Ateii îi îndrăgesc pe cei de alte credințe mai mult decât ar face-o creștinii – relatează un nou studiu

Două mâini întinse - foto de Toa Heftiba - unsplash.com

David Speed ​​nu se închină lui Satan - fapt care l-a ajutat să-și cucerească viitoarea soție la începutul relației lor.


La una dintre primele lor întâlniri, soția lui Speed, care a crescut în cadrul Bisericii Anglicane, l-a întrebat la ce credință aderă. Când Speed ​​i-a răspuns că este ateu, aceasta i-a cerut detalii.


Deci te închini lui Satana?” își amintește că l-a întrebat ea.


Încă mai râdem cu privire la asta”, a spus Speed, profesor asistent în psihologie socială la Universitatea New Brunswick din Saint John.


Nu a fost singura neînțelegere pe care au trebuit să o depășească. În educația soției sale, ateii au fost văzuți ca fiind nu numai dați practicilor spirituale rele, ci și ostili față de oamenii religioși, în special creștinii. Acesta este un stereotip obișnuit, a spus Speed, în special în Statele Unite, unde ateii sunt adesea neîndrăgiți și de neîncredere.


Cu toate acestea, preconcepția nu se menține, potrivit unui nou studiu: Ateii, în general, își privesc vecinii într-o lumină pozitivă.


În ciuda stereotipurilor ateilor drept furioși, insulari, critici și / sau antiteiști, se pare că dețin mai puțină animozitate față de creștini decât creștinii față de ei”, au scris Speed și colega sa, Melanie Brewster de la Columbia University, în jurnalul academic Secularism & Nonreligion.


Pentru un articol intitulat „Iubește-ți vecinul ... sau NU”, Speed ​​și Brewster au analizat datele din cadrul General Social Survey - Sondajului Social General (SSG) - condus în anul 2018, pentru a vedea modul în care ateii își vedeau vecinii religioși.


În acel sondaj, americanilor li s-a cerut să evalueze persoanele cu diferite convingeri religioase pe o scară de la unu la cinci, unul fiind „foarte negativ” și cinci fiind „foarte pozitiv”. Creștinii și-au evaluat colegii creștini la aproximativ 4,5 în medie, în timp ce ei au acordat ateilor un rating de 3, cu alte credințe printre altele. (Americanii, în general, au evaluat grupurile de credință într-un mod similar.)


Ateii, totuși, și-au evaluat colegii atei la aproximativ 3,5 pe o scară de la unu la cinci, și fiecare alt grup de credință cam la fel.


Când vine vorba de aceste alte grupuri, cred că toată lumea greșește”, a spus Hemant Mehta, un scriitor și blogger cunoscut sub numele de The Friendly Atheist (ateistul prietenos). „Dar ce credeți..., aceasta este în regulă!


Atâta timp cât oamenii religioși nu încearcă să-l facă să urmeze convingerile lor sau să încalce drepturile altora, Mehta a spus că nu are probleme cu ei.


Studiul nu l-a surprins pe Mehta, care a spus că este bine conștient de stereotipurile pe care unii lideri religioși le folosesc pentru descrierea ateilor. Și știe că unii atei sunt văzuți drept ostili față de oamenii religioși. Dar nu este cazul majorității ateilor din viața lor de zi cu zi.


În timp ce SSG le-a cerut participanților să evalueze grupurile religioase și pe ateii, acesta nu a colectat date specifice despre persoanele care se identifică drept atei. Dar sondajul întreabă dacă oamenii se identifică drept religioși și întreabă dacă cred în Dumnezeu.


Pentru studiul lor, Speed și Brewster au clasificat pe oricine a spus că nu crede în Dumnezeu drept ateu, din moment ce a nu crede în Dumnezeu este o parte centrală a faptului că ești ateu, a spus Speed. Aproximativ 15% dintre respondenții din SSG se încadrează în această categorie. În schimb, un sondaj Pew Religion Survey din 2019 a constatat că 4% dintre americani se identifică drept atei.


În ciuda necredinței lor comune, Speed suspectează că ateii nu se văd ca parte a unui grup coerent. Asta îi deosebește de vecinii lor religioși.


Chiar nu poți fi creștin accidental”, a spus el. „Dar din greșeală poți fi ateu”.


După ce a citit lucrarea lui Speed și Brewster, sociologul Ryan Burge de la Eastern Illinois University a analizat datele SSG pentru a vedea dacă ratele de participare au jucat vreun rol în modul în care americanii privesc grupurile religioase.


El a descoperit că prezența la biserică a avut efecte diferite asupra catolicilor și evanghelicilor.


Cu cât mai mulți evanghelici merg la biserică”, a scris el pe Twitter, „cu atât se simt mai pozitiv față de creștini și evrei. Dar ei se simt mai negativ cu privire la budiști, hinduși și musulmani”.


În schimb, catolicii care participă la Liturghie s-au simțit mai bine cu privire la cei din alte religii. Nici părerile catolice și nici cele evanghelice despre atei nu s-au schimbat atunci când au mers mai mult la slujbe.


Foarte puțini dintre așa-numiții nones, cei care nu pretind nici o afiliere religioasă, participă regulat la slujbe. Aceștia sunt cei care au tendința de a avea o viziune mai pozitivă asupra grupurilor religioase decât cei care nu participă la slujbe.


Cu cât mai mult merg evanghelicii la biserică, cu atât se simt mai pozitiv față de creștini și evrei. Dar, ei se simt mai negativ cu privire la budiști, hinduși și musulmani.


Așadar, nu există nici o legătură între frecvența de la biserici și punctele de vedere ale ateilor.


Speed și co-autorul său susțin că dinamica în grup versus dinamica în afara grupului explică de ce creștinilor nu le plac mai mult de ateii decât ateii nu îi plac pe creștini. Creștinii ar putea să nu-i placă pe atei deoarece sunt văzuți drept rivali, în felul în care fanii unei echipe de hochei, să zicem, canadienii din Montreal, nu le plac fanii unei echipe rivale, precum Toronto Maple Leafs.


Dar ateilor le lipsește acest tip de identitate împărtășită, așa că este mai puțin probabil să nu le placă de non-teiști sau să aibă un motiv să-i placă pe colegii lor atei.


Suntem bădărani”, a spus Mehta, râzând. „Nu există nimic care să ne lege într-adevăr, așa că de ce aș îndrăgi un ateu aleatoriu mai mult decât oricine altcineva?


Speed și coautorul său văd, de asemenea, un alt factor în joc. Pentru că atât de puțini americani se identifică drept atei, creștinii sau alte persoane religioase au un contact social redus cu ei. Deci, este mult mai ușor să crezi stereotipuri despre atei.


Melanie a subliniat că puteți naviga întreaga viață de creștin în Statele Unite fără a cunoaște de fapt un ateu”, a spus el; „dar nu poți face asta ca ateu în America. Nu poți spune că nu am mai întâlnit niciodată un creștin”.


Notă: Materialul de mai sus este o preluare din Religion News Network a autorului Bob Smietana, apărut în site-ul ChristianHeadlines.com în 6 iulie 2021, de unde a fost preluat. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că l-ați preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.