3 motive pentru care este benefic să ne rugăm Crezul de la Niceea

O carte veche deschisă - foto de Sergiu Vălenaș - unsplash.com

Crezul Nicean este adânc înrădăcinat în istoria bisericii. A fost transmis de-a lungul veacurilor și a fost adesea recitat în bisericile evanghelice, anglicane, ortodoxe orientale și catolice. Este o declarație fundamentală a credințelor noastre esențiale în calitate de creștini. Într-o lume plină de confuzie cu privire la ceea ce înseamnă a fi „creștin”, Crezul de la Niceea ne cheamă înapoi la teologia de bază a credinței noastre.


Originea Crezului Nicean
Biserica primară a fost adesea persecutată și forțată să rămână ascunsă. Pe lângă provocările persecuției, biserica primară din primele trei secole s-a confruntat cu provocări ale disputelor teologice.


Când Constantin a devenit conducătorul Imperiului Roman, el a încercat să forțeze oamenii să devină creștini. Cu toate acestea, biserica a fost foarte divizată în ceea ce credea. Pentru a produce un anumit tip de unitate în corpul lui Hristos, un consiliu s-a întrunit în orașul Niceea pentru a stabili care sunt credințele de bază ale Creștinismului. Din acel consiliu a ieșit Crezul de la Niceea. Cea mai veche înregistrare a existenței Crezului Nicean este consemnată într-o scrisoare scrisă de consiliul de la Milano în 390 d.Hr.


De la decizia sinodului, Crezul Nicean a rămas standardul credinței creștine. Mari lideri protestanți de-a lungul istoriei bisericii, cum ar fi Luther, Calvin, Zwingli, Bucher și Melanchthon, toți au afirmat Crezul Nicean și l-au citat adesea în scrierile lor.


În ultimii 200 de ani, multe biserici, în special în Occident, au încetat să mai folosească Crezul Nicean. Motivele au fost variate. Fundamentaliștii nu pretindeau alt crez decât Biblia. Alți evanghelici au sacrificat claritatea doctrinară în favoarea unor servicii bisericești mai „sensibile la căutători”. Mulți s-au luptat cu cuvântul „catolic” în rugăciune, chiar dacă, cuvântul catolic, așa cum este folosit în Crezul Nicean, înseamnă universal. Nu se referă la un anumit grup.


Multe biserici de astăzi, din diferite confesiuni și fluxuri ale Creștinismului, redescoperă Crezul Nicean. Afirmația cheamă trupul lui Hristos la unitate în jurul credințelor doctrinare de bază care ne definesc credința. Este plin de adevăruri teologice profunde despre natura Trinității și lucrarea finală a lui Isus.


În cazul în care nu sunteți familiarizați cu Crezul de la Niceea, acesta are următoarea compoziție:


Crezul Nicean


Credem într-un singur Dumnezeu,

Tatăl, Atotputernicul,

făcătorul cerului și al pământului,

a tot ceea ce este, vizibil și invizibil.

Credem într-un singur Domn, Isus Hristos,

singurul Fiu al lui Dumnezeu,

Singurul Fiu al Tatălui,

Dumnezeu din Dumnezeu, Lumină din Lumină,

Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat,

născut, nu făcut,

din aceiași esență cu Tatăl.

Prin care au fost făcute toate lucrurile

și fără El nu s-a făcut nimic în cer sau pe pământ.

El a coborât din cer:

Care pentru noi, oamenii, și pentru mântuirea noastră, a coborât din cer.

A fost făcut om și s-a întrupat din Duhul Sfânt și din Sfânta Fecioară Maria.

A devenit om, a fost răstignit de dragul nostru în zilele lui Ponțiu Pilat;

a suferit, a murit, a fost îngropat

Și a înviat din morți în a treia zi, așa cum a fost scris

în Sfintele Scripturi;

S-a înălțat în slavă la ceruri

s-a așezat la dreapta Tatălui Său

și va veni din nou, în slavă, să judece pe cei vii și pe cei morți,

Credem în Duhul Sfânt, Dumnezeu dătător de viață,

care purcede de la Tatăl; Îl venerăm și Îl slăvim împreună cu Tatăl și cu Fiul.

Cu Tatăl și Fiul este adorat și slăvit.

Despre El a fost vorbit prin profeți.

Și credem într-o singură sfântă biserică catolică apostolică.

Și credem într-un singur botez pentru iertarea păcatelor.

și așteptăm învierea morților,

și viața viitoare,

o lume fără de sfârșit.


Declarația ne învață despre relația dintre Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt. Aceasta amintește credincioșilor că Domnul Isus Hristos a fost Fiul lui Dumnezeu, născut din Tatăl. Aceste afirmații sunt importante pe măsură ce mulți se întreabă, a fost Isus cu adevărat Dumnezeu sau doar un Dumnezeu mai mic? Isus Însuși a afirmat: „Eu și Tatăl suntem Una” (Ioan 10:30). Se spune: „Dumnezeu din Dumnezeu și lumină din lumină”. Tatăl și Fiul nu pot fi separați așa cum nu puteți separa lumina de lumină. De asemenea, definește Duhul Sfânt ca fiind a treia persoană a trinității și dătătorul vieții.


În zilele noastre, la fel ca în zilele când consiliul s-a întrunit pentru a decide lucrurile esențiale ale Creștinismului, mulți se întreabă dacă Isus a fost cu adevărat Dumnezeu, dacă învierea s-a întâmplat cu adevărat, dacă Hristos se va întoarce cu adevărat și dacă Duhul Sfânt este cu adevărat parte din trinitatea. Din acest motiv, este benefic să ne întoarcem la Crezul Nicean și să-l folosim drept ghid pentru rugăciunile noastre.


