M-am întors la dragostea dintâi - și nu e ceea ce credeți voi

Evanghelistul vindecării, Todd Bentley, îmbrățișează o femeie la un serviciu de trezire – foto preluat de pe FacebookTodd Bentley (foto alăturat) anunță cu mare bucurie întoarcerea la predicare după ce declară că i-ar fi vorbit Dumnezeu. La aproximativ un an după ce o echipă de lideri evanghelici l-au declarat ”necalificat” pentru conducere din cauza acuzațiilor ”credibile” de ”comportament nelegiuit și imoral”, inclusiv activitate sexuală prădătoare, liderul organizației Fresh Fire SUA (Foc proaspăt), Todd Bentley, spune că s-a întors după ce a auzit ceva de la Dumnezeu.


Bentley, care a împlinit 45 de ani în ianuarie 2021, a menționat că în timpul verii anului 2020, când pandemia de coronavirus a scăpat de sub control în anumite părți ale țării, el se confrunta cu un timp de vindecare și restaurare cu îngerii și un timp de comunicare cu Dumnezeu.


Vara trecută, în iulie / august 2020, am avut o serie de întâlniri angelice, viziuni și întâlniri personale cu Domnul care au fost de o schimbare absolută pentru viața care o trăim. În același timp, eu și Jess am folosit acest timp pentru a vedea vindecare și restaurare incredibilă în propriile noastre vieți și în cadrul căsătoriei. În timpul acestui sezon extraordinar de întâlniri personale aproape zilnice, Domnul mi-a vorbit despre a 45-a aniversare a mea, care a avut loc pe 10 ianuarie 2021”, a scris Bentley într-o postare recentă pe Facebook.


Cu doar câteva luni înainte de întâlnirile sale angelice, liderii evanghelici, inclusiv gazda programului de radio Line of Fire (Linia de foc), cu transmisiuni la nivel național, Michael Brown, au spus că Bentley nu este apt pentru slujire.


Pe baza analizei noastre atente a numeroaselor rapoarte de primă mână, unele dintre ele datând din 2004, ne afirmăm opinia teologică și putem spune cu o singură voce că, fără îndoială, Todd nu este calificat să servească în conducere sau în vreo altă lucrare bisericească astăzi”, au spus liderii într-o declarație oficială distribuită de Brown pe Facebook.


Există acuzații credibile despre un model constant de comportament nelegiuit și imoral, confirmat de interviurile unui anchetator independent datând din 2008 până în 2019, împreună cu alte mărturii care datează din 2004. Și, deși am luat în considerare doar rapoartele de primă mână, sunt multe alte rapoarte la mâna a doua și a treia care repetă aceleași acuzații, adesea de la oameni din diferite părți ale țării (sau din lume) care nu aveau nici o legătură între ei, în afară de interacțiunea lor cu Todd”, se spune în comunicat.


Stephen Powell, un protejat înstrăinat al controversatului vindecător al credinței (cum îi place lui să i se spună), a evidențiat mai întâi acuzațiile de conduită sexuală împotriva liderului Fresh Fire SUA.


Liderul organizației Lion of Light Ministries (Leul luminii) a spus că Bentley are o ”dependență sexuală perversă”, care l-a determinat să vâneze stagiarii misiunii sale în 2013 și nu numai. El a afirmat că Bentley ”are poftă pentru o varietate de păcate sexuale, inclusiv activități homosexuale și heterosexuale”,  și l-a acuzat pe evanghelist că s-a răsfățat într-o căsătorie deschisă cu soția sa, Jessa.


În ciuda descalificării sale pământești de la slujire, Bentley a spus că Dumnezeu i-a dat un nou mandat de 25 de ani ”axat pe seceriș și pe națiuni”.


