STUDIU: Majoritatea pastorilor văd semnele sfârșitului veacului în evenimentele curente

Semnele sfârșitului veacului sunt aici și majoritatea pastorilor o recunosc – foto de Josh Hild – unsplash.comAproape 9 din 10 păstori văd evenimentele curente ca fiind potrivite cu ceea ce a spus Isus că se va întâmpla la scurt timp înainte de revenirea Sa pe pământ, declară un nou sondaj de opinie concentrat pe escatologia creștină, sau studiul despre vremurile din urmă. Acest studiu, efectuat de organizația LifeWay Research cu sediul în Nashville, a fost efectuat pe pastorii bisericilor evanghelice și cele istorice de negrii, care a adus la lumină faptul că 97% dintre aceștia cred că Isus Hristos va reveni literal și personal pe pământ în curând.

Scott McConnellMulți pastori cred că văd semnele revenirii Lui ca fiind aproape”, declară Scott McConnell (foto alăturat), director executiv al LifeWay Research. ”Aceste sentimente au fost exprimate în ianuarie (2020) înainte să se cunoască perspectiva unei pandemii globale.

În Matei 24, ucenicii lui Isus l-au întrebat cu privire la semnele venirii Sale, iar El a răspuns prin a vorbi despre ”semnele nașterii” care vor preceda revenirea Sa.

Darrell Bock, profesor de Studiu al Noului Testament din cadrul Seminarului Teologic din Dallas, a notat faptul că Biblia are câteva liste de semne potențiale ale revenirii lui Isus, cum ar fi Discursul de pe Muntele Măslinilor din Matei 24-25, Marcu 13 și Luca 21, și câteva dintre acestea includ concepte ale unei îmbolnăviri globale.

Numeroase texte biblice vorbesc despre anomaliile din creație care îi dezorientează și îi neliniștesc pe oameni”, a spus Bock. ”Aceste anomalii au o anumită anvergură, cutremurele și războaiele fiind printre cele mai comune. Totuși, Isus menționează plăgi sau molime în mod explicit în Luca 21.

Conform cu Mitch Glaser, președintele organizației Chosen People Ministries, ideea de dureri ale nașterii nu este unică pentru Noul Testament sau pentru evanghelici, deoarece și evreii ultra-ortodocși cred că aceste tipuri de semne sunt indicatoare ale venirii lui Mesia.

Termenul folosit în cadrul literaturii rabinice, ’durerile nașterii lui Mashiach’, este similar cu Discursul de pe Muntele Măslinilor”, spunea Glaser. ”Pandemia este văzută în acest mod de mulți evrei religioși care împărtășesc o așteptare Mesianică sporită împreună cu evanghelicii.

În cadrul acestui studiu sponsorizat de un grup de organizații conduse de Chosen People și efectuat în prima parte a anului 2020, LifeWay Research a solicitat pastorilor dacă ei au luat în considerare evenimentele curente că ar fi incluse în avertismentele lui Isus.

Semne alea revenirii lui Isus - sondaj LifeWay ResearchCel puțin 3 din 4 pastori sunt de acord că Isus se referea la evenimentele curente, inclusiv la apariția profeților falși și a învățăturii false (83%), dragostea celor mai mulți credincioși se va răci (81%), moralul tradițional devine din ce în ce mai puțin acceptat (79%), războaiele și conflictele naționale (78%), cutremurele și alte dezastre naturale (76%) și oameni care își abandonează credința lor creștină (75%).

O majoritate clară dintre aceștia văd foametea (70%) și anti-semitismul față de poporul evreu din toată lumea (63%) drept semne ale revenirii lui Isus.

Aproximativ 1 din 10 pastori (11%) spun că ei nu consideră vreunul dintre aceste evenimente ca fiind parte a durerilor nașterii la care se referea Isus.

De prea mult timp o mulțime de pastori s-au sfiit să dea învățătură despre durerile nașterii și evenimentele care vor duce la cea de-a doua venire”, a declarat autorul best-seller Joel Rosenberg, ”doar că pandemia curentă demonstrează nevoia unei predicări solide, nesenzaționale care să fie făcută într-o manieră biblică.

Mai mult de jumătate dintre pastori (56%) se așteaptă ca Isus să se reîntoarcă în timpul vieții lor.

Probabil că – în parte – datorită acestor crezuri, 89% dintre pastorii evanghelici și din bisericile istorice de negrii spun că este important a se comunica urgența revenirii lui Hristos.

În timp ce majoritatea spun că așteaptă revenirea lui Isus în timpul vieții lor, alți pastori spun că nu sunt siguri (24%) sau că ar crede cu tărie acest lucru (25%). Trei din 10 agreează parțial (31%), în timp ce 20% nu agreează, inclusiv 6% care sunt în dezacord puternic.

Printre cei care sunt mai predispuși să fie în dezacord asupra faptului că Isus va reveni în timpul vieții lor sunt pastorii cu vârsta între 18 și 44 de ani (27%) și pastorii bisericilor cu 250 sau mai multe persoane în frecvență (28%).

Fie că revenirea lui Isus este aproape sau departe, creștinii cred că aceste anomalii reprezintă gemetele creației, o amintire a mortalității noastre, a nevoii noastre după Dumnezeu și a responsabilității pe care o avem față de El pentru viață, atât acum cât și pentru vecie”, a spus Bock.

Alte semne
Pastorii sunt de asemenea predispuși să vadă anumite evenimente referitoare la Israel și poporul evreu drept o împlinire a profeției biblice și semne ale vremurilor din urmă.

