6 moduri prin care pastorii pot găsi echilibrul dintre muncă și viață

Un individ care ține o carte cu coperți de piele - foto de  Ben White - unsplash.comMajoritatea pastorilor lucrează ore multe. Majoritatea pastorilor muncesc din greu pentru bisericile lor. Cantitatea medie de ore lucrate de un pastor senior este de 55 de ore pe săptămână. Pastorii sunt o mulțime notorie când vine vorba de muncă.


Acest tip de slujire tinde să atragă două tipuri de persoane: hoinarii leneși și dependenții de muncă. Această postare este mai degrabă pentru persoanele cu ”probleme de muncă” (adică aceia care lucrează mai mult decât au ei în pontajul normal). Cum poate un pastor să găsească echilibrul dintre locul de muncă și viața personală? Iată mai jos câteva sfaturi utile pentru tine – dacă ești pastor:


1. Planifică anul bisericii, apoi planifică-ți săptămâna. Un program facilitează atât un plan, cât și o viziune. Programul tău de biserică din cadrul oricărui an este o foaie de parcurs pentru ucenicie. Planificați evenimentele bisericești, seriile de predici și programele din decursul unui întreg an, apoi planifică săptămâna în jurul calendarului anual al bisericii. În fiecare duminică seara sau luni dimineața, petrece 30 de minute rafinând programul săptămânal. Păstrarea unui program este una dintre cele mai bune modalități de a crește productivitatea cu mai puține ore.


2. Ia-ți liber weekendul la fiecare două săptămâni. Săptămâna de lucru de cinci zile este un fenomen recent. Prima săptămână de lucru de cinci zile a fost instituită în 1908 de o fabrică de bumbac din New England pentru a găzdui muncitori evrei care și-au dorit sâmbăta să fie liberă. În 1926, Henry Ford a început să-și lase liberi lucrătorii din fabrică atât sâmbăta, cât și duminica. Sfârșitul de săptămână de două zile nu a ajuns ceva la nivel național decât în ​​1940, când Legea Standardelor de Muncă Echitabile a impus o săptămână de lucru de 40 de ore. Biblia cere o zi de odihnă - o zi, nu două. O modalitate de a controla programul de lucru este de a lucra o săptămână de șase zile la fiecare două săptămâni. În loc să înghesui o mulțime de muncă în cinci zile, împarte-o pe șase zile. De asemenea, pastorii ar trebui să numere duminica ca zi de muncă, nu de odihnă.


3. Construiește întreruperi în programul tău. Lucrarea unui pastor este adesea dezarticulată. Pastorii primesc o mulțime de întreruperi în timpul zilei. Deci, planifică pentru acestea. Pe măsură ce îți programezi săptămâna, încorporează  în fiecare zi lucrătoare aproximativ 30-60 de minute de ”timp de întrerupere”. Dacă întreruperea nu are loc în acea zi, atunci pleacă puțin mai devreme și surprinde-ți familia fiind acasă alături de ei.


4. Identifică mâncătorii de timp. Această activitate ar trebui să fie relativ ușoară. Blocează trolii de pe rețelele de socializare. Blocează numărul unei persoane care te sună fără încetare pe telefonul mobil. Anunță oamenii că vei face o anumită cantitate de consiliere înainte de a-i pasa unui profesionist. Setează un filtru de e-mail pentru persoana care vă include în toate redirecționările.


5. Crează sisteme de îngrijire. O cerință a slujirii pastorale poate ocupa mai mult timp decât oricare alta: îngrijirea pastorală. O vizită la spital poate dura o jumătate de zi, mai ales dacă spitalul nu se află lângă biserică. Un scurt apel telefonic este rar în slujirea pastorală. Majorității oamenilor le place să vorbească cu pastorul lor. Rolul unui pastor include îngrijirea congregațională, dar nu înseamnă că pastorul trebuie să facă totul. Alocă o zi a săptămânii fiecărui membru din comitetul bisericii sau unui diacon pentru vizitele la spital. Folosește-ți programul pentru a crea pauze naturale, cum ar fi programarea cu o oră înainte de serviciul de biserică de miercuri sau joi seara. Stabilește limite pentru cât de departe vei merge pentru a vedea un membru al bisericii (și amintește-ți, poți face întotdeauna excepții, dacă este necesar). Crează un sistem de îngrijire, mai degrabă decât să încerci să faci totul.


6. Odihnește-te regulat și fă exerciții fizice. Vei fi surprins de câtă energie ai și cât de productiv ești dacă te odihnești și faci mișcare. Dormi cel puțin șapte ore în fiecare noapte. A te juca de-a prinsul din urmă cu orele de somn la sfârșit de săptămână nu funcționează. Fă exerciții de cel puțin trei ori pe săptămână. Programează-ți atât odihna, cât și exercițiile și fă-le o parte obligatorie din calendar.


Lucrează din greu pentru biserica ta. Este biblic! Nu poți sluji eficient dacă ești fript. Majoritatea pastorilor se luptă cu echilibrul. Slujirea pastorală are mult prea mulți vagabonzi leneși și dependenți de muncă. Pastorii ar trebui să modeleze discipline spirituale pentru bisericile lor. Echilibrul dintre viață și muncă este o parte esențială a vieții într-un mod care îl glorifică pe Dumnezeu.


Sam Rainer și soția sa - foto preluat de pe twitter.com/SamRainerMaterial publicat inițial pe site-ul Church Answers, scris de Sam Rainer (foto alăturat), preluat din site-ul ChristianPost.com, unde a apărut pe 1 martie 2021. În calitate de președinte al Church Answers, Sam Rainer poartă multe pălării. De la co-gazdă de podcast până la pastor cu normă întreagă la biserica West Bradenton Baptist Church, inima lui Sam pentru slujire și revitalizare este evidentă în tot ceea ce face. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.