Am crezut că este foarte neobișnuit ca Domnul să-mi vorbească cu șase luni înainte de ziua în care m-am născut, dar mi-a vorbit despre ridicarea mantiei într-un nou mandat de 25 de ani axat pe recoltă și pe națiuni. Imaginați-vă că așteptați acele șase luni pentru ziua voastră reală pentru a vedea dacă se va întâmpla ceva supranatural, și când mi-a venit ziua de naștere, m-am rugat și am primit ceea ce cred că Domnul mi-a vorbit cu credință și sunt gata să o fac în acest an”, a spus el.


Lucrez la o nouă serie de podcasturi care va fi disponibilă gratuit și lansată pe multe platforme diferite, iar conținutul nostru se va concentra pe Umblarea cu Dumnezeu. Voi continua, de asemenea, să construiesc o nouă platformă pentru lucrarea TV și mass-media, în timp ce preiau câteva angajamente de slujire mai târziu în această primăvară și vară. Rugați-vă și să cerem Duhului Sfânt înțelepciune în derularea programului nostru prin pandemia actuală, deoarece ne este destul de dificil să călătorim la nivel internațional cu atâtea restricții diferite, încă în vigoare, și credem că aceste lucruri se vor deschide din ce în ce mai mult în acest an”, a mai adăugat acesta. ”Lucrez, de asemenea, la o nouă serie de școli de formare online și la mai multe treziri cu recoltă de câștigare de suflete în America, Africa, Europa și Asia.


În timp ce rămâne îngrădit datorită pandemiei, Bentley a spus că a fost ocupat cu mentoratul fiicei sale de 5 ani. De asemenea, îi încurajează pe oameni să dea bani pentru lucrarea sa.


Materialul de mai sus a fost scris pe 1 februarie 2021 de Leonardo Blair, reporter Christian Post, de unde a fost preluat. Dar ca să puteți înțelege puțin despre cine este vorba, am făcut un mic efort să vă anexez acestei postări un mic istoric, care sper să vă fie util spre înțelegerea mai bună a contextului.


Ceea ce vă prezint în continuare mai jos este un sumar al începutului lucrării lui Todd Bentley, care a apărut pe scena evanghelică în octombrie 2007, când a fost invitat la biserica Ignited Church (Biserica Aprinsă), fondată de Stephen Strader, un fenomen care a început a fi cunoscut din aprilie 2008 sub numele de Trezirea din Lakeland (biserica este situată în statul Florida, SUA). Dar, ca să puteți înțelege mai multe despre fenomenul acestei treziri, este important să aducem în scenă un mic istoric al acestui ”început firav” – și aceasta este doar o analiză istorică efectuată de Stephen Hunt, preluat din site-ul World Religions and Spirituality. Stephen Hunt (ca să puteți înțelege de ce este întocmită astfel istoricul acestei treziri spirituale de mai jos, scurt istoric preluat din cărțile publicate de el, care le voi enumera mai jos) este profesor asociat la Departamentul de Sănătate și Științe Sociale Aplicate, din cadrul Universității de Vest a Angliei. Focusul său academic constă în creștinismul contemporan, cu un interes specific actual pentru religie și sexualitate, probleme legate de drepturi, mișcări de trezire și mobilizarea politică a grupărilor creștine. Volumele sale publicate includ (lucrările nu sunt traduse în limba română, le menționez numele în română pentru o mai bună înțelegere a persoanei acestui istoric, dacă îi pot spune astfel, cărțile pot fi accesate prin a face click pe link-urile de mai jos, care duc la pagina unde pot fi găsite online și/sau comanda): O istorie a mișcării carismatice în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii: Transformarea penticostală a creștinismului (Edwin Mellen, 2009); Religia în viața de zi cu zi (Routledge, 2006); Cursul de viață: o introducere sociologică (Palgrave, 2005); Întreprinderea Alfa: evanghelizarea în era post-creștină (Ashgate, 2004); Religia Alternativă: O introducere sociologică (Ashgate, 2003); Religia în Occident: o perspectivă sociologică (Palgrave, 2001); și volumele editate Creștinismul contemporan și sexualitățile LGBT (Ashgate, 2009; cu M. Marinov și M. Serafimova), Sociologie și drept. A 50-a aniversare a lui Emile Durkheim (1858-1917) (Cambridge Scholars, 2009); Milenarism creștin (Nou York University Press & Hurst Publishing, 2001) și (cu M. Hamilton și T. Walter) Creștinismul carismatic: perspective sociologice (Palgrave, 1997).


