Disciplina bisericească are menirea să producă bucurie și nu opresiune, spune un profesor de teologie

Congregațiile - de orice culoare sau denominație ar fi ele - ar trebui să practice disciplina bisericească pentru comitet și membrii, declară un profesor de teologie care crede că această practică ”are menirea să producă bucurie.

Jeremy Kimble - de el este vorba - profesor asistent al catedrei de teologie de la Cedarville University și membru de comitet din cadrul bisericii Grace Baptist Church din Cedarville, Ohio, SUA, a fost intervievat recent de profesorul Darrel Bock de la Dallas Theological Seminary în cadrul unui podcast intitulat ”The Table” (Masa).

Faza tare este că într-un episod postat online marți 13 noiembrie 2018 (am reușit să urmăresc parțial acest podcast, deși este mai lung, vi-l recomand, este destul de descriptiv și prezintă niște baze biblice legate de mersul la biserică, slujirea în biserică și ulterior și disciplina din cadrul bisericii), în care Bock l-a întrebat pe Kimble despre preocupările pe care le au unii legat de conceptul disciplinei bisericești, și anume, că aceasta poate crea ”o congregație destul de macabră”.

Toți au ochii asupra tuturor din jur spre a se asigura că toți pun punctul pe i și trag liniuța de la t. Și există pericolul acela de gen legalist care se instaurează în atmosferă, aproape un mediu de gen opresiv”, a declarat Bock.

Kimble a răspuns că simte a fi important ca disciplina bisericească să fie făcută cu o recunoștere adecvată a ”ceea ce este de fapt păcatul”, notând faptul că odată cu păcatul ”noi respingem ceea ce este aducător de viață și pur și bun în defavoarea a ceea ce va produce moarte și distrugere”.

Dacă ne întoarcem la doctrina păcatului atunci putem să începem să spunem ceva de genul, 'Disciplina este făcută pentru progres și bucurie în credință.' Nu e menită să producă, cum ai spus anterior, un mediu macabru, ceva auster. E menită să producă bucurie”, a fost răspunsul lui Kimble.

Kimble a trasat apoi o paralelă cu momentul când un părinte își disciplinează un copil și îi explică acestuia că ”o fac pentru că te iubesc”.

Cam întotdeauna te simți precum un copil mic, a cărui replică ar fi 'Ah, nu, asta nu e adevărat', însă este o acțiune de dragoste în actualitate, iar pe termen lung este că noi dorim să avem cu toți bucurie în Isus”, a continuat Kimble.

Aceasta e spre a deștepta păcătosul față de nevoia sa de pocăință, iar epistola către Corinteni spune să menținem comunitatea într-o credință pură, nu să lăsăm păcatul să se răspândească în jur tot mai mult.

Bock și Kimble au fost de acord asupra faptului că atunci când bătrânii bisericii examinează dacă să disciplineze sau nu pe un membru al bisericii, procesul trebuie să aibă o deliberare extensivă.

Cel mai rău lucru pe care-l poți face e să disciplinezi pe cineva care nu merită (să fie disciplinat) și apoi să ai de a face cu mulțimea de factori care ar putea fi în joc. Așadar, aceasta este un proces foarte deliberativ”, a specificat Bock.

Există și o dimensiune juridică potențială, a adăugat Bock, notând faptul că, ”într-un context legal american” (deși eu aș spune că nu neapărat, am văzut acest lucru întâmplându-se și în biserici din România), a practica disciplina ”poate duce biserica în alte necazuri”.

Avem avocați buni în biserica noastră care ne pot oferii câteva linii călăuzitoare în această privință, ca să cunoaște ce fel de documentație avem nevoie”, a răspuns Kimble.

Dacă ești dedicat calității de membru și dedicat față de disciplină, și vrei să faci aceste lucruri în mod biblic și corect, și ajungi totuși în acest proces, trebuie să poți să dai socoteală, nu doar față de realitățile bisericii, ci și față de realitățile lumii.

În iulie 2018 Cave City Baptist Church din Kentucky a produs controversă pentru o relatare de la știri, care vorbea despre felul cum o biserică a înlăturat pe oameni din calitatea lor de membrii pentru diferite ofense, inclusiv frecvența slabă și dărnicia.

Administratorul Seminarului Teologic Baptist Sudic, Hershael York a apărat Cave City Baptist într-o serie de postări pe Twitter, cerând celor de la Lexington Herald Leader, care au raportat această știre, ”dacă Clubul Rotary își dă afară membrii pentru participarea slabă și neplata datoriilor acest lucru este notabil”.

Membria în cadrul unei biserici este o relație de legământ. Noi suntem responsabili față de Domnul și unul față de celălalt”, a pus pe un mesaj Twitter York.

Frecventarea slujbei de închinare, participarea la slujbă, la împărtășanie, la slujirea din Cuvânt, supunerea față de bătrânii/conducătorii bisericii și sfințenia nu sunt cerințe arbitrare pentru a deveni membrii, ci porunci obligatorii ale lui Isus”.

Materialul de mai sus a fost adaptat dintr-o postare de Michael Grybosky, reporter Christian Post, apărut în site-ul Christian Post. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.