Dacă Isus a fost primul comunist, cum susțin mai nou rușii, cum se face că mulți evită... munca?

Persoană care ia notițe la o conferință - foto de  Tai's Captures - unsplash.comDe dimineață răsfoiam noutățile editoriale din cadrul titlurilor de știri pe care le-am găsit a fi azi mai importante, sau mai interesante de aprofundat. Și dau de un titlu care chiar mi-a sărit în ochi: ”Isus a fost primul comunist din lume. Declarația cu care a surprins liderul Partidului Comunist din Rusia”. Ceea ce a fost ciudat e că acest articol nu a pus numele lui Isus cu doi de I, cum făcea de obicei, mai ales că făcea referire la un individ din Rusia, unde Ortodoxismul este religia de bază - ca la noi... și asta a fost începutul nedumeririi mele...

Cum tot stăteam și citeam acest articol, văd că respectivul individ, probabil din lipsă de inspirație, din lipsă de documentare, a început să se ia de un Mare Învățător al Creștinismului, ca să facă cumva... să atragă atenția asupra Comunismului. Doar că Creștinism și Comunism nu sunt sinonime, tovarășe Ghenaddi Ziuganov! (cel care a spus cele menționate mai sus, conform sursei citate).

A citit sărmanul ceva din Biblie, și a dedus, fără să citească și contextul pasajului la care făcea referire, că hop, Predica de pe Munte a Mântuitorului Hristos nu este altceva decât un discurs politic, care îndeamnă pe oameni la... muncă! E adevărat că trebuie să studiem Biblia - cum susține el, o chestiune pe care nici predicatorii de astăzi nu o mai spun, nu o mai subliniază de la amvoane... - dar ca să câștigi adepți pentru o grupare politică nu trebuie să împrumuți chestiuni din religie! Și chiar dacă ai face-o, de ce amesteci una cu alta? Ce are de a face politica cu religia? Dar mântuirea cu trăncăneala? Că la asta rezumăm noi esența Creștinismului versus esența politicii, nu?

Partea ciudată a acestui articol mai declară - fățiș - că partidul comunist din Rusia a adoptat anterior o abordare ateistă. Probabil că a înțeles că ateismul nu are așa de multe de spus în privința realității vieții, a esenței existenței noastre în univers, a faptelor istorice care s-au întâmplat în trecut, la care nu am fost martori, dar cineva le-a consemnat... și noi le credem acum!

Au început să creadă mai nou și comuniștii din Rusia că... abordarea ateismului nu mai are nici o parte semnificativă în viața omului de rând. Pentru că, citând aceiași sursă a articolului ”trăznet” de mai sus, partidul comunist din Rusia, prin reprezentantul său, consideră că ”cine nu lucrează, nu va mânca” [probabil o răstălmăcire, sau o traducere mai pe alături a pasajului din 2 Tesaloniceni 3:10, unde Pavel spune altfel lucrurilor pe nume: ”Căci, când eram cu voi, v-am dat această poruncă: „Dacă cineva nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce!” (citat din versiunea NTR, sublinierile din text îmi aparțin)].

Așa că m-am uitat în alte versiuni sau traduceri ale acestui pasaj să văd cum este transpus această simplă vorbă a Apostolului Pavel. 

În versiunea Bibliei Ortodoxe scrie clar: ”Căci și când ne aflam la voi, v-am dat porunca aceasta: dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce.

Și alte traduceri în limba română ale acestui pasaj transpun acest text în același mod similar, nu folosește timpul viitor, așa cum este greșit folosit în citarea din articol. Dar nu am treabă cu articolul. Faza e că ei au înțeles altfel lucrurile (nu știu cine sunt aici ”ei”, cei care au redactat articolul, sau cei din partidul comunist din Rusia, care încearcă să câștige locuri în Duma de Stat). Ei au înțeles că cine nu vrea să lucreze... nu va mânca. Pavel spune, însă, lucrurilor altfel. Cine nu vrea să lucreze, nici să nu se gândească la mâncat! El nu taie macaroana leneșului, care poate își bagă mințile în cap și... poate se duce și o să lucreze, și astfel va avea ce să mănânce. Și da, oarecum am deduce noi că este totuși logic că... cine nu lucrează... nu va mânca - din rodul muncii lui - uite, la asta nu m-am gândit! :)

Dar, analogia împrumutării unor texte din Sfânta Scriptură nu înseamnă neapărat că realitate este alta. Am văzut mulți oameni care acum spun ”Doamne, Doamne!” și când îi întrebi ce slujbă au, unde lucrează... ei umblă din ușă în ușă, cer ajutoare, bani și milostenii. Și dacă trebuie să menționez, acești indivizi sunt chiar mai bine îmbrăcați decât noi, au mâini, au picioare, dar nu vor să lucreze!

Și mai sunt și alții care au lucrat cândva, acum au fost împovărați de alte sarcini, poate că au făcut prea mulți copii, că nu s-au gândit înainte dacă au resurse cu care să îi crească pe ei, să le poarte de grijă în viitorul apropiat, și așa mai departe, și ei... nu mai lucrează... că trebuie să aibă grija copiilor. Dar au pretenția ca alții să lucreze pentru ei și să le dea bani biserica, să îi ajute că ei... fac nimic. Dacă le oferi ceva de muncă, te refuză pe față pentru că... au pretenții mai mari decât ceea ce le-ai putea oferi tu, sau oricine altcineva din societatea din jur. 

Ei sunt cei care sunt cei mai documentați când vine vorba la leafa actuală. Ei nu fac gafe, precum noii noștri miniștrii, care nici măcar nu cunosc care este valoare salariului minim din România, sau cât costă o pâine, ci știu cât ar trebui să primească pentru munca pe care tu îi chemi să o facă... și totuși te refuză pentru că ulterior vor apărea alte pretenții la ei. 

Așadar, dacă cineva nu vrea să lucreze, să lase și politica deoparte și să-și bage mințile în cap! Cu vorba multă nu ai să faci bani niciodată! Dacă Dumnezeu te-a înzestrat cu mâini, cu picioare, ai ochi, poți să vorbești, să mergi... de ce nu faci ceva util? De ce nu începi ceva de la zero, așa cum am început toți? Nu s-a născut nimeni milionar, la fel cum nimeni care a muncit cinstit nu a murit de foame. 

Așa că, tovarășilor comuniști, înainte să vă folosiți de ”sloganuri” din Creștinism, ca să vă atingeți voi scopurile voastre meschine (că doar nu o să schimbați voi lumea cu politica voastră, doar am văzut ce ați realizat până acum și roadele voastre vorbesc mai tare decât cuvintele voastre!) faceți bine și fiți voi exemplu în primul rând! Munciți și arătați la alți să fie muncitori cinstiți. Arătați la alții ce înseamnă să fi nimic prin a mătura străzile, dar cinstit și moral pentru că din munca aia aduci ban pe masă, mâncare în cămin și așa îți plătești dările la stat, utilitățile, și poate reușești să pui și ceva deoparte. Vorba multă... sărăcia omului. Cine muncește este vrednic de rodul muncii lui. Cine doar vorbește despre muncit... pierde vremea lui și a altora. Ăsta da, nu va mânca mâncare! Va mânca vorbe în vânt. Și până acum nu am auzit pe nimeni să se fi săturat de pălăvrăgeli, la fel cum s-ar sătura un nenorocit după ce a mâncat o bucată de pâine uscată. 

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.