Iată 3 motive pentru care este benefic să te rogi Crezul de la Niceea:


1. Redescoperirea clarității doctrinare
Studiile ne spun că, dintre cei care se numesc pe ei înșiși „creștinii evanghelici” - șocant - doar 47% cred că relatările biblice despre învierea lui Isus sunt complet corecte. Doar 44% cred că va exista un moment în care Isus Hristos se va întoarce pentru a judeca pe toți oamenii care au trăit. Aceste statistici sunt uluitoare! S-ar părea că mulți din biserică nu sunt chiar convinși de adevărul Evangheliei. Este urgent să chemăm oamenii din biserică înapoi la o doctrină scripturală solidă. Rugăciunea Crezului Nicean ne aduce această claritate.


Luați în considerare următoarele fraze ale crezului și rădăcinile lor din Scriptură.


  • Credem într-un singur Dumnezeu Tatăl, Atotputernicul” - Isus a afirmat adevărul când a fost întrebat: „Ascultă, Israel: Domnul, Dumnezeul nostru, Domnul este unul” (Marcu 12:29).


  • Credem într-un singur Domn, Isus Hristos, singurul Fiu al lui Dumnezeu” - Simon Petru a răspuns la întrebarea lui Isus despre identitatea Sa afirmând în mod accentuat: „Tu ești Mesia, Fiul Dumnezeului celui viu” (Matei 16:16).


Pe măsură ce ne rugăm, crezul continuă să spună că El a fost răstignit și a înviat. Isus a prezis învierea Sa cu câteva momente înainte de a-L învia pe Lazăr din morți spunând: „Eu sunt învierea și viața” (Ioan 11:25). Medicul Luca, care scria despre înviere, a povestit despre îngerul care le-a spus femeilor care au ajuns la mormânt: „De ce căutați pe cel viu între cei morți? El nu este aici, ci a înviat!” (Luca 24:5-6). Apostolul Pavel a scris: „Dacă Hristos nu a fost înviat, predicarea noastră este inutilă, la fel și credința voastră” (1 Corinteni 15:14). Cu alte cuvinte, dacă nu crezi în înviere, de ce să te mai deranjezi cu privire la credință?


  • Credem în Duhul Sfânt, Domnul, dătătorul vieții” - Isus a vorbit despre Duhul Sfânt spunând: „Duhul dă viață” (Ioan 6:63). Apostolul Pavel a scris și despre Duhul Sfânt spunând: „Acum Domnul este Duh și acolo unde este Duhul Domnului este libertate” (2 Corinteni 3:17).


2. Construirea unității
Al doilea beneficiu al rostirii unei rugăciuni în stilul Crezului Nicean, în special în slujbele bisericești, este că construiește unitate. În această epocă de diviziune extremă, Crezul Nicean ne unește. Isus s-a rugat, în noaptea de dinainte de a fi răstignit, ca biserica să fie unificată, ca una singură (Ioan 17:20-23). Protestanții, romano-catolicii, ortodocșii orientali și anglicanii acceptă și se unesc în jurul acestor adevăruri doctrinare de bază. În timp ce spunem împreună o rugăciune a Crezului Nicean, ni se amintește că credincioșii din întreaga lume și din diferite denominații stau în solidaritate.


3. Declararea credinței noastre
Pe măsură ce ne apropiem de vremurile din urmă și vedem persecuția credincioșilor în creștere, afirmarea cu voce tare a credințelor noastre crește în importanță. Când ne rugăm împreună cu alți credincioși, proclamând cu îndrăzneală esențialul Creștinismului, credința noastră este întărită, iar Satana este redus la tăcere. Există putere în înălțarea Tatălui, ridicarea numelui puternic al lui Isus ca singurul Fiu născut al lui Dumnezeu, și glorificarea Duhului Sfânt ca Dătătorul vieții. Rugându-ne Crezul Nicean noi înălțăm pe toți cei trei membri ai Trinității. Când corpul colectiv al lui Hristos proclamă laudele cu voce tare, Satana fuge pentru că nu poate rămâne acolo unde exaltăm adevărata Dumnezeire.


Mai mult, când ne rugăm Crezul Nicean, în mod corporativ, cei care vizitează biserici și explorează credința vor fi expuși unei doctrine biblice solide. Drept urmare, Duhul Sfânt poate folosi cuvintele rugăciunii pentru a străpunge inimile și a atrage oamenii la Isus.


În zilele noastre, pe măsură ce mulți s-au îndepărtat de credința lor, diviziunea a intrat în biserică și doctrina biblică sănătoasă se pierde pe drum, cred că trebuie să ne întoarcem la Crezul Nicean și, din nou, să afirmăm verbal lucrurile de bază ale credinței noastre. Pe măsură ce recităm în mod corporativ o rugăciune a Crezului Nicean, vom redescoperi claritatea doctrinară, vom construi unitate și ne vom întări credința.


Becky Harling - foto preluat de pe crosswalk.comNOTĂ: Materialul de mai sus a apărut inițial în site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluat) și a fost scris pe 16 septembrie 2021 de Becky Harling (foto alăturat). Ea este autentică, pasionată, biblică și amuzantă. De asemenea, este un autor best-seller și un vorbitor popular la conferințe și alte evenimente. Este autorul a 11 cărți, printre care: How to Listen so Your Kids Will Talk, Psalms for the Anxious Heart și The Extraordinary Power of Praise, lansată în iunie 2021. Becky este antrenor certificat în echipa John Maxwell și un profesor experimentat de Biblie. Vă puteți conecta cu Becky la www.beckyharling.com, www.harlingleadership.com, Facebook, Twitter, @beckyharling sau pe Instagram la Becky Harling. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.