Ar trebui să vorbim public despre păcatele conducătorilor creștini?

Ravi Zacharias - foto preluat de pe FacebookUn blogger renumit din Statele Unite ale Americii predă, în calitate de profesor, materia Istoria Americii. Aceasta înseamnă că de multe ori trebuie să vorbească despre subiecte dificile care ar dori să nu se întâmple. Este dificil de predat lecțiile despre nedreptatea îngrozitoare a sclaviei, ascensiunea disprețuitoare a grupării Ku Klux Klan și punerea în aplicare brutală a legilor lui Jim Crow, dar este, de asemenea, necesar. Dar el iubește Statele Unite ale Americii. Este o țară cu o promisiune frumoasă – ”Noi considerăm aceste adevăruri a fi evidente, că toți oamenii sunt creați egali”. Totuși, aceste nedreptăți oribile s-au mai întâmplat. Nu putem ignora răutățile țării pe care o iubim. A le ignora înseamnă a nu lua în considerare trecutul, a refuza să înțelegem prezentul și a ne împiedica să îndreptăm aceste greșeli în viitor.


În același mod, liderii creștini comit adesea păcate pe care nu ar trebui să le comită. Ei traversează linia și ajung la imoralitatea flagrantă care aduce mesajul lui Hristos la discreditare și pătează moștenirea credincioșiei pe care au muncit atât de mult să o construiască. Recent, fiecărui creștin i s-a amintit de acest adevăr dur, pe măsură ce au apărut afirmații despre regretatul apologet Ravi Zacharias.


Înainte de moartea sa, o femeie l-a acuzat pe Zacharias că ”a pregătit-o pentru a lua parte la o relație de sex”. După moartea sa, un raport provizoriu solicitat de Ravi Zacharias International Ministries a constatat că este vinovat de abateri sexuale care ”sunt profund tulburătoare și total incompatibile cu omul pe care Ravi Zacharias l-a prezentat atât public cât și în privat, la așa de mulți oameni pe parcursul a peste patru decenii de slujire publică”.


În timp ce publicațiile de știri creștine au raportat aceste acuzații în ultimele zile, mulți s-au întrebat de ce aceste organizații vor raporta aceste descoperiri atunci când Zacharias este de mult mort. Ei au argumentat că aceste descoperiri nu ar putea face altceva decât să-i murdărească reputația și să anuleze viața de binele pe care l-a realizat prin slujirea sa.


Există mai multe probleme în joc pentru a stabili dacă creștinii ar trebui sau nu să transmită păcatele nedeclarate anterior ale persoanelor cu slujiri publice după moartea lor, dar principala este aceasta: Ravi Zacharias a păcătuit împotriva a numeroase femei. Noi, în calitate de urmași ai lui Isus, suntem datori să le auzim poveștile, să le recunoaștem durerea și să pledăm pentru ca acestea să primească restituirea pe care o merită.


De asemenea, trebuie să avem o evidență directă despre viața unui om atât de admirat. Acest lucru nu înseamnă că am renunțat la lucrurile mărețe pe care Dumnezeu le-a realizat prin el, ci înseamnă că ar trebui să înțelegem imaginea completă a cine a fost el. Într-un sens, acesta este un lucru absolut biblic de efectuat.


La urma urmei, nu descrie Biblia o imagine completă a unora dintre cei mai mari eroi ai credinței? În același capitol în care Noe a primit promisiunea Domnului că nu va mai distruge pământul niciodată, s-a îmbătat și a leșinat. Avraam a conceput un copil cu roaba soției sale după ce a auzit promisiunea că va avea un fiu. De asemenea, a mințit și a spus că soția lui este sora sa. Moise a acționat cu mândrie și mânie, lovind stânca pentru a scoate apă, în loc să vorbească cu ea, întrebând cu aroganță: ”Să oferim eu și Aaron apă din această stâncă?”. David a luat soția lui Urie și l-a ucis. Petru l-a negat pe Isus de trei ori, la doar câteva ore după ce a declarat că îl va urma până la moarte.


Prin a discuta despre aceste acuzații, noi nu declarăm în nici un caz un verdict despre poziția finală a lui Ravi Zacharias în fața Domnului. Dacă Ravi a avut o credință autentică în Isus, așa cum au mărturisit mulți dintre cei mai apropiați prieteni ai săi, atunci el a stat în fața Domnului pe deplin și complet iertat. Sângele lui Isus i-a acoperit păcatele și neprihănirea lui Hristos a fost acoperită în jurul lui. El a fost un fiu adoptat de Dumnezeu și a intrat în odihna pe care Hristos o pregătise pentru el.


Ceea ce este adevărat despre Ravi Zacharias în cer nu schimbă durerea pe care a provocat-o acesta pe pământ. Durerea, pagubele și umilința au fost reale. Și, în cea mai mare parte, au mers fără a fi abordate înainte ca el să meargă să fie cu Domnul.


Aceia dintre noi care rămân trebuie să ne întrebăm ce poate învăța biserica în viitor din viața lui Ravi Zacharias. Suntem nevoiți să ne întrebăm ce tip de responsabilitate a avut acest frate în jurul său și în slujirea sa. Am citit despre un prieten și un asociat de afaceri care l-au confruntat cu privire la comportamentul său, dar se pare că mulți din cadrul misiunii sale au fost fie orbi la faptele sale greșite, fie, așa cum susține un fost membru al echipei de la RZIM, l-au acoperit.


Fiecare lider creștin are picioare de lut. Nu există nici o tentație cu care un lider creștin să nu aibă de a face. Fiecare creștin, dar mai ales cei care învață și conduc, răspund în fața Domnului. Trebuie să ne trăim viața înaintea Lui în sfințenie și adevăr. Cu toate acestea, liderii creștini trebuie să răspundă și în fața altor lideri creștini, iar această responsabilitate ar trebui să aibă loc în cadrul unei biserici locale. De prea mult timp creștinii au permis unora dintre conducătorii lor să trăiască ca și cum ar fi deasupra corectării, dar dacă Pavel i-a rezistat lui Petru când acesta a greșit, atunci cu siguranță că liderii bisericii de azi trebuie să fie corectați atunci când aceștia greșesc.


În plus, nu putem pierde din vedere pe cei împotriva cărora Ravi a păcătuit. Există femei care au fost rănite, manipulate și abuzate de comportamentul său. Biserica nu-și poate închide urechile la strigătele și durerea lor. Trebuie să le auzim relatările și să le ajutăm să găsească vindecarea și dreptatea de care au atât de mare nevoie. Nu putem grăbi acest proces, ci trebuie să trecem prin el alături de aceste victime.


Pentru cei care iubesc biserica Domnului Isus Hristos și care au beneficiat de slujirea lui Ravi Zacharias, revelațiile din ultimele luni au fost dificile. A auzi de păcatele repetate ale cuiva pe care îl admiri, care aduc rușine mesajului bisericii, aduc o mare durere. Cu toate acestea, aducând la lumină aceste adevăruri dureroase și tratându-le cu sinceritate, putem cunoaște bucuria harului lui Dumnezeu și putem vedea biserica înaintând în har și adevăr.


Notă: Fotografia de la început este preluată de pe pagina Facebook Ravi Zacharias. Materialul de mai sus a fost scris pe 13 ianuarie 2021 de Scott Slayton, colaborator al site-ului ChristianHeadlines.com, de unde a fost preluat. El poate fi urmărit pe blogul său, One Degree to Another (De la un grad la altul). Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate linkurile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.