Femeile predicator - de ce nu?

O femeie care È›ine o carte - foto de Stanislav Kondratiev - unsplash.comDe mai bine de 2 decenii am auzit o femeie predicând într-o biserică din România. Mi s-a părut atât de dinamică È™i atât de plină de pasiune. Avea o chemare specială, cu siguranță. Unii probabil că o priveau cu alÈ›i ochi. AÈ™a este, în anumite țări femeile nu sunt considerate a fi ”abile” în ale predicatului. Ce ciudat. Că încă din primii ani de È™coală eu È™i cu tine È™i mulÈ›i alÈ›ii am avut ca È™i îndrumător, ca È™i educator... o femeie! Nu am văzut - încă - să existe educator la clasele 1-4 care să fie bărbat. Nu am înÈ›eles de ce vocaÈ›ia de a preda copiilor mici nu este acceptată de bărbaÈ›i È™i este acceptată de femei, în schimb la biserică lucrurile stau exact invers! Oare de ce?

Am întâlnit persoane care predau la grupele mici de școală duminicală de la o biserică și ei nu aveau instruire sau pregătire în nici un fel de domeniu. Erau acolo pur și simplu pentru că... altcineva nu a vrut să se ofere. Ciudat! Să lași pe cineva să formeze o mentalitate la niște copii de la acea vârstă fragedă - dacă vorbim de biserică acum - și acei oameni nu au nici un fel de pregătire, iar când vine vorba de biserică și de adulți, dacă ai o femeie care a terminat seminarul, are studii și experiență... noi nu o acceptăm la amvon. De ce?

Owen Strachan - foto preluată de pe amazon.comZilele trecute ”mi-au căzut ochii” pe un articol interesant scris de Owen Strachan (foto alăturat, detalii despre el la finalul articolului... logic) cu un titlu destul de provocator: ”Ordinea divină într-o eră haotică: despre femeile care predică”. ÃŽmi permit să fac câteva spicuiri din materialul scris de el în site-ul Patheos pe 7 mai 2019 pentru a vă putea introduce în argumentaÈ›ia lui:

La început, Dumnezeu a creat cerurile È™i pământul. MulÈ›i evanghelici cunosc cuvintele acestea din Geneza 1:1 pe de rost - doar că mai puÈ›ini sunt È™i cei care au recunoscut semnificaÈ›ia ontologică È™i metafizică deplină a ceea ce pretinde acest verset. La început, ne învață cartea Geneza, Dumnezeu nu doar că a creat materia, El a creat È™i ordinea. ÃŽn crearea cosmosului ex nihilo, El a pus ordine în el - adică a dat formă È™i structură È™i coerență È™i frumuseÈ›e cât È™i simetrie acestuia. Ordinea nu este ceva incidental în cadrul doctrinei creÈ™tine; ordinea este centrală. Dumnezeu este făcătorul È™i conducătorul tuturor lucrurilor; creaÈ›ia este distinctă față de El, cu toate acestea ea există prin supra-subzistenÈ›a Fiului Său (Coloseni 1:17 - ”Fiul a existat înainte de toate aceste lucruri (create) È™i El le menÈ›ine în existență”, citat din versiunea BVA din limba română); lumea în care locuim noi nu este caracterizată de termeni fundamentali de dezordine È™i la întâmplare (sau aleatoriu), ci printr-un proiect divin.

