Ce cred creștinii despre dinozauri?

Schelet de dinozaur - foto de James Lee de la San Diego Natural History Museum, El Prado, San Diego, CA, USA - unsplash.comA sosit vremea să mai schimbăm tonalitatea postărilor. Aveam de gând să răspund la această întrebare, dar nu m-am pus prea mult pe studiu să fac cercetările de rigoare. Nu este un subiect așa de simplu, e drept... și știința nu a fost unul din subiectele forte pe care să le fi îndrăgit la școală (mai ales că pe noi ne-au format niște ”îndrumători cu steagul roșu”, dacă știți la ce mă refer). Așa că un bun prieten de al meu mi-a oferit deja răspunsul. Se pare că mulți creștini sunt rugați de ne-credincioși să se împace cu ideea de dinozauri și cu relatările despre creație din cartea Geneza (Vechiul Testament) - și aici se ridică o mulțime de întrebări. Oare Biblia chiar tace în privința subiectului dinozaurilor? De ce aparent nu sunt menționați niciodată aceștia în cadrul Scripturii? Au trăit dinozaurii înainte sau după perioada lui Adam și Eva și a omenirii?

Ar trebui să notăm faptul că ”dinozaur” înseamnă o reptilă teribilă, un cuvânt relativ nou folosit pentru prima dată în anul 1841 și a fost inventat de către omul de știință Richard Owen. Acesta e motivul pentru care cuvântul ”dinozaur” nu apare în Biblie, ea fiind scrisă cu mult înaintea anilor 1800.

Dar ce spune Biblia despre dinozauri?

Creaturi asemănătoare cu dinozaurii menționați
În cadrul cărții lui Iov, creaturi similare cu cele de dinozaur sunt menționate și par să fi existat în aceiași perioadă cu Adam și Eva și urmașii lor. Cartea lui Iov este destul de antică; dacă e să o plasăm în adevărata sa ordine cronologică în Biblie, aceasta ar fi undeva în cadrul Cărții Geneza, din moment ce Iov a trăit acum peste 4.000 de ani în urmă.

În Psalmul 74:13 ni se spune: ”Tu, cu puterea Ta, ai despărțit Marea, ai zdrobit capetele monstrului Tanin din ape” (citat din versiunea NTR; în versiunea Cornilescu este folosit termenul de ”balauri de ape”, în loc de ” monstrul Tanin”). Isaia 43:20 spune, ”Fiara câmpului mă va onora, dragonii și bufnițele, pentru că eu dau ape în pustiu și râuri în deșert, pentru a da de băut poporului meu, alesul meu” (citat din versiunea BTF, în versiunea Cornilescu se folosesc termenii ”șacalii și struții”, în locul ”dragonilor și bufnițelor”), de asemenea și în Isaia 51:9 apare menționat ”un monstru” (în versiunea NTR și BTA apare sub forma ”monstrul Tanin”, în alte versiuni din limba română este folosit termenul ”balaur”, sau ”dragon” - în varianta BTF).

Specific vorbind, sunt dinozaurii în Biblie?
Iov a descris ceea ce semăna foarte mult ca un dinozaur. Dăm citire mai jos la pasajul din Iov 40:15-24 (voi cita din versiunea BTF din limba română):

    15. Iată acum behemotul, pe care l-am făcut cu tine; el mănâncă iarbă ca un bou. 16 . Iată acum, tăria lui este în coapsele lui și forța lui este în buricul pântecelui său. 17 . Își mișcă coada asemenea unui cedru; tendoanele coapselor lui sunt înfășurate împreună. 18 . Oasele lui sunt ca bucăți tari de aramă; oasele lui sunt asemenea drugilor de fier. 19 . El este întâiul căilor lui Dumnezeu; Făcătorul lui îi apropie sabia. 20 . Cu siguranță munții îi aduc mâncare, unde toate animalele câmpiei se joacă. 21 . Se întinde sub copacii umbroși, la adăpostul trestiei și al mlaștinilor. 22 . Copacii umbroși îl acoperă cu umbra lor; sălciile pârâului îl înconjoară. 23 . Iată, bea un râu și nu se grăbește; se încrede că poate seca Iordanul în gura sa. 24 . El îl ia la ochi; nasul lui străpunge prin capcane.

Anumite traduceri spun că acel cuvânt ”behemot” este un elefant sau un hipopotam (cum apare și în versiunea Cornilescu din română, precum și alte traduceri ale Bibliei), doar că nu a existat niciodată un hipopotam sau un elefant care să aibă o coadă precum un ”cedru” (v. 17), un lemn din cedrii Libanului, care era valorificat mai presus decât toate celelalte feluri de lemne din vremea antichității. Ei au circa 40 m înălțime și trunchiul lor stabil poate ajunge până la 2,5 m în diametru. Ce elefant sau hipopotam are o coadă de această mărime!? Mulți dinozauri antici aveau până la 46 m lungime, cum ar fi Brachiosaurus.

