5 motive pentru care femeile bârfesc

Fete care stau la discuții și râd - foto de Priscilla Du Preez - unsplash.comCei mai mulți dintre noi au ascultat bârfe, au răspândit bârfe sau au fost victimele bârfelor. Nimic nu se simte mai ascuțit decât să rănești pe altcineva cu cuvinte dureroase. Poate că unii dintre voi ați auzit fraza "bețele și pietrele îmi pot rupe oasele, dar cuvintele nu mă vor răni niciodată". Nu știu sigur unde am auzit asta prima dată, dar nu ar putea fi mai departe de adevăr. Cuvintele rănesc. Aș prefera mai degrabă să mi se arunce cu bețe în mine decât să se răspândească cuvinte și bârfe despre mine care mă rănesc până în măduva oaselor.

Nu doar cuvintele ne rănesc atunci când cineva vorbește despre noi, dar cuvintele pe care le spunem asupra altora prin propriile bârfe ar putea afecta pentru totdeauna ceea ce gândesc și alții despre ei. Știm acest lucru pe propria piele, deoarece mulți dintre noi au avut cuvinte rostite asupra noastră de-a lungul anilor și am crezut acele cuvinte ca fiind adevărul nostru, iar acel adevăr a afectat modul în care am trăit. În același mod, fiecare cuvânt pe care îl spunem altora ar putea afecta modul în care trăiesc sau modul în care îi privesc ceilalți.

Cuvintele pot avea daune grave, însă mulți dintre noi vorbim atât de mult încât nu ne gândim înainte de a vorbi. Dragostea mea pentru vorbit s-a transformat în dragostea mea pentru scris, deoarece îmi place la nebunie să vorbesc.

Dar cineva care iubește cuvintele poate fi imprudent dacă nu este atent și păzit. Solomon, regele Israelului, care a fost aclamat cândva ca fiind drept "cea mai înțeleaptă persoană din vremea sa" (1 Regi 4:29-32), spune în Scriptură că, "în mulțimea cuvintelor, fărădelegea nu lipsește, dar cel care își înfrânează buzele este înțelept". (Proverbe 10:19, NTR) Cu alte cuvinte, cu cât nu vorbim mai mult, cu atât avem mai puține șanse să ne încurcăm în nașterea păcatului. Câteva capitole mai târziu, în Proverbe 14:1, Solomon vorbește despre cum "femeia înțeleaptă își zidește casa, dar cea nebună o dărâmă".

Îți dărâmi tu casa ta și a vecinului tău cu bârfa? Distrugi relațiile cu soții, copiii, colegii de serviciu și prietenii tăi prin propriile tale eforturi, prin propria ta gură și prin propria ta limbă de bârfă?

Mărturisesc că am bârfit de multe ori. De asemenea, am ascultat bârfe de nenumărate ori. Și am fost, de asemenea, victima ei de o mulțime de ori. Ea doare profund și poate provoca daune enorme și potențial de durată. Bârfa poate "despărți chiar și pe cei mai buni prieteni". (Proverbe 16:28) Cuvintele noastre sunt puternice.

Puterea cuvintelor noastre
Limba noastră poate fi mică, dar există putere în ea. Iacov vorbește pe larg despre acest lucru în Iacov 3:3-8, spunând: "... dacă punem zăbale în gura cailor, ca să-i facem să ne urmeze, le conducem tot trupul. Iată, chiar și corăbiile, deși sunt atât de mari și sunt duse de vânturi puternice, totuși ele sunt conduse de o cârmă foarte mică, oriunde dorește inima cârmaciului. Tot astfel și limba: ea este un mădular mic, dar se laudă cu lucruri mari. Iată, un foc mic ce pădure mare aprinde! Și limba este un foc. Limba, o lume a nedreptății... ea este un rău de neliniștit, plin de un venin aducător de moarte".

Deși mică, limba noastră deține multă putere. Ea ne pot dicta viața, așa cum această Scriptură o compară cu bucățile din gura cailor și cu o cârmă mică care învârte o corabie mare. Deși mică, limba este capabilă să producă pagube semnificative - o pagubă de tipul pădurii în flăcări care începe prin mici cuvinte de bârfă. Ascultați asta astăzi - limba noastră și fiecare cuvânt pe care îl rostim pot fi un instrument al răului, dacă îi permitem, sau pot fi un mijloc de binecuvântare, în funcție de faptul dacă este sau nu exploatată de Duhul lui Dumnezeu.

Cu toții am bârfit și am văzut răul personal și daunele pe care le provoacă. Deși există multe motive care stau la baza bârfei, iată cinci motive comune pentru care femeile se pot complace în ea. Vă încurajez să identificați cu care dintre aceste motive vă identificați, apoi alegeți să eliminați acest obicei păcătos din viața voastră astăzi, alegând să fiți o femeie care își construiește casa cu înțelepciunea pusă deoparte.