Toate aceste aspecte sunt importante pentru înÈ›elegerea noastră despre bărbaÈ›i È™i femei, cei care sunt după chipul Domnului (Geneza 1:26-27 - ”Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peÈ™tii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul È™i peste toate târâtoarele care se miÈ™că pe pământ.” Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească È™i parte femeiască i-a făcut”, citat din versiunea VDCC din limba română, sublinierile din citare îmi aparÈ›in). Bărbatul este creat primul în cadrul Vechiului Testament È™i posedă ceea ce Noul Testament va denumi drept calitatea de cap peste soÈ›ia sa. Adam este constituit drept liderul căminului său; lui i s-a dat autoritatea din cadrul acesta, o autoritate care este modelată într-o modalitate asemenea lui Hristos, pe măsură ce relatarea biblică se desfășoară. Conform cu apostolul Pavel, un bărbat evlavios nu își conferă rolul său soÈ›iei sale, ci mai degrabă vede calitatea sa de cap în termenii formei de cruce. El moare față de sine din nou È™i din nou ca să poată să-È™i iubească corespunzător soÈ›ia È™i copiii săi (Efeseni 5:22-33). Aceasta nu înseamnă că el eÈ™uează în a exercita conducerea de la nivelul său actual sau luarea de decizii, ci înseamnă că el caută în mod constant să își păstorească soÈ›ia È™i familia sa aÈ™a încât ei să înflorească în Hristos. Pe baza acestei conduceri de la nivel casnic, bărbaÈ›ii sunt chemaÈ›i să ofere atât conducerea spirituală cât È™i protecÈ›ia bisericii (1 Timotei 2:9-15). Bătrânii bisericii predică, învață È™i păstoresc turma lui Dumnezeu; numai bărbaÈ›ii sunt chemaÈ›i la oficiul acesta, È™i doar bărbaÈ›ii care excelează în calitatea de cap a soÈ›iilor È™i a copiilor lor sunt consideraÈ›i drept candidaÈ›i posibil pentru priveghetor într-o biserică”. (versiunea Cornilescu foloseÈ™te termenul de episcop, cu sensul de priveghetor al celor care se află în cadrul bisericii, la acest termen face referire autorul în articolul său, nota îmi aparÈ›ine) (1 Timotei 3:1-7; Tit 1:5-9).

Reenchanting Humanity - coperta cărții a fost preluată de pe amazon.comAm citit cu atenție cele de mai sus pe care autorul le-a expus. Puțin cam succint și puțin cam repede a trecut de la ordinea creației la rolul bărbatului în biserică. Cu siguranță că această sumarizare a sa este dezbătută pe larg și cu de-amănuntul în cartea sa care urmează să fie lansată pe 1 august 2019, Reenchanting Humanity - A Theology of Mankind (Reîncântarea umanității - o teologie a omenirii, foto alăturat, se poate precomanda făcând click pe coperta sau pe titlul ei, pentru cei interesați). Cu toate acestea, el continuă prin a afirma faptul că există o ordine fizică în cosmos, că există o ordine socială și o ordine spirituală. Există lucruri care sunt corecte - bazat pe proiectul de creație al lui Dumnezeu - și există lucruri aici care sunt greșite, susține autorul în același articol menționat mai sus. Iată ce declară el:

Este drept (sau corect, ca să menÈ›inem contextul cuvintelor folosit de al anterior, nota îmi aparÈ›ine) ca bărbaÈ›ii să-È™i conducă căminele lor, È™i să-È™i pună vieÈ›ile în joc atunci când membrii familiei lor sunt în pericol, să lucreze din greu pentru a fi un stâlp financiar al celor dragi lor. Este drept ca femeile să fie în mod distinctiv feminine, să poarte È™i să crească copiii aÈ™a cum îi dă Dumnezeu, să se supună È™i să-È™i susÈ›ină soÈ›ii lor aÈ™a cum este menÈ›ionat în 1 Petru 3, È™i să-È™i slujească bisericilor din care fac parte în modalitățile prin care darurile lor sunt în folosință. A trăi aceste realități este bine È™i glorios È™i arată frumuseÈ›ea perspectivei creÈ™tine în contrast cu concepÈ›iile seculare despre sexe. 

Cultura noastră de astăzi nu îmbrățiÈ™ează ordinea divină în nici  formă - fie că vorbim de cea scripturală sau de cea naturală - pentru că cultura noastră este anti-ordine. Autorul ateist Christopher Hitchens scria (în cartea sa, God is not Great” - Dumnezeu nu este măreÈ›, nota îmi aparÈ›ine, autorul nu a oferit sursa citării din textul său È™i poate nu È™tiu toÈ›i cine este Hitchens pe care îl citează...): ”Noi, ateii, nu avem nevoie de preoÈ›i, sau de vreo altă ierarhie mai presus de aceÈ™tia, ca să ne pună în ordine doctrina noastră”. ÃŽn mintea lui Hitchens, nu preoÈ›ii sunt marele rău, ci ierarhia - un alt cuvânt folosit pentru ordinea divină. ÃŽnsăși teoria care este predată acum drept înÈ›elepciune seculară, evoluÈ›ia, depinde de haos, de lucrurile la întâmplare È™i de nici un fel de intenÈ›ie creativă mai mare din lumea pe care o cunoaÈ™tem noi. ÃŽn gândirea evoluÈ›ionară nu există nici un creator. Nu există nici un proiect. Nu există nici un telos (sfârÈ™it) pentru umanitate. Dacă există parte bărbătească È™i femeiască, nu există nici o însemnătate în spatele termenului de 'gen'”.