Cei doi bărbați care s-au implicat cel mai bine în evenimentele care au devenit cunoscute sub numele de Florida Outpouring (sau Lakeland Revival) au fost Stephen Strader și Todd Bentley. Fiecare își dezvoltase o carieră religioasă independentă și ambii fuseseră implicați în evenimente anterioare de treziri religioase. Carierele lor religioase converg la Ignited Church (Biserica Aprinsă) a lui Strader, unde Bentley a condus ceea ce a devenit Florida Outpouring (Revărsarea Florida).


Stephen StraderStephen Strader (foto alăturat) s-a născut în 1955 și spune că a fost ”născut din nou” la opt ani și a fost chemat la slujire la vârsta de doisprezece ani. A obținut diploma de licență în Arte în Biblie și Teologie Pastorală de la Southeastern College sub tutela organizației penticostale Assemblies of God din Lakeland; s-a înscris ulterior la master la Universitatea Oral Roberts în 1977-1978 și a fost ordinat ca pastor în Assemblies of God în 1978. Strader se căsătorise mai devreme cu soția sa, Janice, în 1977, iar cuplul a născut ulterior patru copii.


La vremea când Strader își finaliza educația, tatăl său, Karl Strader, era pastor principal la biserica Carpenters and Joiners Church (Biserica Dulgherilor și Tâmplarilor) din Lakeland, care era afiliată organizației Assemblies of God. Odată hirotonit, Stephen Strader a devenit pastor asociat al bisericii și a slujit în această calitate între 1978 și 2005. Biserica a înflorit ca o mega-biserică timp de câțiva ani, dar a început să piardă membri la sfârșitul anilor 1980, pe fondul scăderii Mișcării Carismatice și a unui scandal financiar. Biserica și-a pierdut – cu această ocazie – o treime din membrii săi numai în 1989. În 1993, evanghelistul sud-african Rodney Howard-Brown a condus o campanie de întruniri de trezire în cadrul bisericii Carpenters and Joiners Church timp de șaisprezece săptămâni, care a prezentat genul de ”râs sfânt”, care a caracterizat mai devreme mișcarea ”Toronto Blessing” și a atras câteva mii de vizitatori în fiecare noapte.


Rodney Howard-BrowneÎn anul următor, Strader și familia sa și-au luat concediu de la biserică pentru a se alătura turneului național și internațional al lui Rodney Howard-Browne (foto alăturat) ca asistent al său în peste trei sute de evenimente de trezire. Misiunea auto-atribuită a lui Strader a fost de a răspândi trezirea la nivel global. El s-a identificat cu sloganul ”semne și minuni” și manifestări neobișnuite ale Duhului Sfânt, despre care se credea că confirmă Cuvântul predicat al lui Dumnezeu. A ținut numeroase întruniri extinse de trezire spirituală în SUA, precum și ”cruciade miraculoase” în Cuba, Columbia, Costa Rica, Ghana, Guyana, Ecuador, India, Nicaragua, Nigeria, Panama, Filipine, Puerto Rico, Africa de Sud, Ucraina, Virgin Islands și Zimbabwe.


Biserica Carpenters and Joiners Church continuă să experimenteze un declin în rândul membrilor acesteia și ulterior s-a închis în anul 2005. În același an, Strader a înființat și a preluat conducerea bisericii Ignited Church din Lakeland. Biserica a obținut inițial o parte din membrii din vechea biserică (Carpenters and Joiners Church). Alți membri ai Carpenters and Joiners Church s-au alăturat bisericii Lakeland’s Auburndale Life.


