pasaje ieșite din context... ca să-și creeze propriul pretext. Dacă și voi ați avut angajator ”creștin” care v-a abuzat pentru motivul de mai sus... probabil că veți avea curajul să lăsați un comentariu mai jos, sau să scrieți despre experiența voastră. Eu aș scrie, numai că dacă aș da cu numele... probabil că mă veți găsi la tribunal pe undeva... mai bine mai fac o cacofonie și scap, nu? :-)



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.