Owen argumentează destul de bine ideea de rol È™i de ordine în creaÈ›ie, cât È™i sumarizează terminologia ierarhiei. El consideră - în continuarea articolului său - că evanghelicii nu prea È™tiu să răspundă la perspectivele enunÈ›ate mai sus. Unii au o bază slabă în ceea ce priveÈ™te ordinea creaÈ›iei; È™tiu că Dumnezeu a creat pământul, dar nu au auzit mai mult de atât. Ei au simÈ›ul acela că homosexualitatea este păcătoasă (deja începe să devieze de la ordinea creaÈ›iei È™i rolul bărbatului È™i al femeii în denaturările firii păcătoase, care de fapt sunt niÈ™te perspective actuale despre felul cum percepe lumea modernă înÈ›elesul caracterului de bărbat È™i cel de femeie), însă dincolo de câteva citate biblice ei nu au o poziÈ›ie doctrinară cu privire la acest subiect (referindu-se la conceptul bărbăției È™i al feminității, despre care a È™i scris în cartea sa, The Grand Design: Male and Female He made them, Marele Proiect: El i-a făcut parte bărbătească È™i parte femeiască, publicat pe 20 mai 2016 de Editura Christian Focus, foto copertă alăturat, se poate comanda făcând click pe copertă sau pe titlu, pentru cei interesaÈ›i). Ideea proiectului divin È™i înÈ›elegerea ordinii în care Dumnezeu a creat lucrurile - implicit È™i pe om, de parte bărbătească È™i femeiască, căci la aceasta facem referire aici - este ceva vital pentru că este fundamentul din cadrul ontologiei teiste, baza teologiei creÈ™tine È™i a perspectivei creÈ™tine. Owen face o formulare care sună destul de simplu, dar È™i ”crocant”: ”O poÈ›i spune astfel - există ordine în cămin; există ordine în biserici; există ordine în lumea pe care a creat-o Dumnezeu”.

Până în acest punct am înÈ›eles că Owen Strachan doreÈ™te ca toÈ›i - atât oamenii cu educaÈ›ie biblică cât È™i cei fără, laici sau clerici - să înÈ›eleagă È™i să accepte ordinea proiectului divin. ÃŽnsă el nu se opreÈ™te aici. Pentru că argumentul lui este în favoarea bărbatului È™i nu a femeii ca predicator. Și continuă prin a intra în organizarea statutară a bisericii, unde liderii (fie că vorbim de bărbaÈ›i sau de femei, depinde de fiecare biserică în parte) nu sunt aleÈ™i conform cu darurile È™i talentele lor. Owen susÈ›ine acest lucru prin a afirma că Domnul lucrează prin Duhul Său È™i cheamă doar bărbaÈ›i evlavioÈ™i să ofere conducere spirituală, păstorire È™i să dea învățătură adunării poporului lui Dumnezeu (vezi 1 Corinteni 14:34-35: ”femeile să tacă în biserici, pentru că nu le este permis să vorbească, ci să fie supuse, aÈ™a cum spune È™i Legea. Dacă vor să afle ceva, să-È™i întrebe soÈ›ii acasă, pentru că este ruÈ™inos pentru o femeie să vorbească în biserică.” - am citat acest text din versiunea NTR din limba română). Toate acestea reprezintă ordinea spirituală È™i eclezială, susÈ›ine Owen. El continuă prin a sublinia textul din 1 Timotei 2:13-14: ”pentru că întâi a fost creat Adam È™i apoi Eva. Și nu Adam a fost (primul) înÈ™elat să păcătuiască, ci acest lucru s-a întâmplat iniÈ›ial cu Eva care a devenit astfel neascultătoare!” (citat din versiunea BVA din limba română, care pune totuÈ™i ordinea menÈ›ionată de Owen, lucru care apare È™i din originalul în limba greacă; sublinierile din text îmi aparÈ›in). Fluxul acestor versete oglindeÈ™te de fapt È™i ideea pe care o susÈ›ine Pavel în acest text: nereuÈ™ita din cadrul ordinii creaÈ›iei din grădina Eden a dus la înÈ™elarea femeii È™i la căderea umanității. Acest lucru este evident atunci când vorbim despre proiectul pe care l-a avut Dumnezeu cu privire la bărbaÈ›i.