Todd BentleyTodd Bentley (foto alăturat) s-a născut în 1976 în Sechelt, British Columbia. A trăit o copilărie și o adolescență extrem de disfuncționale. Părinții lui s-au despărțit și a trăit o vreme într-o casă de plasament. Începând cu vârsta de unsprezece ani, a avut o serie de întâlniri sexuale ilicite, implicare grea în consumul de alcool și experimentarea de droguri ilegale care au dus la mai multe episoade de supradozaj, furt de magazine, spargerea de mașini și incendiu. Când avea cincisprezece ani, a fost condamnat și întemnițat pentru comiterea agresiunii sexuale asupra unui minor. La 17 ani, a fost internat în spital după o supradoză de amfetamine și medicamente halucinogene.


În timpul tinereții lui Bentley, el raportează, de asemenea, că a avut numeroase întâlniri spirituale și demonice. Au existat mai multe ocazii, uneori în ceea ce ar fi putut părea a fi accidente, în care el crede că Satan a încercat să-l omoare pentru că ”Inamicul știa că Dumnezeu are un plan și un scop pentru mine, chiar și atunci când eram nou-născut”. De asemenea, a fost atras de ocultism prin muzica heavy metal și a suferit sesiuni de eliberare în mai multe rânduri. Bentley a avut ulterior o experiență transformatoare de ”naștere din nou” despre care a afirmat că ”m-a eliberat imediat de droguri și alcool”. Ceva mai târziu, el își amintește că a experimentat o vizită de la Duhul Sfânt în care a primit puteri spirituale. Își amintește că ”cerurile s-au deschis cu un fulger strălucitor și un porumbel alb s-a materializat din aer și a zburat peste lac, către un copac din apropiere. Deși a fost un singur porumbel, a sunat ca aripile a zece mii de porumbei ... Am primit nu numai limbi, ci și o îndoită putere de sus pentru minuni, semne și minuni”. Chiar înainte de intrarea sa în slujire, el susține că a primit o legitimare spirituală suplimentară pentru slujirea sa, când Duhul Sfânt l-a dus într-o viziune pe Muntele Sion și apoi pe muntele unde l-a întâlnit pe Isus. I s-a spus că ”Acesta este sfatul Domnului. Te-am chemat ca unul dintre mulți care trebuie să faci parte din armata ultimelor zile și din generația din ultimele zile”.


Strader și Bentley s-au întâlnit pentru prima dată personal în 2007, când Strader l-a invitat pe Bentley să vorbească la Ignited Church. Strader afirmă că era familiarizat cu slujirea lui Bentley:


Auzisem rapoartele despre acest Todd, în vârstă de 32 de ani - unele bune, altele rele. La fel ca Ioan Botezătorul, omul sălbatic, acest tânăr evanghelist s-a confruntat cu acuzatori care au susținut: ”Are un demon”. Era un păcătos adolescent și recunoaște în mod deschis un dosar de închisoare. La fel ca Ioan Botezătorul, Todd era în închisoare. El este, de asemenea, ca Isus prin faptul că atrage curvele și bețivii și este prieten cu vameșii, dependenții de droguri, foștii pușcăriași, prostituate și perverșii, și toată varietatea de ”păcătoși”.


Bentley s-a afiliat prima dată cu grupul Canadian Fresh Fire Ministry în 1998 și a devenit în curând liderul acestei grupări. Fresh Fire a devenit din ce în ce mai mult o mișcare de trezire spirituală, iar Bentley a condus treziri și cruciade pe mai multe continente. Până la izbucnirea trezirii din Lakeland, Bentley a inițiat mai multe campanii de vindecare și evanghelizare în toată America de Nord, cu accent pe generarea focului de renaștere, echiparea trupului lui Hristos în ”evanghelizare a puterii” și o slujire de vindecare a miraculosului. Multe dintre aceste campanii au implicat întâlniri de evanghelizare care au fost prelungite pentru a dura de la una la două luni, continuând chiar și după ce Bentley a părăsit astfel de evenimente.


