Un nou studiu PEW indică faptul că oamenii care frecventează biserica sunt foarte amestecați în ceea ce privește satisfacția legată de predici

Grup de oameni în cadrul unei slujbe de biserică - foto de Sarah Noltner, unsplash.comPredicile sunt o caracteristică distinctivă a serviciilor de închinare în cadrul majorității bisericilor creștine de diferite tradiții. În timp ce mulți care frecventează biserica iau în considerare predica drept un element major al experienței de închinare, satisfacția cu privire la predici este destul de amestecată, relatează un raport efectuat de Pew Research Center pe 28 ianuarie 2020, publicat pe pagina lor intitulată Fact Tank (tancul cu realități).

Referindu-se la alte două studii recente care au legătură cu acesta, cei de la Pew au declarat că ”există diferențe în rândul tradițiilor religioase în ceea ce privește nivelul de satisfacție al celor ce vin la biserică legat de ceea ce aud ei de la amvon, precum și în ceea ce privește lungimea și conținutul acelor predici”.

În cadrul sondajului lor de opinie din 2019, efectuat pe 6364 de adulți din SUA, Pew a declarat că 90% dintre respondenții care frecventează slujbele de biserică ”sunt satisfăcuți de câteva ori pe an cu predicile pe care le aud”. Protestanții, după cum raporta Pew, ”sunt oarecum mult mai satisfăcuți decât catolicii” în ceea ce privește predicile care le aud.

Când au pus opiniile despre predici laolaltă, Pew spune că studiul acesta a adus la lumină faptul că 61% dintre evanghelicii protestanți (șase din zece) spun că ei sunt ”foarte satisfăcuți” cu mesajele. Aceasta este aproape dublul la cele 32 de procente de respondenți din rândul evanghelicilor care au spus că ei sunt ”oarecum satisfăcuți”, conform raportului Pew.

Aproape o treime – 32 de procente – dintre respondenții catolici au indicat că ei sunt ”foarte satisfăcuți” cu predicile, care în mod normal sunt cunoscute drept ”omilii” în cadrul Masei Catolice, precum și în cadrul tradițiilor Anglicane, Luterane și a Bisericilor Ortodoxe Răsăritene.

Puțin mai mult de jumătate – 52 de procente – dintre respondenții catolici au indicat că ei ar fi ”oarecum satisfăcuți”. Un procentaj mai mare dintre catolici – 15 procente – față de protestanți – 7 procente – spun că ei ”nu sunt prea” sau ”deloc” satisfăcuți.

Este neclar acum față de sondajul din 2019 de ce diferă satisfacția cu privire la predici din partea celor care frecventează biserica”, a spus Pew.

Câteva indicii cu privire la nivelele de satisfacție cu privire la predici în cadrul credinței creștine și a tradițiilor de închinare poate fi găsit în recenzia Pew a 49.719 predici în format video. În cadrul acestui studiu intitulat Amvonul Digital: O Analiză Națională a Predicilor Online, Pew a declarat că analiza sa a adus la lumină variații în ceea ce privește lungimea și conținutul lor în cadrul diferitelor grupuri creștine.

Predicile au fost înregistrate în perioada 7 aprilie – 1 iunie 2019 în 6413 biserici din SUA. Pew a oferit și următoarea tăgăduire cu privire la acest studiu: ”Rezultatele studiului nu sunt reprezentate de toate bisericile din Statele Unite: Congregațiile care au împărtășit aceste predici tind să fie mai mari și mai urbane decât congregațiile americane în general, și chiar aceste biserici s-ar putea să nu își ofere online predicile lor”.

Raportul Pew spune că predicile catolice sunt cele mai scurte, parcă cronometrate pe un ceas median de 14 minute. Aceasta se compara cu cele 25 de minute ale predicilor din cadrul bisericilor protestante de linie principală și cu 39 de minute ale predicilor din bisericile protestante evanghelice.

Cele mai lungi predici studiate – la o medie de 54 de minute – sunt din partea bisericilor protestante istorice de negrii, a raportat Pew.

Studiul chiar a inclus o analiză a anumitor cuvinte și fraze (și variații) folosite în predicile diferitelor grupuri.

Preoții catolici, spre exemplu”, spunea raportul, ”spun cam de 21 de ori, precum predicile din alte biserici, cuvântul ‘omilie’ și cam de circa 15 ori folosesc cuvântul ‘Eucharist’, ambele fiind elemente ale Masei Catolice”.

Fraze precum ”iadul veșnic” sau variații precum ”eternitatea în iad” au ieșit în evidență în cadrul predicilor evanghelice, raportează Pew.

Analiza a inclus și un studiu al referințelor directe la Scriptură din partea slujitorilor/predicatorilor, pe care Pew a descoperit că ”diferă în cât de frecvent citează aceștia cărți ale Noului și Vechiului Testament – sau dacă citează măcar ceva din Scriptură”.

Pastorii evanghelici, spune raportul, ”sunt cei mai predispuși să facă referire la cel puțin o carte a Bibliei: 97% din predicile evanghelice fac aceasta, comparat cu 94% din predicile protestanților negrii, 88% din predicile protestanților de linie principală și 73% din omiliile catolice”.

NOTĂ: Materialul de mai sus este o compilație efectuată de Tim Tune pe 30 ianuarie 2020, apărut în site-ul ChristianHeadlines.com, de unde a fost preluat. Tim este jurnalist freelancer din Fort Worth, Texas, lucrările sale au fost publicate de Baptist Press, precum și de Dallas Morning News, Fort Worth Business Press, revista Arlington Today și alte publicații din nordul Texasului. Dacă folosiți sau citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.