Nu e rău să învățăm în biserică - sau în afara ei - despre rolul bărbatului È™i al femeii din Biblie. Nu e ceva care să le rănească pe femei, e ceva bun È™i pentru ele, cât È™i pentru bărbaÈ›i. Dacă e să luăm Biblia È™i cuvântul ei, susÈ›ine în continuare Owen în articolul său, atunci noi recunoaÈ™tem că nu este nici o posibilitate ca o femeie să instruiască pe cei adunaÈ›i într-o biserică ceva, fie că e vorba să o facă într-un mod cu autoritate sau fără. Predicarea din cadrul congregaÈ›iei cât È™i învățătura dată în acest context este autoritativă deoarece Cuvântul lui Dumnezeu este autoritativ. Numai că nu există un mod ”neautoritativ” prin care să predici sau să înveÈ›i Biblia. Oricine se îndoieÈ™te de acest punct își poate aduce aminte de felul cum Apostolul Pavel contrastează ”cuvântul oamenilor” cu ”cuvântul lui Dumnezeu” din 1 Tesaloniceni 2:13 - ”Din această cauză È™i mulÈ›umim lui Dumnezeu neîncetat, deoarece, când aÈ›i primit cuvântul lui Dumnezeu pe care l-aÈ›i auzit de la noi, aÈ›i primit nu cuvântul oamenilor, ci aÈ™a cum este în adevăr, cuvântul lui Dumnezeu care lucrează cu putere È™i în voi care credeÈ›i” (citat din versiunea BTF din limba română, sublinierile din text îmi aparÈ›in). Dacă vorbeÈ™te È™i interpretează cineva Scriptura, acea persoană vorbeÈ™te cu greutatea eternității din acel pasaj È™i nu poate fi altfel.

Bine punctat, Owen, am zis eu. Doar că de aici materialul său își schimbă macazul. ÃŽncepe un fel de ”studiu de caz”, care pare pentru unii - consider eu - un fel de ”atac la persoană”. Pentru ca să înÈ›elegeÈ›i mai bine È™i la ceea ce face el referire, este  bine să vă prezint È™i persoanele pe care le pune Owen în vizor. (Nota de la finalul acestui articol o să vă lămurească puÈ›in, dacă vă simÈ›iÈ›i oarecum pierduÈ›i în acest articol cu tentă teologico-dezbatere)

Beth Moore - fotografie preluată de pe site-ul organizaÈ›iei care o conduce - lproof.orgPrima persoană vizată este Beth Moore (foto alăturat) s-a născut pe 16 iunie 1957 È™i este - conform unei descrieri publice despre ea de pe Wikipedia (acolo am găsit o relatare mai sumară despre ea...) este o evanghelistă din America de Nord, autoare a mai multe cărÈ›i È™i învățătoare a Bibliei (adică predă studii biblice în biserică È™i diferite conferinÈ›e). Ea este fondatoarea misiunii Living Proof Ministries, o organizaÈ›ie din Houston, Texas, care are la bază Biblia È™i este dedicată în special femeilor. OrganizaÈ›ia pe care o conduce se concentrează pe ajutarea femeilor care doresc să-È™i modeleze vieÈ›ile lor după principiile evanghelice creÈ™tine.