Versetul 19 spune că această creatură enormă este în rangul principal din toată lucrarea de creație a lui Dumnezeu. Mărimea sa pare a nu fi deranjată de un ”râu rapid” (v. 23); se pare că este irezistibilă chiar și la oameni sau alte animale ce ar încerca să ”îi pună capcane” (v. 24).

În altă parte, în Iov 41:1-34, se descrie o creatură ce locuiește în mări, pe care unele traduceri l-au descris greșit cu termenul de ”balenă” (în câteva versiuni din limba română apare ”leviatan” - BTF, GBV, NTR, VBOR, ”crocodil” - BVA). Versiunile Bibliei care au explicații pe margine oferă traducerea originală a acestui cuvânt, indicând în mod clar că nu este o balenă. Ce balenă are dinți ascuțiți precum fierul încât să-și poată înghiți prada întreagă (v. 14)? A văzut cineva vreodată o balenă sau măcar rămășițe de fosile ale unei balene unde armele omului să nu poată pătrunde (v 26-29)? Ce balenă își poate distruge prada doar prin a trece pur și simplu pe deasupra ei (v. 30), și nu se teme de absolut nimic (v. 31-34)? În anul 2008 Muzeul de Istorie a Naturii din Oslo, Norvegia a prezentat unul dintre cei mai mari dinozauri de pradă ai mării descoperit vreodată. Acesta este un Pliosaur Kronosaurus, care se estimează că avea peste 15 m lungime. Dinții acestuia sunt încă ascuțiți și taie lemnul fără probleme.

Dinozaurii, fosilizarea și extincția

Există sute de exploratori timpurii britanici și francezi și alți vânători, precum și exploratori și locuitori din America, oameni care au scris rapoarte despre repere ale unor oase gigantice de mastodonți care încă trăiesc pe pământ. Mulți dintre indienii cu care au discutat acești exploratori îi menționau de parcă era ceva din memoria lor recentă. Adevărul e că fosilizarea nu durează milioane de ani din moment ce există condițiile adecvate ca un os, o cizmă veche, sau chiar pe o bucată de lemn să poată acumula o mulțime de minerale destul de rapid. Ingredientele necesare pentru fosilizare, chiar și în câteva mii de ani, sunt următoarele: îngroparea rapidă sub ape foarte adânci sau în cenușă vulcanică.

Să luăm în considerare Marele Potop din vremea lui Noe - acesta ar fi oferit condițiile excelente pentru fosilizarea plantelor și a animalelor. Ele au fost locul rapid de îngropare prin intermediul a milioane de tone de apă și sedimente. Cert este că astăzi există multe rămășițe de dinozauri care nu s-au transformat încă în rocă și care nu s-au fosilizat; milioane din aceste bucăți au fost găsite sub formă de oase. Chiar și în zilele noastre se descoperă fosile de pești care încă mai au un miros de pește atașat de ele. Potopul se prea poate să fie motivul pentru care mulți dintre dinozauri au murit. Chiar și creaturile mării ar fi murit din moment ce multe din prăzile lor au pierit în cadrul potopului.

CONCLUZIE

Cu cât citim mai mult Biblia, cu atât mai mult găsim faptul că dinozaurii nu sunt în neconsecvență cu Scripturile. Poate că ei au murit de boli, de potop sau, în anumite cazuri, vânați până la extincție. Indiferent care ar fi cazul, este evident faptul că dinozaurii au hoinărit pământul cândva. Este de asemenea clar faptul că Biblia menționează anumite creaturi care se potrivesc cu descrierea lor. Prin urmare, credința creștinilor în Biblie și cunoștința existenței dinozaurilor nu sunt incompatibile. De fapt, ele sunt complet compatibile cu Dumnezeu care este Creatorul întregii vieți, a plantelor, animalelor, insectelor și a omenirii.

NOTĂ: Articolul de mai sus a fost scris de Jack Wellman (foto alăturat) pe 3 mai 2011 în site-ul What Christians Want To Know și a fost folosit cu permisiunea în scris din partea autorului. Jack Wellman este un autor creștin și pastor al bisericii Mulvane Brethren Church din Mulvane, Kansas. Jack a absolvit seminarul Southern California Seminary și a scris cărți de natură teologică precum: “Teaching Children The Gospel/How to Raise Godly Children“ (Învață pe copii Evanghelia / Cum să creşti copii evlavioşi), “Do Babies Go To Heaven?/Why Does God Allow Suffering?“ (Bebeluşii merg în Rai? / De ce permite Dumnezeu suferința?), și “Blind Chance or Intelligent Design?, Empirical Methodologies & the Bible“ (Șansă oarbă sau Plan Inteligent? Metodologii empirice și Biblia). Jack este tată și bunic, și este licențiat în istorie, educație și știința. Pentru mai multe articole de Jack Wellman și alți autori, vizitați site-ul WhatChristiansWantToKnow.com Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, această notă de final, și să oferiți sursa citării: Blogul Lumea cre(s)tina in care trăim. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.