Pentru care robot a murit Isus?

cap de femeie robot - imagine preluată de pe christianheadlines.comS-au cam tot făcut declarații uimitoare (și uluitoare) despre roboți. Una dintre acestea este că... oamenii vor începe să se îndrăgostească de roboți. O altă declarație spunea că Inteligența Artificială (prescurtat cu AI pe internet) va eclipsa într-o zi omul. Ba mai mult, există și pretenția că Inteligența Artificială va eclipsa într-o zi pe Dumnezeu.

ÃŽntr-un articol scris pentru zdnet.com, Greg Nichols enunÈ›a pe 8 februarie 2019 în cadrul unei postări cu titlul ”Dragoste robot: De ce romantismul cu maÈ™inăriile este o concluzie precedată”. Avea È™i un subtitlu, ”RoboÈ›ii pentru sex sunt vânduÈ›i pentru plăcerea fizică, însă împlinirea emoÈ›ională cu maÈ™inăriile este mai aproape decât vă gândiÈ›i”. Ideea e că este incredibil de dezumanizant pentru creaturile făcute după chipul lui Dumnezeu să se angreneze în astfel de acte... mecanice.

Este aceasta ”dragoste”? Am apelat la Dr. Robert J. Marks pentru a ne oferi un comentariu legat de ideea de a te îndrăgosti de roboÈ›i. Marks este Directorul Centrului Bradley pentru Inteligență Naturală È™i Artificială din cadrul Universității Baylor (o universitate creÈ™tină din Texas, SUA).

Marks a răspuns într-un email: ”Cei care proclamă că adevărul exclusiv se află în totalitate în naturalism sunt constrânÈ™i spre o perspectivă îngustă asupra lumii. ÃŽn silozul lor constrâns, dragostea È™i romantismul trebuie să aibă o explicaÈ›ie materialistă. ÃŽnsă computerele, inclusiv AI, sunt limitate. Ele sunt constrânse să urmeze instrucÈ›iunile programate - denumite algoritmi. Lucrurile nealgoritmice nu sunt calculabile. Oare poate scrie cineva cod prin care să explice unui computer adevărata ta experiență senzorială pe care o ai atunci când te bucuri de o bucată de porumb dulce cu unt? Sexul cu roboÈ›i, care par la fel ca oamenii, poate fi simulat, însă dragostea È™i romantismul nu sunt chestiuni care să aibă de a face cu computerele. Cei care s-au căsătorit cu iubirea vieÈ›ii lor pentru mai bine de patruzeci de ani, la fel ca mine, È™tiu mai bine lucrul acesta.

Cu câțiva ani în urmă, când începeau să apără relatări despre faptul că AI era o potenÈ›ială ameninÈ›are pentru umanitate, am fost într-un interviu radio cu Dr. Marks. ÃŽn cadrul acestui interviu am adresat o întrebare dintr-un citat de Stephen Hawking despre AI: ”Dezvoltarea completă a inteligenÈ›ei artificiale ar putea pronunÈ›a finalul rasei umane”. La aceasta Marks a răspuns, ”Ei bine, cred că aceasta este o hiperbolă. Și cred că oamenii care spun astfel de lucruri trebuie să se întoarcă la lucrurile fundamentale È™i să înÈ›eleagă ce pot È™i nu pot face computerele”.

Marks a observat, ”Un computer nu va fi niciodată creativ. Nu va avea niciodată conÈ™tiință. Nu va avea niciodată pricepere. Va face doar ceea ce-i spui să facă... Nu vor avea vreodată un suflet. Nu vor avea niciodată o înÈ›elegere a ceea ce pot ei să facă. Nu vor avea vreodată o conÈ™tiință. Computerele pot face doar ceva ce este algoritmic... un cuvânt extravagant pentru reÈ›etă. Trebuie să oferi unui computer instrucÈ›iuni pas cu pas spre a face ceva, la fel ca la o reÈ›etă”.

Numai că toate aceste pretenții ne aduc înapoi la o chestiune centrală: Ce este o ființă umană și de ce aveam valoare intrinsecă? Pentru care robot a murit Isus?