J. D. Greer - foto preluată de pe site-ul jdgreear.comA doua persoană pe care ”o vizează” Owen este J.D. Greear (foto alăturat). Numele lui complet este James David Greear, dar pe internet cam peste tot apare prescurtat numele lui... nu È™tiu să vă zic de ce, probabil că aÈ™a îi place lui să i se spună. Conform unei descrieri tot de pe Wikipedia, J.D. Greear este născut pe 1 mai 1973 È™i este pastorul bisericii The Summit Church din Durham, Carolina de Nord (o poziÈ›ie care o deÈ›ine din ianuarie 2002) È™i este cel de-al 62 PreÈ™edinte al ConvenÈ›iei Baptiste Sudice. Anterior a slujit în cadrul Bordului InternaÈ›ional de Misiune al ConvenÈ›iei È™i a întrat în programul de doctorat de la Seminarul Teologic Baptist Sudic în 1999, absolvind în 2003 cu un doctorat în filozofie, concentrându-se în principal pe teologia creÈ™tină È™i islamică. El este absolventul institutului biblic Word of Life È™i a primit titlul de licenÈ›iat în arte de la Universitatea Campbell. Este autorul a numeroase publicaÈ›ii È™i predică în mod regulat din versiunea Christian Standard Bible a Bibliei (probabil că acest aspect o să vă ”lumineze” puÈ›in, vă rog să citiÈ›i mai multe detalii despre această versiune aici).

De ce ”s-a luat” Owen de cei doi vă întrebaÈ›i acum (sper că aÈ›i observat È™i vârsta lor). Pentru că cei doi sunt două voci populare în cadrul denominaÈ›iei Baptiste Sudice din America. DeÈ™i cei doi sunt oameni înzestraÈ›i, scria Owen în postarea sa din 7 mai 2019, ba chiar foarte respectaÈ›i în cadrul acestei denominaÈ›ii, ei îi cam depășesc pe toÈ›i - È™i trebuia să se ia cineva È™i de ei, nu?

Problema lui Owen nu este legată de abilitățile, înzestrările È™i oratoria lor, ci de faptul că ei susÈ›in, în cadrul serviciilor de închinare de biserică (asta e punctul forte al disputei) ideea că o femeie poate să înveÈ›e È™i să predice la întreaga biserică, în calitate de organism corporativ - È™i el oferă două link-uri la niÈ™te postări de pe Twitter ale lui Beth Moore în care ea are un ”top 5 lucruri care ar vrea să le facă în viaÈ›a asta” (e bine să vi le menÈ›ionez pentru că la momentul când am accesat acest articol È™i acest link posibil ca cele 5 lucruri ale lui Beth Moore să fi fost modificate/alterate între timp), È™i anume: 1. să-È™i ia licenÈ›a de pilot, 2. să transforme o nuvelă de-a ei într-un serial Netflix, 3. să aibă un talk-show propriu, 4. să strângă roada de la o vie din Toscana, È™i 5. să escaladeze, să escaladeze È™i iar să escaladeze munÈ›i. Beth Moore, foarte amuzantă, revine asupra acestui punct 5 È™i aduce o rectificare în postarea ei de pe Twitter, pe care o voi insera mai jos direct din mesajul ei, dar îl voi oferi È™i vouă în întregime în limba română că s-ar putea să dispară sau să nu îl poată accesa unii sau alÈ›ii:



Iată È™i ce rectifică ea: ”PS. Numărul 5 original la mine era să predau o clasă de Școală Duminicală pentru bărbaÈ›i la o biserică plină de calviniÈ™ti doar ca să-i motivez pe toÈ›i să facă ceva. Doar că am È™ters asta. Fără nici o tragere de inimă. Oarecum sunt într-un fel de mod dispreÈ›uitor”. Interesant, mi-am zis eu atunci. Ideea e că această ”replică” a ei a fost apreciată deja de 3.415 persoane, aÈ™a că sigur că a atras atenÈ›ia lui Owen. Ce coincidență, nu?

Al doilea link pe care îl oferă Owen este la o postare de-a lui J.D. Greear la care el răspunde la întrebarea dacă femeile pot să dea învățătură într-o biserică (probabil că voi posta traducerea acestui material aici pe blog curând, dacă voi primi aprobarea autorului). Chestiile astea erau un lucru nou pentru Owen, după cum susține el în articolul citat mai sus, pentru că denominația Baptiștilor Sudici nu a îmbrățișat niciodată o astfel de părere. El continuă prin a încerca să documenteze biblic faptul că nu există în Noul Testament nici un precedent pentru ca o femeie să învețe în cadrul bisericii, trupul lui Hristos, iar în Vechiul Testament femeile nu au fost chemate să slujească în calitatea de preotese, în cadrul erei vechiului legământ. Hristos însuși nu a numit nici o femeie care să fie apostol și nici o femeie nu a slujit în calitatea de supraveghetor în cadrul bisericilor primului secol. Ele au contribuit doar la viața biserici.

