Adunate, aruncate, arse

o viță de vie - foto de Ales Me - unsplash.comZilele trecute meditam la un pasaj din Scriptură împreună cu alÈ›i prieteni È™i în mintea mea s-au întipărit câteva cuvinte din pasajul citit -”Dacă cineva nu rămâne în Mine, este aruncat afară, ca o mlădiță, È™i se usucă; acestea sunt adunate, aruncate în foc È™i arse” (Ioan 15:6 NTR, sublinierile din text îmi aparÈ›in; vă recomand să citiÈ›i tot contextul din Ioan 15, în special versetele 1-7). Meditam la rămânerea în Hristos, de unde avem seva, ca noi, mlădiÈ›ele, să putem produce mai mult rod. Și în timp ce parcurgeam aceste versete, Dumnezeu mi-a imprimat în mintea mea ideea bateriilor care au pe ele semnul celor 3 de A: AAA (care le noi în România se mai cunosc cu denumirea de R3).

Mă gândeam atunci ce legătură are bateria aia mică cu ceea ce spunea textul despre curățarea viei, È™i despre aruncarea mlădiÈ›elor care se usucă, care nu produc nimic. După ce am studiat puÈ›in despre baterii - practic acestea sunt din seria bateriilor mici, care au înmagazinate energie în ele... È™i există baterii de mai multe feluri, titlul AAA nu denotă nimic la ele decât ”mărimea” lor, nu ceea ce includ ele, sau din ce ar fi făcute - am realizat o mică paralelă.

Mlădița conectată la vie produce rod. Bateria conectată la aparatele destinate ei produc tot rod, care este transformat în ceea ce are aparatul unde este folosită (fie că vorbim despre lanternă, player audio, telecomandă, ceas, telefon, etc.). Ambele - atât mlădița, cât și bateria - au ciclul lor de viață, se usucă și... trebuiesc aruncate. Bateriile nu se ard precum mlădițele de la o viță de vie, dar în fond, după ce sunt aruncate, ele sunt la fel de inutile precum o mlădiță uscată.

Am realizat că atât mlădiÈ›a, cât È™i bateria, dacă sunt ”legate” la o sursă mai mare de putere, de energie, de viață, produc mai mult, sunt utile È™i te bucuri de ele. ViÈ›a de vie produce struguri; bateria îți oferă energie pentru o lanternă care probabil o foloseÈ™ti noaptea pe un câmp unde nu ai nici o altă sursă de energie.

A rămâne în Hristos este precum a fi o baterie încărcată, și precum o mlădiță legată la viță, de unde își trage seva și produce rodul. Atâta timp cât rămânem conectați la viță - la Hristos - viața noastră este utilă și producem rod pentru Împărăția lui Dumnezeu. Numai că este nevoie de curățare, de ajustare ca noi să fim mai roditori.

E nevoie ca noi să predăm lui Dumnezeu afecÈ›iunile noastre. E ceea ce simÈ›im noi atunci când El lucrează la noi, la caracterul nostru, când poate suntem mai puÈ›in roditori, când El ne cizelează. E acel moment când noi alegem să focalizăm interiorul nostru È™i să lăsăm ca sentimentele noastre să nu fie dictate de lumea exterioară care ne influenÈ›ează cu gândirea, demersurile È™i revoluÈ›iile ei. SimÈ›im ceea ce simÈ›im, însă putem controla felul cum să manifestăm acele sentimente. AfecÈ›iunile noastre predate lui Dumnezeu sunt o modalitate prin care persoana noastră, ceea ce suntem noi, se aliniază cu ceea ce vrea Dumnezeu pentru noi È™i ne unim cu El în toate lucrurile. Este ceea ce scria È™i apostolul Pavel în 2 Corinteni 10:5, ”Astfel, noi răsturnăm raÈ›ionamentele, dărâmăm orice obstacol care este pus în drumul cunoaÈ™terii lui Dumnezeu È™i determinăm orice gând să se conformeze ascultării de Cristos” (versiunea BVA, sublinierile din text îmi aparÈ›in). Nu lăsăm sentimentele noastre să ne conducă pe noi, ci Hristos în noi este Cel care ne dă direcÈ›ia spre ceea ce trebuie să fim, cum să reacÈ›ionăm, cum să gândim.

Este de asemenea nevoie să ne predăm lui Dumnezeu și atenția noastră. Uneori suntem în posturi în care nu mai ne vedem capabil să trecem mai departe, ne lăsăm copleșiți de stresul și de circumstanțele defavorabile din jurul nostru și ele ne dictează viața. Apoi ne gândim, după ce ieșim de acolo (asta dacă reușim să ieșim de acolo, desigur), din valea aia a plângerii, a durerii, a suferinței, că de ce am trecut pe acolo, că de ce ni s-a îngăduit să trecem pe acolo. Păi... noi am acordat mai multă atenție acelei situații și acelor gânduri și am ajuns unde am ajuns, în loc să stăm conectați la Dumnezeu, la sursa vieții noastre.

