Teologii feminiști provoacă interpretările tradiționale despre femeile din Biblie

Mișcarea feministă se pregătească să producă o biblie... feministă - imagine preluată de pe ndtv.comUn grup de teologi feminiști s-au adunat și au produs un proiect intitulat ”A Woman's Bible” (Biblia Femeii), care are menirea să contracareze interpretările tradiționale masculine ale caracterelor de sex feminin din cadrul Bibliei.

AFP (Agenția France Press) a raportat că teologii, atât cei din cadrul denominațiilor Protestante cât și cei Romano-Catolici, din mai multe țări, au pus laolaltă texte care contestă prezentările caracterelor feminine din Biblie drept persoane slabe și subordonate bărbaților din jurul lor.

Lauriane Savoy, profesor de teologie de la Facultatea din Geneva - foto preluată de pe unige.chValorile feministe și citirea Bibliei nu sunt compatibile”, a declarat Lauriane Savoy (foto alăturat), una din profesoarele de teologie de la Universitatea din Geneva, care stă în spatele acestei lucrări cu ”Biblia Femeii”, lucrare publicată în limba franceză pe 5 septembrie 2018. Alături de colega sa, Elisabeth Parmentier, Savoy spune că multor oameni le lipsește o înțelegere adecvată a textelor biblice.

O mulțime de oameni au gândit că au fost complet învechiți odată cu lipsa relevanței față de valorile de egalitate din zilele de astăzi”, a spus profesoara de teologie de mai sus.

Parmentier Elisabeth, teologoagă la Universitatea din Geneva - foto preluată de pe unige.chParmentier (foto alăturat) a prezentat o relatare a Evangheliei după Luca unde Isus le vizitează pe cele două surori, Marta și Maria, ca fiind un exemplu de interpretări pe care îl contestă ”Biblia Femeii”. ”Acest pasaj spune că Marta asigura 'slujirea', care a fost interpretat să însemne că ea servea mâncarea, însă termenul grecesc diakonia poate avea și alte înțelesuri, de exemplu acesta ar putea însemna că ea era o diaconiță”, a argumentat Parmentier.

Savoy a indicat și ea spre Maria Magdalena, pe care au analizat-o ca fiind caracterul feminin care apare cel mai mult în cadrul Evangheliilor, dar care este adesea descrisă ca fiind o prostituată.

Ea (adică Maria Magdalena) a stat alături de Isus, inclusiv atunci când El era pe moarte la cruce, atunci când toți ceilalți ucenici de parte bărbătească erau înfricoșați. Ea a fost prima care să meargă la mormânt și să descopere învierea Lui”, a spus Savoy.

Autoarele explică în introducerea acestei cărți că lucrarea lor are menirea să ”scormonească modificările din cadrul tradiției creștine, lucruri care au rămas tăinuite, traduceri tendențioase, interpretări parțiale.

Scopul lor declarat este acela de a expune ”citirile patriarhale obosite care au justificat numeroase restricții și interdicții impuse femeilor”.

Poster film Mary Magdalene - imagine preluată de pe imdb.comUn proiect cu o ambiție similară a fost și filmul Maria Magdalena (poster film alăturat), lansat în 2018, despre care actorul Joaquin Phoenix spune că încearcă să arate un portret pozitiv al femeilor din Biblie. În acest film, unde Rooney Mara interpretează rolul lui Maria Magdalena, se stă departe de la a se prezenta caracterul din titlu ca fiind o prostituată (personal vă recomand să urmăriți filmul spre a vă convinge de acest aspect, și ulterior să citiți descrierea ei în Evanghelii - nota îmi aparține, am urmărit și filmul și am văzut abordarea regizorului și a ceea ce este de fapt în spatele acestui film...)

E de netăgăduit ce figură importantă a fost ea (Maria Magdalena) în cadrul acestei mișcări”, a declarat Phoenix către Press Association în martie, vorbind despre lucrarea lui Hristos (notă: în cadrul acestui film, Joaquin Phoenix a jucat rolul lui Isus).

Nu m-am putut abține din a mă gândi la tinerele fete care sunt religioase și care au simțit că două din exemplele lor din Biblie sunt ori fecioara, ori prostituata”, a argumentat Phoenix, făcând referire la Maria, mama lui Isus, și la Maria Magdalena.

Și chiar dacă nu ești conștient de acest aspect, în subconștient acest lucru trebuie să te afecteze în felul cum parcurgi viața și în felul cum îți conduci credința proprie”, a adăugat el atunci. ”Chiar m-a făcut să fiu foarte emancipat în privința faptului că fetele tinere sunt reprezentate într-un context biblic într-un astfel de mod pozitiv”.

Materialul de mai sus a fost scris de Stoyan Zaimov pe 2 decembrie 2018 în Christian Post. Dacă citați acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.