Șapte din 10 pastori evanghelici sau din cadrul bisericilor protestante de negri (70%) spun că renașterea modernă a statului Israel și readunarea a milioane de oameni din poporul evreu au fost împliniri ale profețiilor din Biblie.

Un număr similar (69%) spun că aceste evenimente arată faptul că revenirea lui Hristos este mai aproape.

În jur de 2 din 5 pastori (39%) sunt de acord că stabilirea ambasadei Statelor Unite ale Americii în Ierusalim este un semn al vremurilor din urmă.

Majoritatea (62%) cred că un alt templu va fi construit în Ierusalim în acord cu o profeție din Ezechiel 40-48.

Mulți fac legături între vremurile din urmă și Israel, în special cu Ierusalim, în parte deoarece 73% cred că Hristos va reveni și va domni în Ierusalim ca împlinire a promisiunilor lui Dumnezeu față de David.

Mai mult de jumătate dintre păstori (57%) cred că Biblia învață că într-o zi majoritatea sau toți din poporul evreu, aflați în viață, va crede în Isus.

Aproape 3 din 5 (59%) spun că Isus va reveni atunci când poporul evreu îl va accepta pe Isus.

Aproape toți pastorii (98%) cred că împărtășirea evangheliei cu poporul evreu este importantă. Printre cei care cred că evanghelizarea evreilor este vitală, există și o varietate de motive. Mai mult de 99% spun că este important să împărtășească evanghelia cu toate grupele de oameni. Nouă din 10 pastori (89%) spun aceasta pentru că Isus este Mesia evreilor. Mai mult de 4 din 5 (82%) cred că poporul evreu este special înaintea ochilor lui Dumnezeu. Același procentaj indică la promisiunea lui Dumnezeu de a păstra o rămășiță credincioasă din poporul evreu.

În jur de două treimi dintre pastori (67%) spun că împărtășirea evangheliei cu poporul evreu este importantă deoarece modelul lui Pavel a fost de a evangheliza mai întâi poporul evreu. Mai mult de un sfert (28%) spun că evanghelizarea evreilor va grăbi revenirea lui Hristos.

Există detalii ale revenirii lui Hristos și a domniei Sale asupra cărora cercetătorii sunt în dezacord”, spune McConnell. ”Totuși, majoritatea vastă a păstorilor cred că anumite evenimente curente corespund cu profețiile pe care le-a dat Însăși Isus cu privire la lucrurile care vor avea loc chiar înainte de revenirea Sa.

Învățătura cu privire la vremurile din urmă
Indiferent de cât de aproape cred ei că este revenirea lui Hristos, majoritatea pastorilor se simt încrezători în ceea ce privește învățătura pe acest subiect. În fond, toți pastorii evanghelici și cei din rândul protestanților negrii (94%) spun că se simt echipați să învețe cu privire la profețiile găsite în Biblie, deși mai mult de o treime dintre ei nu au oferit nivelul cel mai înalt de acord.

Majoritatea pastorilor cred de asemenea că este important să studieze și să învețe cu privire la profețiile biblice și la escatologie.

În jur de 3 din 5 spun că este important să predici despre profețiile vremurilor din urmă din cartea Apocalipsa (60%) și Vechiul Testament (60%), precum și în a petrece timp personal în studierea escatologiei (57%).

Un sfert dintre pastori (24%) vorbesc congregațiilor lor despre profețiile din zilele de pe urmă cel puțin o dată pe lună. Aproape o jumătate (48%) spun că o fac de câteva ori pe an.

Aproximativ 1 din 10 pastori spun că discută despre aceasta cu biserica lor o dată pe an (11%). Același număr (11%) spun că o fac, dar mai rar. Puțin sunt cei care spun că nu vorbesc niciodată congregației lor despre aceste profeții (3%).

Pandemia globală curentă va crea un interes în rândul participanților la biserică, dar și a persoanelor nereligioase, să afle despre ce spune Biblia cu privire la aceste plăgi, dezastre și vremurile din urmă”, spune McConnell. ”Urgența pe care o simt pastorii este mai puțin în depozitatul de suluri de hârtie igienică și mai mult în a ajuta pe oameni să fie pregătiți pentru revenirea lui Hristos.

Materialul de mai sus a fost scris de Aaron Earls pe 25 aprilie 2020 în site-ul Charisma News (de unde a fost preluat). El este scriitor în cadrul organizației LifeWay Christian Resources. Pentru mai multe informații vizitați LifeWayResearch.com sau descărcați raportul (disponibil în format PDF în limba engleză).

Metodologie

Sondajul acesta a fost efectuat telefonic pe 1000 de pastori din denominații evanghelice și de negrii în perioada 24 ianuarie până în 11 februarie 2020, și a fost sponsorizat de Chosen People Ministries, Alliance for Peace of Jerusalem, Rich and Judy Hastings și Hendricks Center din cadrul Dallas Theological Seminary. Lista de apeluri a fost mostră stratificată aleatoriu, scoasă din lista cu toate bisericile evanghelice și cele istorice de negrii. S-au folosit contingente pentru mărimea bisericii.

Fiecare interviu a fost condus cu pastorul senior, predicatorul sau preotul bisericii apelate. Răspunsurile au fost evaluate după regiune pentru a reflecta mai cu acuratețe populația. S-au completat 1000 de sondaje. Această mostră oferă 95% încredere că marja de eroare nu depășește +/- 3,2%. Marjele de eroare sunt mai mari în sub-grupuri.

Notă. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citată, adică acest blog. Mulțumesc.[no-sidebar]

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.