Vizita lui Bentley pentru evanghelizare și vindecare în Lakeland a fost inițial programată pentru cinci zile, dar datorită carismei sale personale, pretențiilor de vindecare miraculoasă și fenomenelor fizice neobișnuite observate în biserică, el a rămas timp de șase luni. Strader își amintește că ”acea primă noapte de miercuri a fost explozivă…. A doua noapte am umplut clădirea. Energia sfântă a fost fără precedent .... Au început să curgă minuni incredibile”. Percepută ca o mișcare semnificativă a Duhului Sfânt, trezirea aceasta a pretins că a atras aproximativ 140.000 de oameni din peste 40 de țări până la sfârșitul lunii mai, și până la sfârșitul lunii iunie 400.000 din aproximativ 100 de națiuni. Aceasta s-a adăugat la aproximativ 1.200.000 care au urmărit prin internet, precum și la cei care s-au adaptat la acoperirea largă oferită de postul de televiziune GODTV. Trezirea a fost transmisă în direct prin Ustream de Ignited Church și a primit peste un milion de ”vizualizări” în primele cinci săptămâni de transmisii.


Logo-ul trezirii Florida OutpouringEvenimentele din Florida Outpouring au fost schimbate  de mai multe ori, începând de la biserica Ignited și biserica soră din Auburndale și trecând la 15.000$ pe noapte pentru închirierea sălii Lakeland Center și Marchant Stadium. După ce a depășit locurile sale anterioare, întâlnirile de trezire s-au mutat într-un cort cu aer condiționat, cu o capacitate de 10.000 de locuri. La 3 august, reuniunile de trezire s-au întors la biserica Ignited Church. Trezirea Lakeland nu a taxat pentru participare, dar participanții au putut contribui cu oferte voluntare care au finanțat atât cheltuielile pentru clădire, cât și cheltuielile cu personalul.


În urma trezirilor spirituale din Toronto și Brownsville, treziri viitoare erau așteptate de către cei implicați și chiar profețeau că o să fie însoțite de o creștere a manifestărilor ezoterice și extatice ale Duhului Sfânt. De fapt, trezirile minore au izbucnit în bisericile din diferite orașe din nordul Statelor Unite. O profeție părea să aibă o valabilitate deosebită pentru revărsarea din Florida, și a fost atribuită renumitului lider coreean penticostal, Yonggi Cho, pastorul principal al Bisericii Yoido Full Gospel, considerat a fi, cu un număr de 750.000 membrii, cea mai mare congregație din lume (la acel moment). El a prezis în 1987 că ”ultima mare mișcare a Spiritului va avea originea în Canada”. Inițial, această ”mișcare a Duhului” se credea a fi Binecuvântarea de la Toronto, dar ulterior a fost reinterpretată pentru a se referi la slujirea lui Todd Bentley. Profeția și așteptarea unor treziri suplimentare au fost contextul care a contribuit la creșterea unei semnificații deosebite legat de vizita lui Bentley în Lakeland.


În multe privințe, Trezirea din Florida a fost similară trezirilor penticostale care au avut loc în anii 1990, în special Toronto Blessing - Binecuvântarea de la Toronto și Brownsville Revival – Trezirea din Brownsville - din Pensacola, Florida. În plus față de pretențiile de numeroase vindecări miraculoase, trezirea părea să facă afirmații mai extraordinare, incluzând cel puțin treizeci de învieri ale morților. Cu toate acestea, Trezirea din Lakeland a fost mai scurtă decât aceste două evenimente anterioare, și a pus un accent mai mare pe evanghelizare și vindecare. Mai mult, a fost asociată în special cu o singură figură carismatică, Todd Bentley. Bentley este o figură controversată și neortodoxă, cu un aspect de biker-punk. Scurt, chel, tatuat, bătea energic din picioare pe scenă în timpul întâlnirilor de trezire, îmbrăcat în blugi, cu tricouri de dimensiuni mari și jachete în stil militar, care purtau adesea un slogan provocator precum ”Isus Iubește tatuajele mele” sau ”Trupele speciale ale Duhului Sfânt”.


