M-am săturat de masca ta!

Un fotograf cu mască pe față undeva în lume - foto de  Zhang Kenny - unsplash.comNe-am săturat de căldură mare și de mască peste față. Dacă nu te-ai săturat înseamnă că nu știi ce înseamnă să te simți sufocat sau să trebuiască să îți ștergi fața din două în două minute pentru că este transpirată. Sau să îți ștergi ochelarii care se aburesc mereu - mai ales atunci când suntem într-un mijloc de transport. Probabil că mai sunt și oameni care și-au dat cu ceva ”soluție specială” peste ochelari și prin masca lor nu li se mai aburesc lentilele... 

Avem deja câteva luni bune de când ni s-a impus de către autorități să purtăm mască pe figură... ca să ne protejăm. Am folosit masca pentru că nu vroiam să se simtă alții neplăcut, deși nu mi-a plăcut să port masca pe figură sub nici o formă. Am pus-o și la magazine - deși în plină pandemie puteam să mergem la magazin și să cumpărăm tot ce vroiam, tot ce mai găseam, și nu ne mai întreba nimeni dacă avem ceva, dacă am pus masca... Apoi au început cu termometrele....  Apăruse la scurt timp o glumă ironică pe internet... V-ați plâns de măști. Apoi v-ați plâns de termometru! Ei lasă că de la întâi ale lunii o să fie și cântar la intrare!

La unii măsuratul temperaturii la intrarea în magazine li s-a părut a fi o mișcare bill-gates-iană, prin care se imprima cu un stupid aparat de luat temperatura cu infraroșu... semnul fiarei. Am auzit asta de la o tipă care mergea și la biserică. În timp ce vorbeam cu ea... am întrebat-o ce fel de termometru are ea acasă... și să îl ia cu ea la magazin data viitoare... dacă acest aspect o făcea mai sigură pe sine, dacă doar această idee putea alunga ciparea” de la distanță cu un termometru handicapat. (Handicapat pentru că nici temperatura nu știu cât e de adevărată pe ecranul ăla... că e tot produs în China... oare cine face verificarea metrologică a acestor aparate?)

Astăzi am fost cu autobuzul și mi s-a dat să aud o conversație stupidă. Probabil că o să mă criticați pentru așa de multe cuvinte ”deplasate” din această postare. 

La capătul de linie al autobuzului polițaii verificau mașina în care eram - șoferul să aibă masca pusă pe figură, deși avea o sticlă cu apă și se chinuia să bea din ea... și a trebuit să o dea jos, logic; apoi a făcut poze la dozatorul de lichid dezinfectant pe care scrie negru pe alb că este pentru mâini și mulți îl folosesc pentru mănușile de latex pe care nu le-a recomandat nimeni la nici o persoană să le poartă; și nu în ultimul rând, mai verificau oamenii și le spuneau să poarte masca, una din măsurile de prevenție a răspândirii virusului care ne-a dat peste cap planeta, fie că credem sau nu credem în existența sa invizibilă!

În spatele meu era un moșulică, nu l-am văzut decât când am coborât. Deodată i-a sunat telefonul și vorbea cu altă persoană... și îi spunea că a rămas singur, că bătrânețea e urâtă, că femeia lui e plecată la mare cu copiii și că el are grijă de cele 2 case. 

După ce a terminat el conversația, tot din spate am auzit cum un domn a întrebat pe o altă femeie mai în vârstă (era babă, am văzut-o când am coborât, mai făcea și pe proasta... ce să zic) că de ce nu poartă mască. La care ea începe cu un discurs teatral (că de aia am scris de ea ce am scris mai sus!) că deh, i-a murit nu știu cine azi, tot așa frumos la chip precum era el, că ea nu are nici o boală și că poliția i-a dat ei voie să nu poarte mască

Vroiam să mă întorc să întreb și eu care poliție i-a dat ei voie să nu poarte masca în mijlocul de transport în comun, unde eram unu lângă altul, autobuzul aproape plin. Și sunt afișe în autobuz, în afara autobuzului și în stație că purtarea măștii este obligatorie. Au fost date și amenzi, dar nu unde trebuia - părerea mea.

Am coborât la stația următoare. Bărbatul care a abordat-o pe femeie se tot uita puțin încruntat la băbuța fără mască, cea plină de figuri teatrale. Ea - bineînțeles - își îndesa nu știu ce posmagi într-o pungă de jos, nu a ridicat deloc privirea când am trecut pe lângă ea și arătau mulți cu privirea spre ea... că nu are mască! Apoi l-am văzut și pe moșulică din spatele meu cu două case, tot fără mască pe figură! 

Avem pretenții ca noi să purtăm măștile, că să nu transmitem una sau alta, dar ăștia doi - auzi domnule la ei! - au primit aprobare de la poliție să nu o poarte! Dar moșulică ce avea oare? Era prea înstărit să dea 2-3 lei pe o mască amărâtă? Vroiam să sar la ei să îi muștruluiesc - așa cum a sărit și la mine una în autobuz că să îmi trag masca peste gură, eu o aveam puțin lăsat în jos că mă ștergeam de transpirație... - dar am zis că mai bine tac. Ei au pensii pe care le plătim noi din munca noastră și tot noi să primim amenzi? A, sau dacă aveau vreo condiție fizică - ceea ce niciunul nu a menționat, nici nu s-ar fi scuzat cuiva că de aia nu poartă mască - de ce nu purtau ceva pe piept să știe toată lumea că ei au probleme și că nu pot sta cu masca pe figură?

