Soțul tău nu e preotul tău

poză de la o nuntă - foto de JEREMY WONG WEDDINGS - unsplash.comDupă ce am petrecut o grămadă de ani în cercurile complementare și patriarhale... am avut ocazia să aud adesea învățătura că ”soții trebuie să fie preoți, profeți și regi în căminele lor”. Pe moment nu am pus sub semnul întrebării această afirmație, dar acum o găsesc a fi complet nebiblică. Ceea ce vreau să fac astăzi este să aduc la zero un concept că bărbatul trebuie să fie preotul soției sale (sau a copilului său de exemplu), prin a privi la Scriptură să vedem că de fapt lucrurile nu stau chiar așa.

Nu este nevoie de nici un alt mijlocitor

Preoții au fost chemați de Dumnezeu, în cadrul Vechiului Testament, în perioada vechiului legământ, să slujească drept mijlocitori între un Dumnezeu sfânt și omul păcătos. Ei erau cei care aduceau jertfe în dreptul oamenilor care căutau ispășire pentru păcatele lor. Ei slujeau drept mediatori dintre Dumnezeu și om, slujind drept om intermediar și comunicator care întreba pe Domnul în dreptul oamenilor.

Doar că toate s-au schimbat o dată cu venirea lui Hristos. Nevoia de preoți a încetat pentru că Hristos este Marele nostru Preot pentru veci. Evrei 4:14-16 spune: ”Astfel, fiindcă avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile – pe Isus, Fiul lui Dumnezeu – să rămânem tari în mărturisirea noastră. Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca și noi, dar fără păcat. Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare și să găsim har, pentru ca să fim ajutați la vreme de nevoie.” Alte pasaje care confirmă acest lucru sunt Evrei 6:19-20, 7:20-28, 10:11-18.

Isus este unicul și singurul nostru Mare Preot, mijlocitorul nostru veșnic dintre noi și Tatăl (Romani 8:34), și a pretinde altceva înseamnă a merge împotriva însăși Evangheliei.

Noi suntem cu toți preoți

O altă schimbare efectuată de Noul Legământ a fost că nu doar anumite persoane specifice pot fi calificate să fie preoți, ci toți urmașii Domnului sunt de acum preoți. 1 Petru 2:9 spune: ”Voi însă sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Și l-a câștigat ca să fie al Lui, ca să vestiți puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată”. Fiecare urmaș în parte al lui Hristos este de acum un membru al ”preoției de credincioși”, care nu necesită nici un mijlocitor între ei și Dumnezeu. Fiecare credincios este capabil să meargă înaintea lui Dumnezeu pe cont propriu, să întrebe pe Domnul, să caute voia Sa, să se pocăiască sau să se mărturisească, acceptând jertfa Sa de ispășire și multe altele. Mijlocitorii pământești nu doar că sunt zadarnici; acest aspect este precum o palmă în fața lui Dumnezeu dacă ei ar acționa de parcă ar fi mijlocitori.

Problema cu modelul umbrelei

Există o învățătură colectivă în complementarism cunoscut sub numele de ”modelul umbrelei”, care învață faptul că Dumnezeu este la vârf, apoi bărbatul este puțin mai jos, și apoi femeia sub bărbat. 1 Corinteni 11:3 (”Dar vreau să știți că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii și că Dumnezeu este capul lui Hristos”) este folosit drept text dovadă pentru un astfel de sistem de crezuri. Doar că acesta nu dovedește postura descrisă anterior deoarece a crede și a practica un astfel de model este în sine nebiblic și incapabil să fie susținut de Scriptură.

Imaginați-vă pentru un moment că sunteți o tânără singură care se apropie de ziua nunții ei. Vă bucurați de o relație apropiată și intimă cu Dumnezeu, știind că nici o persoană nu poate să interfereze între tine și Domnul. Tu nu doar că nu ai nevoie de un preot pământesc, un mijlocitor sau mediator, și nici o ființă pământească nu poate să se insereze pe sine între tine și Dumnezeu. Tu ai acces direct la Domnul la orice oră din zi sau din noapte. Acum, imaginează-ți că ești la câteva zile înainte de nuntă și că ești învățată modelul umbrelei al complementarismului. Ești de acum învățată să crezi că viitorul tău soț, după căsătorie/nuntă, va fi intercalat între tine și Dumnezeu drept preot al căminului vostru. Brusc, accesul tău direct către Domnul este împiedicat și crezul este că soțul tău este între tine și Dumnezeu. Cine ar mai vrea, așadar, să se mai căsătorească atunci? Dacă aceasta înseamnă că deodată vei avea nevoie de un preot pământesc când înainte tu te bucurai de acces apropiat, direct și intim cu Domnul, prin Hristos, cine s-ar mai alătura la chestia asta?

Și totuși, pe cât de intercalat pare a fi acest concept, din necesitate, apare și implicația învățăturilor complementarismului și a patriarhiei și a modelului său de umbrelă unde soții sunt mari preoți în căminele lor. E trist să spunem, din nefericire, dar aceasta este pur și simplu nebiblic. Soțul tău nu stă între tine și Dumnezeu. Eu am acces direct către Dumnezeu oricând - zi sau noapte - pe cont propriu, în calitatea de preot împărătesc prin Marele meu Preot, Isus. Soțul tău nu este chemat să fie preotul tău și nu va fi niciodată chemat la așa ceva - și dacă crezi opusul înseamnă că treci cu vederea adevărurile și implicațiile Evangheliei.

Căsnicia prin modelul lui Dumnezeu

Așadar, cum arată căsnicia prin modelul lui Dumnezeu? Dacă soții nu trebuie să fie preoți în dreptul soțiilor lor, atunci ce sunt ei? Apostolul Petru clarifică lucrurile pentru noi în 1 Petru 3:7 - soții și soțiile sunt ”împreună moștenitori ai harului vieții”. Ba mai mult, pe lângă faptul că el este soțul tău, el este și fratele tău în Hristos și co-moștenitor alături de tine (Romani 8:16-17). Așadar, interacțiunea cu soțul tău într-o căsnicie evlavioasă arată precum ”un fier ascute alt fier” (Proverbe 27:17), îndemnând unul pe celălalt la dragoste și fapte bune (Evrei 10:24).

Nu, soțul tău nu este preotul tău - nimeni nu stă între tine și Dumnezeu. În schimb, soțul tău este fratele tău în Hristos și, prin urmare, are menirea să te îndrume spre Domnul la fel cum tu trebuie să faci același lucru pentru el. Modelul lui Dumnezeu pentru căsnicie este într-adevăr cu mult mai bun și mai bogat decât și-ar fi imaginat vreodată omul. Amin?

Materialul de mai sus a apărut inițial pe site-ul Christian Post pe 21 august 2018, preluat din hargraveshomeandhearth.com, scris de Rebekah Hargraves (foto alăturat). Ea este soție, mamă a doi copii, proprietar al unei mici afaceri, podcaster, blogger, autor a mai multe cărți, și locuiește în Tennessee, SUA. Pasiunea ei este de a binecuvânta pe alte femei creștine prin scrierile de pe site-ul ei, Hargraves Home and Health, care există spre a ”edifica, echipa și încuraja femeile în călătoria lor spre feminitatea biblică.” Dacă folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și această notă de final și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.