Owen subliniază în acest punct un citat al Apostolului Pavel din Tit 2:3-5, ”ÃŽn acelaÈ™i mod să le vorbeÈ™ti È™i femeilor bătrâne, spunându-le că trebuie să trăiască o viață caracterizată de sfinÈ›enie. Să nu fie defăimătoare È™i nici să nu aibă obiceiul de a consuma băuturi alcoolice; ci să înveÈ›e (să practice) ce este bine. Astfel, ele vor fi un exemplu de la care cele tinere vor învăța să își iubească soÈ›ii È™i copiii, să aibă simÈ›ul măsurii È™i să trăiască având un comportament ireproÈ™abil. Vor mai învăța (de la cele bătrâne) să fie bune administratoare ale casei lor, să fie ascultătoare de soÈ› – È™i astfel, Cuvântul lui Dumnezeu nu va (putea) fi defăimat” (citat din versiunea BVA din limba română, sublinierile din text îmi aparÈ›in; Owen citează din versiunea CSB, pe care o foloseÈ™te J.D. Greear în predicarea sa, cred că a făcut ”gestul” intenÈ›ionat). Apoi dă È™i lămuririle: ”ÃŽnvățătura pe care ar trebui să o ofere femeile, conform cu Pavel, este centrată pe ucenicizare”, după care accentuează faptul că această acÈ›iune trebuie făcută cu grijă deoarece, citez, ”grija exegetică este temelia slujirii creÈ™tine credincioase, aÈ™a cum apare în 2 Timotei 2:15” (”Caută să te înfățiÈ™ezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruÈ™ine È™i care împarte drept Cuvântul adevărului”, citat din versiunea VDCC în limba română). Acest tip de învățătură este o învățătură cu È›intă, susÈ›ine Owen, o învățătură care este orientată spre formarea unui caracter evlavios, o căsnicie după placul lui Dumnezeu, o mamă evlavioasă È™i o gospodină plăcută Domnului. Femeile în vârstă menÈ›ionate aici nu sunt chemate în mod explicit să ofere păstorire doctrinară, nici să formeze slujiri/misiuni în afara bisericii; ele sunt chemate, în cuvintele lui Pavel, să ofere tinerelor femei sfat È™i ajutor È™i înÈ›elepciune deoarece aceste femei tinere vor răspunde chemării lui Dumnezeu de a face din familie un cămin, susÈ›ine Owen. Astfel, conclude el, femeile contribuie la viaÈ›a bisericii locale È™i la lucrarea împărăției. ÃŽn termenii slujirii È™i a mărturiei creÈ™tine, continuă el, femeile sunt libere, glorios de libere, să evanghelizeze, să aducă mărturie spre slava lui Dumnezeu la locul de muncă È™i/sau să slujească pe câmpul de misiune.

Owen încheie cu o notă interesantă legat de chemarea fiecăruia. Mă gândeam că ajunge la chemare acum, că se apropie de final, trebuia să concludă și el cumva mesajul/materialul său. Iată ce scrie el:

Indiferent dacă o femeie este chemată la viața de căsătorie sau de a rămâne singură, femeile nu ar trebui să predice sau să ofere învățătură publică în cadrul serviciilor de închinare publică din bisericile locale. Chemarea de conducere din cadrul bisericii locale nu este dependentă de înzestrare sau de talent, ci este bazată pe ordinea de creație a Dumnezeului Atotputernic. Căci pentru o femeie a învăța și a predica la bărbați adulți înseamnă a sfida Cuvântul lui Dumnezeu și proiectul Său. Supraveghetorii (bisericii) nu ar trebui să permită o astfel de practică păcătoasă; cei ce fac astfel aduc trupul bisericii într-o neascultare îndreptată împotriva lui Dumnezeu. Baptiștii Sudici nu au o astfel de practică istorică; John Piper nu a încurajat o astfel de practică și nici vreo altă persoană complementară afiliată cu Conciliul Bărbăției și a Feminității Biblice, nici Baptiștii, nici Reformații, nici Puritanii, nici Edwardeenii, nici cei care se declară a fi Prezbiterieni și Anglicanii nu au făcut niciodată o astfel de mutare. Bărbații sunt chemați să ofere predicarea și învățătura publică a Cuvântului, care este lucrarea de supraveghere. Și asta e valabil de Ziua Femeii, sau în oricare altă duminică din an.

