O biserică din Nashville declară fără rușine că ”Biblia nu este Cuvântul lui Dumnezeu”

O biblie veche - foto de Jonathan Sanchez - unsplash.comO biserică progresistă din Nashville, Tennessee, SUA, a fost vehement criticată după ce aceasta a negat în mod deschis faptul că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu într-o postare recentă pe social media. Pe pagina lor de Facebook, GracePointe Church (care s-ar traduce prin ”Biserica Punctul Harului”, doar că au folosit un amalgam de limbi, ”pointe” provine din franceză și înseamnă ”punct”) a postat o recapitulare a unui mesaj intitulat “Biblia - Ce este creștinismul progresist?” din predica pastorului principal Joshua Scott din 7 februarie 2021.


În calitate de creștini progresiști, suntem deschiși față de tensiunile și neconcordanțele din Biblie”, a scris biserica în descrierea acestei postări. “Știm că aceasta (referindu-se la Biblie, desigur) nu se poate ridica la standarde imposibile, moderne. Ne străduim să articulăm mai clar ce este și ce nu este Scriptura”, a remarcat biserica înainte de a extinde în continuare ceea ce biserica crede că este și nu este Biblia.


Biserica GracePointe a adăugat că Biblia “nu este: Cuvântul lui Dumnezeu, care să se auto-interpreteze, o carte științifică, o carte de răspunsuri sau reguli, incapabilă de greșeală sau infailibilă”. În schimb, a susținut biserica, Biblia este un produs al comunității, o culegere de texte, multivocală, un răspuns uman către Dumnezeu, viu și dinamic.



O imagine care însoțește postarea scrisă reiterează afirmația bisericii despre ceea ce este și ce nu este Biblia, în conformitate cu credințele lor progresive.


La momentul scrierii acestui articol (21 februarie 2021), postarea de pe Facebook a primit aproximativ 2.700 de comentarii, în jur de 1.000 de distribuiri și peste 1.800 de reacții emoji. Mai mult de jumătate din reacțiile emoji din postare sunt ”fețe furioase”. Există, de asemenea, peste 300 de reacții emoji care râd și mai mult de 160 de reacții emoji cu fața tristă.


Majoritatea comentariilor au criticat biserica pentru declarația lor cu privire la Biblie, în timp ce puțini i-au lăudat pentru că sunt sinceri.


Într-un interviu acordat publicației The Christian Post, pastorul Scott, care a crescut în denominația Southern Baptist, a abordat reacțiile la mesajul său, explicând că acesta ar trebui să provoace o conversație între creștini.


Știți, intenția mea a fost într-adevăr că aceasta este o conversație pe care o purtăm în comunitatea noastră”, a spus el pentru publicație. “Deci da, cred că este o conversație bună și cred că este o conversație care trebuie să se întâmple în cadrul acestui tip de cultură creștină mai extinsă.


Scott a adăugat că creștinii au tendința de a “trata Biblia aproape ca pe un idol”.


Și făcând acest lucru, eșuăm, cred, să vedem apelul real, care nu este niciodată pentru noi doar ca să citim ceva, ci întotdeauna pentru ca noi să-l citim, să ne luptăm cu el și apoi să întruchipăm restul mesajului în modul în care ne trăim viața în lume”, a susținut el.


Pastorul progresist a declarat pentru The Christian Post că conversațiile care sunt considerate “în afara limitelor” în creștinismul tradițional sunt probabil considerate ca atare pentru că “ne este frică de ele”.


În ceea ce privește afirmația sa că Biblia nu poate trăi conform standardelor morale, Scott a explicat că problema este în cele din urmă “vina noastră” mai degrabă decât a Cuvântului lui Dumnezeu.


Aceasta este vina noastră. Nu spun că Biblia are vreun fel de defect în ea”, a spus el.


El a susținut că creștinii pun așteptări nerealiste asupra Bibliei “pe care pur și simplu nu este menită să le suporte și nu le poate suporta”.


Pentru că dacă mergem la Biblie și căutăm informații cu adevărat actuale despre modul în care funcționează cosmosul, nu o vom găsi pentru că nu cred că Biblia este o carte care încearcă să spună cum se schimbă lucrurile”, a susținut Scott. “Cred că Biblia încearcă să ne spună de ce se întâmplă acestea”.


El a adăugat: “Biblia nu este neapărat sursa modului cum sunt anumite lucruri, Biblia este sursa motivului pentru care existăm, de ce există o lume, ce înseamnă a fi o ființă umană în lume, cum trăim viața noastră în cel mai bun mod posibil. Cred că acestea sunt mai multe dintre întrebările pe care Biblia încearcă să le abordeze”.


În timp ce Scott crede că unele părți ale Bibliei sunt Cuvântul lui Dumnezeu, cum ar fi momentele când Domnul le-a vorbit profeților din Vechiul Testament, el a susținut că există și alte lucruri care “merg împotriva caracterului lui Dumnezeu”.


Există genocide care au fost sancționate divin în Biblie. Oamenii au folosit textul din Biblie, citiri simple ale textului uneori, pentru a susține supremația albă, pentru a apăra sclavia, pentru a apăra segregarea”, a explicat el. “Doar prin a spune că Biblia este incapabilă de greșeală și infailibilă, aceasta de fapt ne scutește de responsabilitatea noastră de a face ceea ce au făcut strămoșii noștri, adică de a lupta”.


Materialul de mai sus a fost scris pe 19 februarie 2021 de Milton Quintanilla în Christian Headlines, de unde a fost preluat. Milton este un scriitor independent. El este, de asemenea, co-gazda podcastului For Your Soul (pentru sufletul tău), care încearcă să echipeze biserica cu adevăr biblic și doctrină solidă. Pentru mai multe resurse vizitați blogul său Blessed Are the Forgiven (Binecuvântați sunt cei iertați). Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.