1. Pentru a se simți mai bine.
Femeile pot bârfi pentru a se simți mai bine în legătură cu ele însele în domenii în care se îndoiesc de ele însele sau se simt nesigure. Poate că încerci să-ți dovedești valoarea în fața altcuiva sau să fii mai plăcută și mai acceptată de alții, așa că bârfirea altora te face să te simți mai bine și să arăți mai bine în ochii celorlalți. Sau poate că te simți atât de nesigur și urăști atât de multe lucruri la tine însuți, încât faptul că îi urăști și vorbești despre alții și despre defectele lor te face să te simți puțin mai bine în legătură cu defectele tale.

Pentru ca acesta să nu mai fie motivul pentru care bârfești, ia-ți timp să citești, să meditezi și să te rogi cu Psalmul 119 peste viața ta, găsindu-ți valoarea și folosul în Domnul. Odată ce îți dai seama că ești de mare valoare, un moștenitor al celei mai regale familii a lui Hristos, ales și pus deoparte, poți sta drept în tine și în identitatea ta în Hristos, astfel încât nu vei avea nevoie să-i subestimezi pe alții pentru a te simți mai bine bârfindu-i.

2. Să-și ia atenția de la propria situație.
Femeile pot bârfi pentru a-și distrage atenția de la propria viață și situație, distrăgându-și atenția și bârfind, în schimb, despre alții. Poate că mariajul tău trece printr-un sezon dificil, iar gospodăria ta este scăpată de sub control. Este mai ușor să te concentrezi pe situația altora pentru a ignora propria situație, deoarece îți îndepărtează atenția de la ceea ce se întâmplă cu adevărat.

Pentru ca acesta să nu mai fie motivul pentru care bârfești, ia aminte la 1 Tesaloniceni 4:11-12, unde Pavel îi încurajează pe ceilalți să ducă "o viață liniștită, ocupându-se de treburile proprii, lucrând cu mâinile proprii". Dacă nu te bagi în treburile celorlalți și te concentrezi asupra situației tale și asupra sarcinilor pe care Dumnezeu ți le-a dat să le faci chiar în fața ta, ești mai puțin înclinat să bârfești la fel de mult despre viața altora. Acest stil de viață îți va permite să fii o femeie cu o mărturie pentru alte femei, mai degrabă decât cunoscută ca una care bârfește.

3. Sunt geloase pe alte persoane.
Femeile pot bârfi pentru că sunt geloase pe ceea ce au alții și ele nu au. De la felul în care arată, la căsnicia lor aparent perfectă, la statutul lor social sau aspectul fizic. Există ceva la o altă persoană de care o femeie poate fi geloasă, ceea ce o determină să bârfească negativ despre acea persoană, în timp ce este de fapt invidioasă pe ea. Proverbe 14:30 spune: "O inimă liniștită este viața trupului, dar gelozia este putrezirea oaselor".

Pentru ca acesta să nu mai fie motivul pentru care bârfești, trebuie să fim mulțumiți de viața noastră și să avem recunoștință pentru tot ceea ce Dumnezeu a făcut și va continua să facă. A fi mulțumit începe cu a fi recunoscător. Cu cât ai mai multă recunoștință, cu atât mai multă pace vei avea, iar mulțumirea urmează. Filipeni 4:6-7 spune să "Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, prin mijlocire și rugăciune, cu mulțumire, faceți cunoscute cererile voastre înaintea lui Dumnezeu. Iar pacea lui Dumnezeu, care depășește orice înțelegere, vă va păzi inimile și gândurile în Cristos Isus". Permiteți ca pacea să vă copleșească viața mulțumind mereu lui Dumnezeu - în toate lucrurile mari și mici, fiți recunoscători. Acest stil de viață al recunoștinței va demonta încet bârfa și invidia de a continua să vă putrezească oasele.

4. Sunt plictisite.
Un motiv pentru care femeile pot bârfi este acela că sunt plictisite. Poate că ești o mamă casnică cu aceeași rutină, cu aceleași sarcini banale în care te simți ca în Ziua Cârtiței în fiecare zi. Poate că te-ai plictisit de chemarea pe care Dumnezeu o are pentru tine sau de anotimpul în care te afli și, prin urmare, obții o anumită satisfacție sau divertisment din bârfa despre viețile altora, deoarece acestea sunt mult mai interesante decât cea pe care o ai tu în prezent. Coloseni 3:23 spune: "Orice faceți, să lucrați din suflet, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni".

Când suntem plictisiți în circumstanțele noastre, avem tendința de a ne abate atenția de la locul unde ne are Domnul și de a ne concentra asupra altora și a ceea ce se întâmplă în viața lor. S-ar putea să considerăm că anotimpul în care ne aflăm este nesemnificativ în acest moment. Dar curaj, fiecare anotimp contează, deoarece te pregătește pentru ceea ce urmează, chiar dacă nu-i vezi încă roadele. Indiferent de motivul în care ne aflăm, trebuie să îl facem din toată inima - să depunem cel mai bun efort și să îl facem cu entuziasm, deoarece lucrăm direct pentru Domnul Însuși. Ce privilegiu!

