Zece semne că biserica ta a fost secularizată

Oameni la o slujbă de biserică - foto de David Diaz - unsplash.com

Biblia ne învață că biserica trebuie să fie o influență pentru lume, precum sarea și lumina (Matei 5:13-16), doar că se pare că biserica a devenit mai degrabă influențată de lume. Pasajul din Ezechiel 22:26 (”Preoții ei încalcă Legea Mea și întinează lucrurile Mele sfinte. Ei nu fac diferență între ce este sfânt și ce este obișnuit, nici nu-i învață pe alții să facă diferență între ce este necurat și ce este curat....”, citat din versiunea NTR) prezintă o mustrare aspră pentru credincioșii care nu fac nici o distincție între ceea ce este comun și ceea ce este sfânt (prin ”comun” mă refer la lucrurile și valorile lumești).


În acest articol, ”secular” se referă la cele lumești, mai degrabă decât cele sfinte și puse deoparte pentru scopurile lui Dumnezeu. Într-adevăr, orice congregație care nu are nici o distincție față de lume este aproape de extincție. Motivul pentru care așa de multe biserici au crescut așa de rapid nu este neapărat datorită unei treziri spirituale, ci datorită acomodării culturale.


Mai jos aveți 10 semne că biserica ta a fost secularizată:


  1. Se predică doar ceea ce este popular și se evită ceea ce este controversat din punct de vedere cultural. Adesea pastorii secularizați stau departe de predicarea standardelor de moralitate biblică și aceasta pentru ca să rămână în linia de bază a societății și să evite astfel ofensarea vizitatorilor. Rezultatul este o mulțime de membrii de biserică unde se ascultă o evanghelie parțială fără puterea de a reînnoi mințile, care nu face din ei altceva decât niște sfinți seculari.

  2. Nu există un standard pentru calitatea de membru sau pentru cei care slujesc în cadrul bisericii. Am auzit rapoarte de la multe biserici care permit oricui să devină membru și/sau să slujească în anumite posturi fără să fie verificat. Aceasta are ca rezultat slujirea în echipele de închinare sau în calitatea de lideri de cercuri de casă a unor persoane care sunt (sau au fost) implicate în sex premarital, coabitarea sau o viață creștină inferioară moralității.

  3. Sexul premarital și coabitarea între cuplurile necăsătorite sunt normalizate în cadrul congregației. Atunci când oamenii din cadrul congregației au aceleași perspective precum lumea - atunci când vine vorba despre etica sexuală - aceasta nu este altceva decât o congregație secularizată.

  4. Majoritatea tinerilor au forme alternative normalizate de familie și căsnicie. Atunci când tinerii unei biserici la nivel mic sau nivel mare adoptă și/sau celebrează perspective nebiblice cu privire la familie și căsnicie, atunci acea congregație este secularizată.

  5. Muzica seculară se cântă la evenimentele bisericii. Am auzit de bisericii în care s-a incorporat muzica seculară ca parte normală a serviciilor biserici și/sau a evenimentelor legate de biserică. Deși acest lucru se face în principal pentru atragerea mai multor vizitatori - spre a fi mai relevanți - acest aspect diluează distincția dintre lume și biserică, și face din biserică să devină mai irelevantă din punct de vedere spiritual.

  6. Dansul lumesc, băutul (de alcool) și îmbătatul sunt acceptabile. Există anumite biserici care au o cultură așa de seculară încât pentru ei este ceva normal ca membrii lor să poată merge la cluburile din oraș, la dans, sau chiar să bea alcool până acolo încât să se îmbete. Ei nu fac altceva decât să adopte un stil de viață excentric și aceasta doar ca să evite să fie etichetați cu termenul de ”religioși”; doar că practica lor îi face să fie mai aproape de trăirea precum păgânii decât în calitatea de adevărați credincioși!

  7. Biserica îmbrățișează valorile culturii care o înconjoară mai degrabă decât învățătura Scripturii. Aceste biserici sunt informate și calibrate intern către lume. De aici și motivul pentru care ei sărbătoresc și onorează valorile lumii mai degrabă decât pe Însuși Dumnezeu. Atunci când congregația dorește să reflecte valorile lumii mai mult decât Cuvântul lui Dumnezeu, atunci ea a devenit secularizată.

  8. Congregația adoptă o cultură de entertainment mai degrabă decât o ucenicizare biblică. Când obiectivul primar al unei congregații este acela de a atrage mulțimi duminica prin a le oferi o ”experiență” mai degrabă decât să facă ucenici dedicați, atunci ea a îmbrățișat o cultură de entertainment și a devenit secularizată.

  9. Congregația îmbrățișează o cultură de lăcomie abundentă și narcisism în locul sacrificiului și al dăruirii. Dacă predicarea face apel la dorința narcisistă de a folosi credința pentru o afluență personală, mai mult decât spre chemarea biblică spre predare și de a sacrifica totul pentru Domnul, atunci acea congregație a devenit secularizată.

  10. Dacă Isus este prezentat doar ca Mântuitor personal mai degrabă decât ca Domn al tuturor. Atunci când oamenii îl vor pe Isus doar să-i mântuiască fără să-i mai și transforme, aceștia au devenit secularizați. Atunci când Isus este în mod continuu prezentat într-o biserică doar ca Mântuitor personal fără dispoziția ca toți oamenii să se predea domniei Sale, atunci acea congregație este concentrată pe o mântuire individuală mai degrabă decât pe slava lui Dumnezeu.
Umanismul secular nu face altceva decât să centreze viața pe nevoile și dorințele umanității autonome fără să mai aibă vreo preocupare sau să se supună Dumnezeului creator.
Joseph Mattera

Notă: Materialul de mai sus este o adaptare a unei postări din 7 august 2020 a lui Joseph Mattera (foto alăturat) în secțiunea de blog The Pulse a site-ului Charisma News, de unde a fost preluat. Dacă îl citați sau îl folosiți în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.