Radical din realitate - pentru că nu mai știm să numărăm pe cei care merg contra curentului

Formule scrise pe o tablă - foto de Jeshoots.com - unsplash.comAdmit. Mi-a plăcut matematica atunci când eram în școala primară. După ce am început liceul, parcă materia asta a devenit tot mai încurcată. Și din încurcată cum era... cu toți ne-am pus întrebarea aia - care sunt sigur că v-o puneți și voi acum - ”la ce ajută asta în viață?Ajută. Nu știam atunci la ce anume, dar mi-am dat seama târziu. Am realizat că dacă nu știm să ne numărăm bine zilele... nici nu știm ce fel de oameni suntem. A știi matematica, la oricât de mic nivel, înseamnă că ești conștient de ceea ce se întâmplă în jur și de viața asta în general.

Și asta pentru că noi nu suntem la fel și nici unul dintre noi nu gândim și nu reacționăm la fel la tot ce vedem în jur. Pentru unii un eveniment actual înseamnă ceva, pentru alții altceva... iar pentru o mare majoritate poate nu înseamnă nimic. Am ajuns să depindem de niște aparate să ne facă treaba noastră și acum acele aparate au devenit amenințarea noastră. Ne pierdem locurile de muncă pentru că ele sunt de acum înlocuite de inteligența artificială. Sau se automatizează prin niște roboți la care o minte strălucită - care cu siguranță că știe la orice oră din zi și din noapte cum se extrage radicalul dintr-un anumit număr - a pus un algoritm și este urmat cu strictețe, fără nici o plângere, fără nici o revoltă. În plus - ca să folosesc tot niște termeni din matematică - la roboți nu le trebuie niciodată concediu de odihnă, pe ei nu trebuie să-i treci în condica de pontaj, ei nu au obligația de a purta mască pe perioada de pandemie ca noi... și pe ei nu o să îi auzi niciodată că sunt nemulțumiți.

Ei stau și extrag radical după radical și le iese rezultatul de fiecare dată. Ei nu stau să numere niște numere, ei folosesc numerele ca să producă rezultate. Spre deosebire de noi... ne uităm la numere și ne întrebăm: ce sunt astea? și apoi căutăm să face orice altceva. Sau să ne mai luăm o cană de cafea, un suc, sau o pauză de respiro.

Partea cea mai tragică de acum este că au început să realizeze oamenii că mașinăriile construite de ei nu dau randament 100%. Au început să aibă ”sughițuri”, și atunci când sunt revizuite... le iese radicalul după cum vrea cel sau cei care le-au programat algoritmii din spate.

Dar să revenim la ale noastre. Există un pasaj din Scriptură care spune ceva legat de ceea ce tocmai am scris mai sus:
Să nu săvârșiți faptele care se fac în țara Egiptului, unde ați locuit, și să nu săvârșiți faptele care se fac în Canaan, țara unde vă duc. Să nu trăiți după obiceiurile lor. - Leviticul 18:3 NTR
Exact așa și stau lucrurile. În matematică se analizează mai întâi lucrurile de dinainte, apoi se fac calculele și se ajunge la un rezultat. Cam așa stau lucrurile și în viața noastră. Ne-a scos Dumnezeu din groapa de păcat în care am fost - pentru cei care se aplică acest adevăr glorios, desigur - și acum suntem într-o situația și o poziție de har după har. Și acum că suntem unde suntem... trăim o viață care este o recunoștință și o laudă pentru Cel care ne-a salvat viețile de la moarte, condamnare și iad. 

Așa trebuie să stea lucrurile logic, scriptural.

Doar că unii dintre noi au altă modalitate de a scoate radical din viață. Ei adoptă lucrurile din trecut și le urmează și în prezent și doar le schimbă denumirile. Aduc în viața de creștini de care au spus mai demult la toți din jur cât de bravi sunt ei și cât de bravă e denominația lor... dar ei însuși susțin lucruri din Egipt... și fac obiceiurile din Canaan! Citiți Scripturile! Urmăriți pe cei din jurul vostru și felul cum fac ei calculele vieții! Acum sunt sus, pentru viață, pentru căsătoriile dintre un bărbat și o femeie... și când ajung să aibă bani de la ”cineva” își schimbă macazul, formulele de calcul, modul de abordare al celor din jurul lor... de parcă ei ar fi la o anumită putere și noi suntem toți sub radical... deci cu mult inferior poziției lor.

E bine să fi sus. Dar să fii cu nasul în nori tot timpul nu o să te ducă niciodată și cu picioarele pe pământ!