În opinia mea, supra-slăvirea mașinăriilor făcute de om este doar un simptom al unei perspective neevlavioase care vede umanitatea drept un animal glorificat sau o mașinărie chimică, ca opus față de o creație specială a lui Dumnezeu, care ne-a făcut după chipul Său.

ÃŽn cartea The Death of Humanity (2016) (Moartea Umanității, foto copertă alăturat), profesorul de istorie Dr. Richard Weikart scria: ”Pe măsură ce mulÈ›i intelectuali au abandonat etica iudeo-creÈ™tină despre sanctitatea vieÈ›ii în favoarea filozofiilor umane, noi am coborât într-o mlaÈ™tină a inumanității. Unii de astăzi văd oamenii ca fiind nimic mai mult decât maÈ™inării sofisticate, sau doar un alt tip de animal. Pentru ei, oamenii nu sunt nimic special - doar un aranjament aleatoriu de particule într-un cosmos impersonal”. Aceasta este perspectiva materialiÈ™tilor evoluÈ›ionari, care cred că viaÈ›a este doar un produs de È™ansă al timpului È™i materiei.

Și dacă mergem chiar mai departe, AI va înlocui într-o zi pe Dumnezeu, conform spuselor unora. Dan Brown, autor al romanului anti-creÈ™tin The DaVinci Code (Codul DaVinci) declara: ”Omenirea nu mai are nevoie de Dumnezeu, ci va putea dezvolta, cu ajutorul inteligenÈ›ei artificiale, o nouă formă de conÈ™tiință colectivă care să împlinească rolul religiei. Oare suntem noi atât de naivi astăzi încât să credem că dumnezeii din prezent vor supravieÈ›ui È™i vor rămâne aici după o sută de ani?Doar că nici un robot nu a înviat din morÈ›i, aÈ™a că eu prezic că după 100 de ani de acum înainte, Isus Hristos încă va fi adorat pe tot globul. RoboÈ›ii ar putea fi unelte măreÈ›e, numai că ei nu sunt un substitut pentru umanitate, nici măcar un substitut pentru Dumenzeu, È™i cu siguranță nici un fel de substitut pentru dragoste.

Probabil că Allan Sherman, renumitul cântăreÈ› umorist, a avut cea mai bună idee. ÃŽn 1963 el a făcut un cântec numit ”Automation” (Automatizare): (va trebui să vi-l redau în engleză pentru că are rimă, alături voi pune traducerea în română pentru cei care nu înÈ›eleg engleza):

I thought automation was keen / Am crezut că automatizarea e profundă,
Till you were replaced by a ten ton machine... / Până ce ai fost înlocuit de o mașinărine de zece tone
You're a girl who's soft, warm and sweet / Tu ești o fată care-i fină, caldă și e dulce,
But you're only human, and that's obsolete... / Doar că tu ești doar uman și ești învechit...
How could I have known, when the 503 / Cum să fi știut eu... când 503
Started to blink, it was winking at me, dear / A început să clipocească, îmi făcea cu ochiu, dragă
I thought it was just some mishap / Eu am crezut că este doar vreo belea,
When it sidled over and sat on my lap / Când s-a lăsat pe-o parte în poala mea
But when it said 'I love you' and gave me a hug, dear, / Dar când mi-a spus 'Te iubesc' și mi-a dat o îmbrățișare, dragă,
That's when I pulled out it's plug! / Atunci am scos-o È™i eu din priză!”

Dr. Jerry Newcombe, foto preluat din jerrynewcombe.comMaterialul de mai sus a fost preluat din Christian Headlines, scris de Dr. Jerry Newcombe (foto alăturat) pe 14 februarie 2019. Jerry este gazda È™i producătorul senior al slujirii D. James Kennedy Ministries. El este autor/co-autor a 31 de cărÈ›i, printre care: The Unstoppable Jesus Christ, American Amnesia: Is American Paying the Price for Forgetting God?, What If Jesus Had Never Been Born? (scrisă cu D. James Kennedy) È™i bestseller, George Washington's Sacred Fire (scrisă cu Peter Lillback) djkm.org. El poate fi urmărit pe site-ul său www.jerrynewcombe.com Dacă folosiÈ›i acest material în altă parte, rog să păstraÈ›i toate link-urile din el È™i să oferiÈ›i sursa citării, adică acest blog. MulÈ›umesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.