Problema cu postul de care nimeni nu zice nimic

O persoană singură care merge prin nămeÈ›i - foto de  Vasily Koloda Avatar of user Vasily Koloda - unsplash.comV-aÈ›i întrebat vreodată de ce lucrurile bune sunt de cele mai multe ori ruinate de oameni mai puÈ›in întregi la minte? 

Postul este în plină expansiune. Google Trends ne arată că interesul pentru post a crescut cu peste 400% începând cu 2004. Atât experții medicali, cât și autoproclamații guru în domeniul sănătății au sărit pe bandă și aproape toți laudă beneficiile postului.

Dacă postiți cu regularitate, veți îmbătrâni, nivelul de insulină se va îmbunătăți dramatic, pielea și părul vostru vor deveni mai puternice, veți profita de puterea unui proces metabolic numit autofagie și, mai ales, veți pierde în greutate.

Acum, postul în sine nu este ceva nou. Cel mai de notat fapt este că postul a jucat un rol important în multe religii de milenii. Dar acceptarea postului ca beneficiu principal pentru sănătatea în general este o abordare relativ nouă.


Acest lucru, în sine, este un lucru minunat. Obezitatea nenorocește o mare parte din lumea occidentală, întrucât ne mâncăm literalmente pe noi înșine. Postul ajută la prevenirea acestui lucru. De fapt, nu există probleme reale de sănătate cu postul autentic de care să știu eu - în afară de ceea ce este evident.


Adevărata problemă cu postul este de fapt una culturală.


Mai mult, mai mult, mai mult

O mare parte din lumea occidentală - cea afectată de obezitate - se învârte în jurul conceptului de mai mult. Mai mult egal cu mai bine. Mai mulți bani sunt mai buni, mai multă muncă este mai bună, mai multe mașini sunt mai bune și mai multe vafe belgiene merg și ele pe deasupra destul de bine.


Această acțiune de a dori întotdeauna mai mult joacă un rol cheie în explozia actuală a bolilor cardiovasculare, a cancerului și a altor decese legate de dietă. Mai multe vafe belgiene sunt egale cu mai multe grăsimi și carbohidrați, care sunt egale cu excedentul de greutate. Mai multă disponibilitate este egală cu ceasul de mâncare, este egal - din nou - cu exces de greutate și obezitate. Adăugați la acea porțiune mai mare, tot ce puteți mânca la restaurante, reduceri și cupoane și ... obțineți imaginea care vroiam să v-o transpun.


Am creat o lume în care mâncarea este atât de abundentă, încât postul este un foarte logic (și binevenit) pas următor.


Doar că postul nu abordează cauza care stă la baza problemei noastre de obezitate: dorința care nu se încheie niciodată pentru mai mult. Și de aceea, din colțurile internetului, puteți vedea o nouă epidemie apărută: epidemia de post obsesiv.


Un pahar cu apă pe o masă - foto de  KOBU Agency - unsplash.comPosturi de 30 de zile

Un post de treizeci de zile doar cu apă este destul de extrem. Cu toate acestea, dacă mergeți online, veți găsi o mulțime de oameni care fac posturi de 10, 20 și cel mult 30 de zile folosind doar apă. Surprinzător, aproape niciunul dintre acești oameni nu este obez. De fapt, unii nici nu ar fi considerați supraponderali.


În general, posturile prelungite, unde se bea doar apă, sunt o ultimă soluție pentru persoanele obeze morbide. Oamenii sănătoși ar trebui să se angajeze în posturi mai lungi de 36 de ore doar dacă doresc să utilizeze pe deplin puterile suplimentare ale postului, cum ar fi autofagia, producția de celule T și apoptoza. În afară de asta, postul ar trebui efectuat sub supraveghere medicală, iar individul ar trebui să fie foarte conștient de ceea ce face - și de ce.


Este foarte probabil ca mulÈ›i dintre aceÈ™ti oameni sănătoÈ™i care postesc zile în È™ir să-È™i fi îndreptat săgeÈ›ile de mai mult către o altă È›intă. Ei nu sunt pe deplin conÈ™tienÈ›i de raÈ›ionamentul metabolic din spatele posturilor mai lungi. ÃŽn schimb, logica lor este: ”Dacă un post de 24 de ore este bun pentru tine, un post de 48 de ore trebuie să fie mai bun.” FaceÈ›i asta cu câțiva paÈ™i mai departe È™i, dintr-o dată, aveÈ›i oameni sănătoÈ™i care postesc doar cu apă timp de săptămâni la rând, cu singurul obiectiv ca să ducă postul acesta mai mult timp.


Aceasta este o problemă, deoarece mai devreme sau mai târziu vor exista cazuri în care posturile prelungite merg prost. Cineva va fi subnutrit sau se va confrunta cu alte probleme de sănătate. Avem nevoie de un singur caz pentru a merge prost. Și atunci când se va întâmpla acest lucru, fiecare formă de post va fi umilită.


Dintr-o dată, va trebui să vă apărați de ce urmați un program de post intermitent (un subiect pe care îl vom trata într-o serie următoare pe acest blog) de 16:8 ore, ceea ce este perfect în aproape orice caz.


Delimitări și recorduri

Un alt factor care contribuie la această problemă este creșterea aplicațiilor de post: aplicații pentru telefoanele inteligente concepute pentru a vă ajuta să postiți. Eu însumi sunt un utilizator fericit al aplicației Zero. Este o aplicație minunată, simplă și face exact ceea ce ai nevoie, în privința postului.


Dar face mai mult. Cu cea mai recentă actualizare, a încorporat unele forme de natură de jocuri video. PuteÈ›i merge acum pe o serie dacă păstraÈ›i mai multe zile la rând, iar la istoricul vostru de post arată un ”record permanent”.


Acestea sunt lucruri subtile motivatoare, dar foarte puternice, care îi împing pe oameni să meargă mai departe. Te provoacă să te depășești - repede, mai mult luna aceasta decât ultima, apasă puțin mai tare!


Cu alergarea sau cu ridicarea greutăților, este minunat. Cu postul, a merge mai departe nu este neapărat mai bun. La un moment dat este exact invers.


De aceea, avem nevoie de experți în acest domeniu pentru a aborda aceste probleme și avem nevoie de creatorii de aplicații și instrumente pentru a fi cu adevărat atenți la mesajele pe care le transmit.


Postul este un instrument fantastic pentru a deveni o versiune mai bună È™i mai sănătoasă a ta. Dar, la fel cum consumul de mai multe proteine ​​nu se îmbunătățeÈ™te la nesfârÈ™it cât de rapid îți construieÈ™ti muÈ™chii, a posti mai mult È™i mai mult nu îți îmbunătățeÈ™te la nesfârÈ™it sănătatea.


La un moment dat, mai mult este pur și simplu inutil, în afară de ruperea propriului record sau adăugarea încă a unei bife de verificare pe banda ta.


Reinoud Schuijers

Notă: Materialul de mai sus a fost scris de Reinoud Schuijers (foto alăturat) pe 22 aprilie 2019 în site-ul Medium, preluat și tradus/adaptat cu permisiunea în scris din partea editorului. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.