Pentru că fiecare dintre noi trebuie să realizeze cine este el/ea și scopul său în viață și să acționeze în mod responsabil față de ceilalți din jur. Nu aplicăm la unii ”formula x” și la alții ”formula y”, când știm de fapt că pe toți trebuie să-i tratăm la fel, egal și cu o atitudine de responsabilitate. Vrei să ai rezultate bune în viață? Nu trebuie să mergi cu restul turmei. Nu direcția turmei dictează rezultatul bun sau rezultatul rău al vieții tale. Direcția care o dictează cel ce conduce turma este ceea ce contează! Numai că mulți dintre noi ne considerăm că nu mai suntem parte din turmă și ne asumăm atributele aceluia care este în vârf, care conduce. Las că știu eu mai bine decât el/ea cum se fac lucrurile! Las că și eu am fost pe acolo și modul cum am gestionat eu lucrurile au dat rezultate bune. Poate chiar mai bune decât ale lui cutare sau cutare om!

Dumnezeu ne cheamă pe toți la sfințenie - fie că suntem sau nu de partea lui. Trebuie să ajungem cu toți la același numitor comun, vorba matematicii. Fie suntem toți îngenunchiați la crucea Fiului Său neprihănit și primim iertarea Sa, fie suntem la porțile Iadului, așteptând din clipă în clipă să ne vină sentința, decizia finală a vieții trăită menit pentru un scop, să nu ajungă alții în Rai, dar să îi duc eu cu sila pe toți în jos, în mocirlă, în gunoi și mai apoi să putrezim cu toți împinși de mâna proprie în Iad. Oare la asta ne-a chemat pe noi Dumnezeu? Oare conștiința noastră dictează să facem răul mai presus de binele? Oare ceea ce mai este în noi alimentează voit o mândrie și un ferm caracter de întuneric, de groază și de nenorocire eternă? Oare același lucru l-am dori pentru noi înșine?

Dacă așa stau lucrurile înseamnă că tu nu mergi nici cu turma, nici contra curentului, ci te duci la vale... precum gunoiul spălat de ape. Și mai apoi, când o să tragi linia de final, când o să vrei să vezi rezultatul vieții tale... o să-ți dai seama că îți va da totul cu minus, cu virgulă, cu... orice dar nu ceva bun. Unde ai greșit? Unde ți s-a înnegrit restul vieții care te-a dus la deznădejde și depresie și moarte? Întoarce-te de unde ai căzut, de unde ai șchiopătat și fă corecturile de rigoare. La tine trebuie schimbat ceva, nu la alții. La tine radicalul din realitate nu mai produce nici un rezultat! E timpul să transformi ceea ce ai știut că poți face în ceea ce trebuie să faci și să te trezești la realitate! Nu poți trăi veșnic în memoriile trecutului! Din ele trebuie să înveți, acolo unde știi că ai greșit. Trebuie să mergi mai departe realizând că poți și trebuie să faci lucruri bune. În cele din urmă tu nu poți face parte decât dintr-o singură tabără: cea pozitivă (a aleșilor și iubiților de Dumnezeu) sau cea negativă (a celor care l-au respins și l-au negat și poate chiar urât pe Dumnezeu). Și partea cea mai ”nasoală” e că dacă pui împreună cele negative cu cele pozitive... nu o să-ți dea zero, ca la matematică (oricât de mult ar fi într-o parte sau în alta), ci îți va da un rezultat.... neașteptat. Nu va fi cel la care te-ai așteptat tu, la care s-au așteptat prietenii tăi, la care s-a așteptat Dumnezeu de la tine. Cum vrei să se sfârșească viața ta? Ți-ai pus vreodată această întrebare?

Fă acum un radical din ceea ce ești... și vezi dacă poți să te numeri printre cei care nu merg contra curentului, ci care merg spre un destin scris de mâna lui Dumnezeu. În eternitate o să-ți amintești de aceste cuvinte și ai să vrei să faci socoteala lor. Acolo nu se vor mai lua în calcul algoritmii pe care îi puteai utiliza aici pe pământ, în viața aceasta. Acolo algoritmii vor arăta rezultatele sau eșecurile care le-a produs viața ta cu mândrie. Ai trăit precum în Egipt, rob și deznădăjduit de rău? Sau ai râvnit la Canaanul ceresc, acel loc mai bun unde Cineva drag mie s-a dus să ne pregătească un loc? 

Fă-ți timp și fă-ți loc să refaci calculele greșite din viață. Merită să îți dai o șansă și să te corectezi. Fă ce știi că trebuie să faci. După ce o să se tragă semnul de egal... o să vrei să fi pe plus (adică să primești o răsplată), nu pe minus (adică să ți se spună că ești un rob netrebnic și că locul tău este în întunericul de afară). Ia o decizie radicală acum. Fă-o de dragul meu. Fă-o de dragul tău. Fă-o de dragul celor pe care îi iubești și îi prețuiești tu mai mult.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.