Un grup de preoți europeni plănuiesc să dea binecuvântare uniunii dintre persoane de același sex spre a sfida ordinele Vaticanului

Papa Francisc pleacă după ce a ținut un discurs la Parcul Hipocentrului Bombei Atomice pe 24 noiembrie 2019, în Nagasaki, Japonia. – foto de Tomohiro Ohsumi - Getty ImagesUnii preoți catolici europeni și-au anunțat intențiile de a continua binecuvântarea uniunilor între persoane de același sex, în ciuda unei declarații de la Vatican din această săptămână (14-21 martie 2021) care spunea că bisericile catolice nu pot binecuvânta relațiile păcătoase.


Inițiativa preoților austrieci, care a susținut practica binecuvântării uniunii persoanelor de același sex, a lansat săptămâna aceasta o declarație în care își exprimau intenția de a nu respecta decretul de luni (15 martie 2021) de la Congregația Vaticanului pentru Doctrina Credinței.


Grupul de preoți a declarat că sunt „profund constrânși de noul decret roman, care vrea să interzică binecuvântarea cuplurilor de același sex care se iubesc”.


Aceasta este o recădere în vremuri pe care am sperat să le depășim alături de Papa Francisc”, se arată în declarațiile grupului, după cum a raportat CBS News.


Fiind solidaritate cu atât de mulți, nu vom respinge în viitor nici un cuplu iubitor care vrea să sărbătorească binecuvântarea lui Dumnezeu, pe care o experimentează în fiecare zi, într-o slujbă bisericească.”


Inițiativa, fondată în 2006, are aproximativ 350 de membri care locuiesc în cea mai mare parte în Austria. Grupul a susținut că cuplurile de același sex pot fi la fel de iubitoare precum cuplurile heterosexuale.


Realitatea a arătat de mult timp faptul că cuplurile de același sex - conectate în dragoste - pot sărbători binecuvântarea lui Dumnezeu în biserică. O teologie de ultimă generație stabilește această practică responsabilă”, a adăugat grupul.


Într-o declarație scrisă de cardinalul iezuit spaniol Luis Ladaria, Congregația Vaticanului pentru Doctrina Credinței a declarat că „nu este licit să oferi o binecuvântare asupra relațiilor sau parteneriatelor, chiar și stabile, care implică activitate sexuală în afara căsătoriei”.


La fel este și în cazul uniunilor dintre persoanele de același sex. Prezența în astfel de relații a elementelor pozitive, care în sine trebuiesc a fi valorificate și apreciate, nu poate justifica aceste relații și le poate face obiecte legitime ale binecuvântării ecleziastice, din moment ce există elemente pozitive în contextul unei uniuni neordonate din cadrul planului Creatorului”, se arată în declarația Vaticanului.


Susținătorii decretului, printre care și Kevin Miller, profesor de Teologie Morală de la Universitatea Franciscană din Steubenville, statul Ohio, SUA, au susținut că se potrivește cu învățăturile de lungă durată ale Bisericii.


Într-o declarație trimisă prin e-mail, Miller a declarat că „[Această] învățătura este atât de fundamentată în Scriptură și tradiție încât nu poate fi altfel”.


Intrinsec’ înseamnă că, așa cum spune răspunsul, indiferent de elementele pozitive (cum ar fi prietenia și grija pentru celălalt care se însoțește) s-ar putea întâmpla să existe și într-o anumită relație de același sex, relația ca întreg, în măsura în care include acte de același sex, ’nu este ordonat conform planului Creatorului’”, a spus Miller.


A binecuvânta ceva care este intrinsec în contradicție cu planul lui Dumnezeu ar fi un fel de contradicție în termeni, un abuz asupra a ceea ce este o binecuvântare, prin natura sa. Nu este atât de interzis pe cât este de imposibil.


Criticii declarației Vaticanului, inclusiv Jamie Manson, președintele grupului progresist Catholics for Choice (Catolici pentru alegere), au susținut că poziția Vaticanului a fost „un act de profundă cruzime pentru invalidarea familiilor LGBTQ sub orice formă.


Atacul inutil al Vaticanului asupra căsătoriilor între persoane de același sex pare să reflecte intenția de a ridica ziduri care să separe oamenii și să împartă familiile, în loc să construiască punți între toți oamenii”, a declarat Manson. „Prin a insista asupra ideii complementarității genitale ca fiind o cerință absolută pentru căsătorie, ierarhia pune limite asupra puterii lui Dumnezeu de a lucra în cadrul tuturor relațiilor copiilor iubiți ai lui Dumnezeu.”


Bill Donohue, președintele Ligii Catolice, care pretinde a fi cea mai mare organizație catolică pentru drepturile civile din Statele Unite, a declarat pentru The Christian Postdeclarația Vaticanului clarifică poziția Papei Francisc în această privință.


Anul trecut, Papa Francisc a solicitat legalizarea uniunilor civile de același sex în sfera civilă. Dar un oficial al Vaticanului a clarificat ulterior că remarcile pontifului nu au schimbat învățăturile Bisericii Catolice.


Biserica nu va binecuvânta niciodată coabitarea”, a spus Donohue. „Nu este vorba doar de homosexuali. Există bărbați și femei care locuiesc împreună în afara căsătoriei, iar Biserica nu recunoaște acest lucru. Nu este vorba doar despre homosexuali, deși ei sunt cei care fac presiuni pentru asta, evident. Dar acest aspect s-ar aplica oricărei uniuni care se află în afara [căsătoriei licite].


Materialul de mai sus a fost scris pe 18 martie 2021 de Michael Gryboski în site-ul Christian Post, de unde a fost preluat și adaptat. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.