Am rămas uimit nu de ceea ce a menÈ›ionat Owen mai sus, cât de ceea ce a urmat ca reacÈ›ie a ceea ce a declarat el mai sus. Un articol din site-ul Christian Headlines a preluat toate replicile lui Beth Moore la această ”acuzaÈ›ie” lansată de Owen referitor la ideea de predicare a femeilor în biserică. DeÈ™i articolul este destul de detaliat, am descoperit câteva linii pe care le lansează Beth Moore È™i pe care vreau să le citez aici, dar nu ca È™i când ea ar veni în apărarea ei, ci ca să vedeÈ›i È™i partea È™i dreptul ei la replică. Iată ce scrie ea pe Twitter:

În anul 2016 am avut o experiență de viață care mi-a deschis ochii. O ceață s-a dat la o parte de pe fața mea, care era destul de tulburătoare, un lucru terifiant pe care l-am văzut vreodată. Toți acești ani (de slujire) am oferit beneficiul îndoielii că bărbații erau în felul cum erau pentru că ei încercau să fie ascultători față de Scriptură... Doar că ulterior am realizat că nu era cu privire la Scriptură. Era cu privire la păcat. Era cu privire la misoginism. Sexism. Era cu privire la aroganță. Cu privire la protejarea sistemelor. Și asta implica acoperirea abuzurilor și a folosirii greșite de putere. Păstori care protejează pe alți păstori în loc să-și protejeze oile lor.



Un alt site, în cadrul unui podcast din 15 mai 2019, aduce în evidență opinia lui Beth Moore, aceea că ”femeile ar trebui să fie capabile să predice”. Articolul care urmează după acest podcast oferă È™i un citat din cadrul declaraÈ›iei de credință a ConvenÈ›iei Baptiste Sudice, în care este specificat foarte clar faptul că femeile nu pot sluji ca È™i pastori, deÈ™i bisericile locale sunt libere să-È™i determine propria lor poziÈ›ie individuală în ceea ce priveÈ™te femeile È™i ordinarea lor. ConvenÈ›ia Baptistă Sudică a emis în cadrul anilor 1980 o rezoluÈ›ie prin care recunoÈ™tea faptul că poziÈ›iile care necesită ordinare sunt de-a dreptul adresate bărbaÈ›ilor. TotuÈ™i, DeclaraÈ›ia È™i Mesajul de Credință Baptist nu sunt obligatorii în ceea ce priveÈ™te bisericile locale. Fiecare biserică este responsabilă să cerceteze prin rugăciune Scripturile È™i astfel să-È™i stabilească propriile politici.

John Piper - Desiring GodAÈ™adar, pot femeile să fie predicatoare? AÈ™ vrea să răspund la această întrebare acum, după ce aÈ›i parcurs acest articol dezbatere. De fapt aÈ™ vrea să vă ofer un răspuns pe care l-am găsit È™i eu întâmplător astăzi pe internet, este de fapt o întrebare lansată de ”un tip” pentru John Piper (pe care îl menÈ›ionează Owen Strachan în articolul său, ca fiind oarecum o autoritate în lumea evanghelică creÈ™tină). Tânărul a adresat întrebarea ”dacă poate să o asculte pe Beth Moore”, la care John Piper (foto alăturat) răspunde cu următoarele (materialul de mai jos este preluat dintr-un clip youtube postat pe 17 noiembrie 2018, adică anul trecut, de Keith Thompson):

Am crezut că o să mă întrebe ceva despre sex (urmează o scurtă repriză de râsete, după care pastorul John Piper încearcă să se reculeagă spre a da un răspuns tânărului). Nu, ca nu cumva să devii dependent de ea ca și pastor al tău. În același mod simt cu privire la femeile care oferă discursuri ocazionale femeilor în cadrul Școlii Duminicale, unde poate au ceva de împărtășit, sau să prezinte ceva și poate că sunt și bărbați și femei de față. Nu vrem să fim lingavi acum în această privință. Problema e că dacă Biblia e clară asupra faptului că femeile nu trebuie să învețe sau să aibă autoritate asupra bărbaților în acest context - ca fiind ceea ce cred eu că implică acest aspect - femeile nu ar trebui să fie învățătoare autoritative ale bisericii - adică supraveghetoare - și aceasta este înțelegerea noastră a tuturor în această privință.

