Episcopii catolici publică o sesiune de întrebări și răspunsuri prin care să clarifice documentul controversat legat de împărtășanie

Un preot catolic care oferă unui enoriaș împărtășania - foto de Gabriella Clare Marino - unsplash.comConferința Episcopilor Catolici din SUA (USCCB) și-a urmat săptămâna a 3 a din iunie 2021 votul pentru a forma un document despre Euharistie cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, care vizează clarificarea raționamentului documentului, considerat pe scară largă drept o mișcare către negarea comuniunii politicienilor care susțin dreptul la avort.

Întrebările și răspunsurile, publicate pe site-ul USCCB miercuri (23 iunie 2021), au sugerat că impulsul documentului era „credința și înțelegerea declinului Euharistiei în rândul credincioșilor catolici”.

Argumentul contrastează puternic cu dezbaterea publică a episcopilor cu privire la documentul despre Împărtășanie, la reuniunea anuală de primăvară a episcopilor catolici din SUA de săptămâna trecută (adică a 3a săptămână din iunie 2021, cum s-a menționat anterior). În timp ce unii episcopi au spus că nu joacă politică prin forțarea publicării documentului, alți susținători ai măsurii au adus oricum pe politicieni în discuție - și cei care s-au opus au spus că implicațiile politice sunt inevitabile.

De când Joe Biden a fost ales al doilea președinte catolic din istoria SUA, un grup de episcopi a încercat să contracareze ceea ce ei descriu drept confuzie între credincioși introdusă de un președinte catolic, care susține dreptul la avort, pe care biserica îl numește păcat grav.

Mai mulți clerici la adunarea virtuală au menționat în special pe Biden. Primul episcop care a luat cuvântul - Michael Pfeifer, un episcop pensionat din San Angelo, Texas - a spus că politicile de avort ale lui Biden reprezintă „pruncucidere” și a menționat de „problema președintelui nostru catolic care primește Sfânta Împărtășanie”.

A doua zi, arhiepiscopul Joseph Naumann din Kansas City, făcând ecou la mai mulți dintre colegii săi, s-a pronunțat împotriva ideii - pe care a spus că o susține Biden - că avortul este un drept și a insistat „nu episcopii ne-au adus la acest punct, ce-i drept, ci mai degrabă cred că unii dintre oficialii noștri publici”.

Însă întrebările și răspunsurile USCCB insistă asupra faptului că documentul nu ar fi axat pe un singur politician sau subiect, ci ar fi în schimb un „document didactic” care ar putea atinge o serie de alte subiecte.

Episcopii nu au luat nici o decizie cu privire la interzicerea cuiva de a primi Sfânta Împărtășanie”, se arată în acesta. „Fiecare catolic - indiferent dacă deține sau nu funcții publice - este chemat la o conversie continuă, iar episcopii SUA au subliniat, în repetate rânduri, obligația tuturor catolicilor de a sprijini viața și demnitatea umană și alte principii fundamentale ale învățăturii morale și sociale catolice.

Documentul Împărtășaniei, a spus el, „va include o secțiune despre învățăturile Bisericii referitoare la responsabilitatea fiecărui catolic, inclusiv a episcopilor, de a trăi în conformitate cu adevărul, bunătatea și frumusețea Euharistiei pe care o sărbătorim”.

Întrebările și răspunsurile au menționat că documentul legat de Împărtășanie nu va fi o „politică națională privind neoferirea Împărtășaniei la politicieni”, spunând că „intenția este de a prezenta o înțelegere clară a învățăturilor Bisericii pentru a aduce o conștientizare sporită în rândul credincioșilor cu privire la modul în care Euharistia ne poate transforma viața, și ne aduce mai aproape de Creatorul nostru și de viața pe care El o dorește pentru noi”.

Întrebările și răspunsurile au atins și o scrisoare trimisă luna trecută președintelui USCCB, Jose Gomez, arhiepiscopul Los Angeles-ului. Comunicatul, scris de cardinalul Luis Ladaria, prefectul Congregației Vaticanului pentru Doctrina Credinței, a făcut apel la prudență cu privire la dezbaterea Comuniunii.

Printre altele, Ladaria a avertizat că o politică națională, care neagă oferirea Împărtășaniei  politicienilor, ar putea „deveni mai degrabă o sursă de discordie decât de unitate în cadrul episcopatului și a bisericii mai mari din Statele Unite. Concentrarea asupra avortului și a eutanasiei ar putea induce în eroare catolicii în a crede că este partea învățăturii morale și sociale a bisericii, care cere cel mai complet nivel de răspundere din partea catolicilor”, a scris Ladaria.

Mai mulți episcopi care s-au opus redactării documentului despre Împărtășanie au făcut aluzie la scrisoarea Vaticanului în timpul dezbaterii, episcopul Joseph Bambera din Scranton, Pennsylvania, susținând că Sfântul Scaun a cerut forme de dialog care nu avuseseră încă loc. În mod similar, cardinalul Joseph Tobin din Newark, New Jersey, a spus că Sfântul Scaun a ridicat „întrebări serioase despre natura și rapiditatea” propunerii.

Însă întrebările și răspunsurile USCCB au oferit o interpretare diferită: Acestea au admis ceea ce a cerut Vaticanul, că „a încurajat episcopii să se angajeze în dialog și consultări ample”, dar a insistat că „reuniunea din această săptămâna a dezbaterilor a fost prima parte a acestui proces”.

Articol publicat inițial de Religion News Service. Folosit cu permisiune; preluat din site-ul ChristianHeadlines.com, unde a fost publicat de Jack Jenkins pe 24 iunie 2021. Dacă folosiți sau citați acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.