AtenÈ›ia noastră este descrisă cel mai bine din punctul de vedere al unui È™ofer care se află în trafic. Dacă el ”cască” ochii în altă parte È™i nu este atent la ce este înaintea lui (e interesant că atunci când conduci maÈ™ina, direcÈ›ia ochilor tăi nu este decât înainte, te mai uiÈ›i în stânga È™i dreapta, dar numai atunci când trebuie să schimbi direcÈ›ia de condus, ca să nu încurci pe alÈ›ii din jurul tău) acel È™ofer va suporta consecinÈ›ele.

Apostolul Pavel s-a confruntat cu oameni care aveau atenÈ›ia mereu îndreptată spre alte lucruri, nu spre cele de sus. Galatenii se credeau a fi plăcuÈ›i lui Dumnezeu, dar au găsit cu cale să creadă È™i alte lucruri È™i să mai adauge la Evanghelia lui Isus Hristos È™i alte obiceiuri, alte tradiÈ›ii, crezând că amalgamul pe care-l creau ei era È™i ceea ce plăcea Domnului. Pavel, în epistola sa către ei, a tras un semnal de alarmă pentru ei atunci când le-a scris: ”Sunt surprins de faptul că atât de repede (aveÈ›i tendinÈ›a să) vă întoarceÈ›i de la Cel care v-a chemat prin harul lui Cristos, îndreptându-vă (atenÈ›ia) spre o altă „Veste Bună”” (Galateni 1:6, BVA, sublinierile din text îmi aparÈ›in). Când Hristos nu mai este în centrul atenÈ›iei noastre, noi nu mai suntem pe calea cea corectă È™i deviem spre accidente care au rezultate dureroase, dezastruoase È™i determinante pentru ceea ce suntem È™i credem noi.

Cred cu tărie că trebuie să ne predăm lui Dumnezeu și abilitățile noastre. E ceea ce credem că știm noi să facem, tăria noastră, truda vieții noastre. Unii dintre noi au dobândit aceste abilități în urma multor ani de studiu, de experiență, de studieri și examinări dureroase și lungi, de lupte care parcă nu se mai sfârșeau. Nu e greșit să dobândim abilități și aptitudini care să ne ajute în viață. Acesta este de fapt și scopul lui Dumnezeu pentru noi în lumea aceasta, să fim oameni harnici, să știm să purtăm de grijă celor din casa noastră și să ne câștigăm pâinea cu sudoarea frunții noastre. Doar că unii dintre noi își folosesc abilitățile lor pentru alte scopuri și ajung să se folosească de alții, de bunăvoința lor, de mila lor... și așa profită - de fapt manipulează fizic, spiritual, moral - de ceilalți din jurul lor.

Nu am ”aruncat” la întâmplare aceste 3 lucruri care încep cu A, în postarea de mai sus. Am făcut oarecum legătura cu bateria AAA. Dacă toate aceste 3 lucruri: afecÈ›iunile, atenÈ›ia È™i abilitățile noastre sunt legate de sursa corectă - Hristos È™i ÃŽmpărăția Sa - atunci viaÈ›a noastră produce ”energia” de care au nevoie ceilalÈ›i din jur să fie întăriÈ›i, susÈ›inuÈ›i, încurajaÈ›i, È™i împreună să aducem roadă care să fie pe placul lui Dumnezeu. Ioan 15:8 spune că ”Dacă aduceÈ›i mult rod, prin aceasta Tatăl Meu va fi proslăvit; È™i voi veÈ›i fi astfel ucenicii Mei” (sublinierile din text îmi aparÈ›in). Este È™i trebuie să fie scopul vieÈ›ii noastre în cele din urmă, nu?

Probabil că mulți dintre cei care ați parcurs textul acesta vă întrebați cum să predați toate aceste A-uri lui Dumnezeu. E simplu! Am învățat și eu lucrul acesta din același pasaj:

Dacă rămâneÈ›i în Mine È™i dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereÈ›i orice veÈ›i vrea, È™i vi se va da” (Ioan 15:7).

Este oare prea greu lucru să vă cer să faceÈ›i o rugăciune îndrăzneață, să cereÈ›i lui Dumnezeu - poate chiar în fiecare dimineață - să vă ajute să predaÈ›i Lui ceea ce sunteÈ›i, ceea ce credeÈ›i, ceea ce È™tiÈ›i că puteÈ›i face, ca El, la rândul Lui, să vă poată folosi ca ÃŽmpărăția Lui să fie manifestată È™i extinsă în locul unde sunteÈ›i voi acum? AmintiÈ›i-vă de alte 3 a-uri, mlădiÈ›ele neroditoare sunt adunate, sunt aruncate È™i apoi sunt arse în foc. Mă rog ca Domnul să te facă să fi o mlădiță roditoare, legată È™i unită cu El, care este centru vieÈ›ii tale. Ideea e că oamenii vor È™tii despre ce fel de ”mlădiță” eÈ™ti tu... după roada care o vei aduce. Să fim responsabili. Să fim dependenÈ›i de Hristos. Să trăim È™i să simÈ›im aÈ™a cum El vrea să simÈ›im. Să acÈ›ionăm aÈ™a cum ar acÈ›iona El. Să aducem rod. Să preamărim pe Dumnezeu Tatăl în tot ceea ce simÈ›im, ce credem, ce avem. Amin!



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.