Pentru ca acest lucru să nu mai fie motivul bârfelor, trebuie să încetăm să ne mai concentrăm timpul asupra altora și să începem să ne concentrăm timpul asupra propriei noastre vieți, chiar și asupra vieții banale, așa-zis plictisitoare. Trebuie să îmbrățișăm aceste anotimpuri și să începem să alegem să o facem cu bucurie și entuziasm din toată inima. Acest lucru ne va ajuta să nu fim predispuși să bârfim pe alții pentru că suntem prea concentrați în schimb asupra propriei noastre vieți.

5. Le leagă de anumite prietenii.
În cele din urmă, femeile pot bârfi pentru că ar putea fi firul care le leagă de alții. De exemplu, dacă ai o ură comună față de aceeași persoană cu cineva, vă conectați instantaneu pentru că aveți pe cineva în comun despre care să bârfiți. În același mod în care s-ar putea să te conectezi cu cineva care face sport sau care se bucură de aceleași activități ca și tine, bârfa poate fi o activitate care te conectează cu un prieten.

Aveți o prietenie în care tot ce faceți este să vorbiți despre alții? Ce-ar fi dacă ați scoate acei oameni sau persoana despre care bârfiți din ecuația acestei prietenii. Ați mai avea altceva despre care să vorbiți? Cu alte cuvinte, întreaga voastră prietenie se bazează pe activitatea de bârfă.

Pentru ca acesta să nu mai fie motivul bârfei, găsește lucruri noi despre care să te conectezi cu acești anumiți prieteni, pentru că îți face rău de fiecare dată când te afli în preajma acestui prieten dacă tot ce faci este să bârfești. Ca să nu mai vorbim de faptul că dăunează persoanei despre care vorbești. Dacă nu poți găsi un alt subiect de discuție, atunci s-ar putea ca acesta să nu fie un prieten pentru tine și te încurajez să te rogi pentru discernământ. Împărtășirea activității comune de a bârfi nu aduce nici un beneficiu pentru tine, pentru prietenul cu care bârfești sau pentru persoanele despre care bârfești. Efeseni 4:29 spune: "Să nu vă iasă din gură nici un cuvânt stricat, ci unul bun, pentru zidire, după cum este nevoie, ca să dea har celor ce-l aud."

Nu uitați să aduceți focusul înapoi la persoana proprie
Oricare ar fi motivul pentru care bârfiți, nu uitați să readuceți mereu accentul pe dumneavoastră. Avem tendința de a bârfi cel mai mult atunci când suntem concentrați în exterior și nu în interior. Atunci când ne concentrăm asupra a ceea ce fac alții în jurul nostru, atunci ne încurcăm în bârfe dezordonate, provocând pagube pe parcurs. Trebuie să rămânem aproape de Domnul, să ne concentrăm pe culoarul nostru în această cursă a vieții și să nu ne încurcăm și să ne amestecăm în viețile altora și în culoarele pe care ei conduc. Pentru că Dumnezeu are un plan pentru ei și un plan pentru tine. Un plan foarte specific, conceput exclusiv pentru tine. Evrei 12:1-2 spune: "...să dăm la o parte orice greutate și păcatul care ne înfășoară atât de ușor și să alergăm cu răbdare cursa care ne stă înainte. Să privim țintă la Isus, Inițiatorul credinței și Cel Ce desăvârșește credința..." Să nu ne uităm la alții, ci să ne uităm la Isus și la viața noastră pe care El a scris-o deja pentru noi și numai pentru noi. Haideți să începem de astăzi - să rămânem mai concentrați asupra locului unde ne-a chemat Dumnezeu și mai puțin concentrați asupra altora, pe măsură ce începem să desființăm bârfa din viața noastră.

Materialul de mai sus a fost scris de Alisha Headley pe 18 mai 2022 în site-ul CrossWalk.com, de unde a fost preluat și adaptat. Ea este o scriitoare + vorbitoare care are o dorință de a veni în întâmpinarea femeii de zi cu zi în viața ei de zi cu zi cu adevărul biblic. Pășind în adevărata ei chemare, ea a lăsat în urmă lumea corporatistă, ca fost vicepreședinte financiar, pentru a-și iubi familia ca soție casnică, putând în același timp să-și urmeze pasiunea de scriitoare. Vindecându-se de un capitol al vieții consumat de minciunile pe care le-a crezut cândva despre ea însăși, ea este inspirată să îndrume femeile către Hristos pentru a experimenta libertatea + puterea de a depăși acele minciuni cu adevărul scris în Cuvântul lui Dumnezeu. În timpul liber, Alisha se bucură de călătoriile cu mașina în jurul țării, de exercițiile fizice pentru a putea mânca mâncărurile ei preferate și de stilizarea creativă a ținutelor sale cu o dexteritate pentru modă. Ea locuiește în Scottsdale, Arizona, și o puteți urmări pe site-ul ei, sau pe Facebook + Instagram. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.