Au împânzit orașul la noi cu bannere și afișe cu purtatul măștilor. Unele au mai căzut, altele s-au decolorat. Alții au mâzgălit prostii peste ele. O campanie care nu au înțeles-o toți și pe care nu o să o înțeleagă mulți. Din spirit civic am ales să respectăm ceea ce ni s-a impus de către autorități, iar ei - ăștia mai cu moț, cu figuri teatrale în ei - să fie ei mai diferiți! Și apoi ne minunăm că au ajuns tot ei în spitale, că ei au fost pacientul zero, și nu știa nimeni... pentru că lor le era cald în autobuz și nu aveau chef să poarte mască pentru că... le-a dat voie nu știu care de la partid! 

Deja m-am săturat de masca lor! Știam înainte de pandemie că doar artiștii și scamatorii și clovnii purtau măști peste față. Dacă vedeam vreo persoană cu mască albastră peste figură... ziceam că ori a făcut o operație la gură și arată ”inestetic”, ori a răcit și nu vrea să transmită gripa la ceilalți din jur. 

Dar acum... când suntem aproape toți cu măști, nu mai știi să spui care e artist, care e scamator, care e clovn, care e vai de capul lui și de neamul lui ce o mai fi! Îi mai diferențiem pe unii după haine. Și dacă ai masca puțin mai jos și mai poți respira și cum miroase în jur... o să leșini! Au ajuns unii să nu mai folosească nici săpunul, nici deodorantul... că deh, au fraierii mască pe figură și nu îi miros. Mai ieftin e lichidul dezinfectant de la magazin, din autobuze, și se dau unii cu el de parcă nu au făcut baie de 3 ani și șapte luni! Pe bune acum, dacă o să se scoată dezinfectantele alea din autobuze, cu ce o să se dea ”naivii” pe mâini? Cu mănuși, nu? Sau cu pudră de bebeluși să își poată scoate mâinile din plasticul ăla de mănuși...

Dar să vă mai spun una! Azi citeam cum ANPC a descoperit - și aceasta la nivel european este acum!!! - un gel de mâini periculos, toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi, care se află în comerț. Se dă lumea pe mâini cu toate lichidele dezinfectante să se apere - cică - de un virus amărât, când ar putea să lase anticorpii noștri să lucreze normal, natural și singuri! 

Întrebați pe medicul vostru de familie dacă el/ea recomandă purtarea măștii la femeile gravide. Întrebați ce se întâmplă dacă stai 8 ore cu masca aia peste față, și ce anume se întâmplă la nivelul plămânilor tăi. Întrebați-i! Nu mă lăsați pe mine să vă spun pentru că eu nu sunt expert și nu o să mă credeți că o să vă spun ce a pățit cutare sau cutare... pentru că o să mă reclamați că împrăștii ”fake information”. Întrebați specialiștii!

Și nu am înțeles care e rostul la covoarele de la intrare îmbibate cu cloruri. Intri în casă cu praf și îți faci tălpile de la papuci și apoi covorul din casă cu acel înălbitor (asta face clorul acela sau soluția aia de miroase așa de greu!). Păi, în acest caz, dacă cred unii că și pe tălpi se poate purta un virus, înseamnă că și animalele de companie au virusul pentru că ele miros toate de pe jos... la ele de ce nu li se pune botniță, mască? Dar care e rosul acelei soluții de clorură de pe jos când ai putea igieniza o clădire, o încăpere, cu un robot cu lumini ultraviolete, și care nu schimbă mirosul aerului, nu îți irită nasul când intri acolo... ???????

Ne-am săturat cu toți de astfel de ”măști stupide”! Cineva ori nu știe ce înseamnă bun simț să își țină gura închisă... sau probabil mai sunt și unii care sunt buni apropiați... sunt gata oricând să dea celor din jur din pandemia care este peste ei... ca tot mai mulți să se îmbolnăvească, în loc să meargă să se lecuiască și să se facă bine! 

Ne-am săturat de izolare. Ne-am săturat de carantină. Ne-am săturat de testele care zi de zi aduc la noi în țară tot mai multe numere de persoane infectate cu covid-19. Ne-am săturat să mai auzim la știri cu numărul decedaților de covid... dar nu spune nimeni că printre ăia au fost și persoane care nu au avut covid... 

Avem impresia că din acest an tot ce moare, ori a murit de covid, ori a murit de covid. 

Au apărut glume ironice pe internet că s-ar fi descoperit că Goliat (acel uriaș ucis de David cu o praștie) ar fi murit și el tot de covid! 

Probabil că toți suntem afectați într-un fel sau altul de acest virus, dar nu toți suntem purtători. Unii au trecut pe acolo și au biruit, am prieteni de familie care au suferit și au ieșit din spital. Alții am auzit că au murit. Alții nu au mai rezistat. Alții au scris pe rețelele de socializare că este greu... că una și că alta. Nu pot să aprob, nici să dezaprob. Pot spune doar că m-am săturat de măștile acelora dintre noi care se cred mai sfinți decât papa. Legea e pentru toți, nu doar pentru cei vii și mai amărâți. E și pentru cei bogați, și pentru cei pensionari, și pentru cei cu două case... și pentru cei care merg fără bilet în autobuz, și cei care își umplu casa cu alimente... să nu cumva să lase și la alții pe raft la magazin... că doar pentru ei mai era acea ultimă bucată de pâine, de salam, de făină, de drojdie, de mălai... de ce vreți voi. 

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.