DOCTRINE / CREDINȚE
Comun învățăturii convenționale penticostale / carismatice, Bentley a subliniat câteva credințe esențiale: mântuirea, botezul în Duhul Sfânt, vindecarea divină și credința în a doua venire a lui Hristos. După botezul în Duhul Sfânt, Duhul poate fi manifestat prin credincios sub formă de daruri spirituale precum vorbirea în limbi și profeția. În timp ce subscrie la aceste credințe primare, Bentley s-a rătăcit în doctrine și practici considerate ca fiind neortodoxe sau chiar eretice de către cea mai mare confesiune penticostală. El a fost influențat de personalități precum evangheliștii William Branham și Bob Jones și John Wimber, fondatorul bisericilor Vineyard și asociat cu ”evanghelizarea puterii”. Todd Bentley subscrie la doctrina Armatei lui Ioel (care se bazează pe o lectură ezoterică a celui de-al doilea capitol din cartea Ioel, din Vechiul Testament). Doctrina aceasta profețea o ”armată a vremurilor sfârșitului” care să pregătească și să avanseze Împărăția lui Dumnezeu sub autoritatea lui Isus Hristos. Aceasta echivalează cu o doctrină susținută anterior de William Branham, care a condus o întâlnire de trezire din 1948, în care a susținut că adepții săi trăiau într-un nou timp biblic al ”Ploii din urmă”. Conform acestei învățături, cei fără păcat și cei mai înflăcărați din turma lui Hristos ar fi numiți ”Fiii manifestați ai lui Dumnezeu”. În anii 1980, învățăturile lui Branham au căpătat o nouă viață la Kansas City Fellowship (KCF), un grup de apostoli și profeți care au promovat teologia Armatei lui Joel. John Wimber, înainte de moartea sa în 1997, a proclamat că Armata lui Joel nu numai că va cuceri pământul, ci va învinge moartea însăși.


Adepții Armatei lui Ioel, mulți dintre ei fiind adolescenți și tineri, cred că sunt membri ai generației finale care va deveni majoră înainte de sfârșitul lumii. Armata lui Ioel reprezintă o ramură a mișcării Dominioniste globale, post-milenare, ai cărei adepți afirmă că, odată cu răsturnarea guvernelor pământești, o ierarhie de apostoli și profeți va stăpâni peste pământ. Mișcarea are mai mulți adepți semnificativi, printre care Rick Joyner, un pastor ale cărui cărți, The Harvest (1993) și The Call (2010), au ajutat la popularizarea teologiei armatei lui Ioel prin vânzarea a mai mult de un milion de exemplare fiecare. Un alt pastor, Lou Eagle, a inițiat conferința ”The Call”, o întrunire de trezire de douăsprezece ore a până la 20.000 de tineri, ținută în fiecare vară într-un oraș american important. Engle a fondat The Call pe baza viziunilor Armatei lui Ioel revendicate de profetul Bob Jones de la Kansas City Prophets (Profeții din Kansas City).


Bentley a adăugat la aceste învățături și la cele propuse la trezirile din Toronto și Brownsville, dar a promovat și doctrine evitate deliberat de liderii lor. Cel mai important a fost cel al Evangheliei sănătății și bogăției asociate, printre altele, cu Kenneth Copeland și cu regretatul Kenneth Hagin. În timpul trezirii, Bentley a susținut fără rușine evanghelia prosperității și în întâlnirile sale din Lakeland a ”comandat” ”descoperiri financiare”, chiar dedicând seri speciale acestui subiect. Acest aspect suplimentar al trezirii a rezultat dintr-o revelație supranaturală: că bogăția personală pentru credinciosul născut din nou a fost aprobată divin și că Biserica în ansamblu va veni să se împărtășească din bogățiile lumii.

NOTĂ: Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc. [no-sidebar]


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.