Aceasta nu înseamnă că nu poți învăța ceva de la o femeie sau că ea este incompetentă sau nu știu la ce altceva m-aș mai putea gândi acum. Înseamnă că există o anumită dinamică între masculinitate și feminitate atunci când o femeie începe, în decursul timpului, să-și asume un rol autoritar de învățătură în viața cuiva; atunci caracterul de bărbat și caracterul de femeie este deja compromis. Acest lucru ar fi foarte controversat pentru milioane de oameni sau poate unii ar crede că este ceva chiar obscen - însă acesta este limbajul folosit în anii 70 când eu mă luptam cu aceste tendințe - nu, nu este ceva obscen, este un aspect ce este profund recunoscut în cadrul multor tineri cât și a celor mai în vârstă de astăzi.

Revenind la întrebarea noastră dacă e în regulă să o asculți pe Beth Moore, e ca și când aș spune, să zicem, despre Elizabeth Elliot, care a fost una dintre femeile din generația mea care îi provoca pe studenți să renunțe la viața lor și să devină misionari, o femeie care parcă îți sărea în față cu privire la viața ta și să devii radical de ascultător, total dedicat nu ca să devii pastor sau să predici duminica dimineața; era o femeie de la care învățam mormane de lucruri. Da, vreau să ascult la ce îmi place mie, vreau să învăț de la soția mea, mă bucur să învăț lucruri de la Beth Moore, însă nu vreau să ajung într-o relație de ascultare sau de frecventare a unei bisericii sau orice altceva unde ea să-mi devină păstorul meu, autoritatea mea și așa mai departe. Acest lucru cred că ar fi ceva nesănătos pentru un bărbat și cred că pot oferi o mulțime de motive biblice pentru aceasta, chiar din punct de vedere al experiențelor, psihologic ca să aflăm esența acestor lucruri. Așadar, răspunsul este NU, nu este greșit, însă ar putea deveni greșit. Și cred că și ea este fericită cu acest răspuns pentru că am discutat cu ea despre ele, am avut diferite ocazii să ne vedem la conferințele Passion, unde am discutat împreună.


Note: Puteți cita acest material în altă parte sau îl puteți folosi ca material în studiile voastre atâta timp cât oferiți sursa citării lui și un link la blogul meu. Mulțumesc.

Am È›inut ”morÈ›iÈ™” să las la final descrierea scurtă despre Owen Strachan, tipul ăla cu prima poză de la începutul acestei postări, pe care am găsit-o doar pe pagina sa de autori de pe Amazon: este profesor asociat de teologie creÈ™tină la Seminarul Teologic Baptist Midwestern din SUA È™i slujeÈ™te în calitatea de coleg senior în Council on Biblical Mannhood and Womanhood (Conciliul despre Caracterul Biblic Bărbătesc È™i Femeiesc). Pe lângă faptul că este scriitor contributor pentru organizaÈ›ia Gospel Coalition, el a scris pentru diferite publicaÈ›ii online È™i offline (The Atlantic, The Washington Post, OnFaith, First Things, Christianity Today, The Federalist, È™i Scottish Bulletin of Evangelical Theology). El este invitat frecvent la diferite canale TV precum FOX News, Hugh Hewitt Show È™i Eric Metaxas Show, lucrează în calitatea de cercetător la Comisia de Etică È™i Libertate Religioasă a ConvenÈ›iei Baptist Sudice. Adică este din aceiaÈ™i organizaÈ›ie cu Beth Moore È™i J.D. Greear. Și aÈ™a înÈ›elegeÈ›i că È™i ”fraÈ›ii” noÈ™tri din alte denominaÈ›ii ”se mănâncă între ei” pe tema diferitelor dispute. Materialele de mai sus sunt spicuiri È™i/sau extrageri personale din materialele citate È™i traduse personal de mine, fiecare dintre ele au link la sursă. Este recomandat să le păstraÈ›i dacă citaÈ›i sursa lor.[no-sidebar]



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.