De ce să studiem apologetica?

Au început înscrierile la cursul de Apologetică Introductivă al Institului Vox Dei!De mai bine de 2 săptămâni au început înscrierile la cursul gratuit de Apologetică Introductivă oferit de Institutul Vox Dei. Cursurile din acest an vor începe în luna octombrie și se desfășoară pe 4 module destul de simple. Dacă doriți să știți mai multe despre Apologetică, despre ce înseamnă ea, vă invit să citiți materialul de mai jos și să fiți curioși să accesați site-ul instituției la adresa www.voxdeiinstitute.com

De ce apologetica? 
Pentru că studiul ei ne ajută nu doar să înțelegem ceea ce credem, ci să putem spune și altora despre nădejdea care este în noi. Un pasaj biblic care îmi vine acum în minte despre acest aspect este din 1 Petru 3:15, unde ni se spune - în calitate de credincioși - să fim niște creștini adevărați care sunt gata oricând să dea socoteală de ceea ce cred:

Ci sfințiți în inimile voastre pe Hristos ca Domn. Fiți totdeauna gata să răspundeți oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi, dar cu blândețe și teamă...

Dar ce este Apologetica?
Probabil că mulți își vor pune această întrebare. Înseamnă oare... a cere scuze? Probabil că unii dintre noi ar fi dedus aceasta din cuvântul ”apologie”.

Nu, apologetica nu este ”o oferire de scuze cuiva”; mai degrabă “Apologetica (din grecescul apologia: apărare) este acea ramură a teologiei creștine care încearcă să ofere o justificare rațională a pretențiilor de adevăr ale credinței creștine”, după cum susține unul dintre cei mai mari apărători ai credinței creștine din zilele noastre, Dr. William Lane Craig. Cu alte cuvinte, apologetica arată că credința noastră creștină se bazează pe adevăr și rațiune. Aș adăuga că adevărul și rațiunea vin de la Dumnezeu pentru că, după cum observă John Frame (un teolog și filozof creștin american), „fiecare fapt este martor al adevărului lui Dumnezeu.

Ce se studiază în cadrul Cursului Introductiv de Apologetică?
În cadrul celor 4 module oferite de Institutul Vox Dei, persoanele care s-au înscris la aceste cursuri - sunt 100% gratuite, v-am mai spus, nu? - au posibilitatea de a face o incursiune în noțiunile de bază despre apologetică, metode și ramuri ale apologeticii, istoria apologeticii - din vremea Domnului Isus și până în zilele noastre - concepte filozofice și părți practice: un răspuns apologetic - printre acestea vă enumăr câteva capitole esențiale pe care nu trebuie să le scăpați: dovezi ale existenței lui Dumnezeu, autoritatea și veridicitatea Scripturilor, cine este de fapt Isus? Oare El chiar a înviat din morți? Este El Mesia cel profețit în Vechiul Testament?

Detalii despre lecțiile fiecărui modul îl puteți găsi aici, precum și în prezentarea video de mai jos:


Mulți creștini din zilele noastre cunosc despre învierea lui Isus Hristos, dar nu știu să ofere argumente pentru a dovedi acest eveniment istoric.

De fapt, credința fiecăruia dintre noi nu este bazată doar pe o simplă decizie de moment. Cunosc creștini care la scurtă vreme după ce s-au întors la Dumnezeu... s-au reîntors înapoi la căile lor vechi. Parcă îmi pare rău pentru viața lor... Au dat - parcă - cu piciorul la ceea ce a făcut de fapt pentru ei pe cruce Domnul Isus Hristos.

Atunci când credința noastră este fundamentată pe fapte și dovezi raționale, pe adevărul Scripturii, atunci suntem de fapt niște creștini eficienți. Nu credem ceva doar pentru dragul de a crede, ci credem ceva pentru că știm și înțelegem ceea ce este acel lucru. De fapt, scopul vieții noastre este proiectat de la început de Dumnezeu, însă mulți dintre noi îl descoperă mai târziu în viață, pe când alții dau cu piciorul, cum am spus anterior.

De ce a creat Dumnezeu toate lucrurile din jur? Și toate lucrurile sunt chiar proiectate de El? Dacă ajungem să ne punem întrebări de acest fel - din acelea mai serioase - înseamnă că ne pasă de noi înșine și de cei din jurul nostru. 

Tocmai de aceea vă invit să vă înscrieți la cursurile Institutului de Apologetică Vox Dei. Am avut onoarea să-l cunosc pe profesorul Ioan Marin Tamaș, actualmente student în cadrul sesiunii 2021-2022 din cadrul acestui curs; vă redau mai jos mărturia lui după parcurgerea a jumătate din modulele acestui curs, sper să vă motiveze și pe voi să vă înscrieți: 


Nu uitați: accesați apoi pagina de înscriere. Ultima zi în care se mai primesc înscrieri anul acesta este 15 septembrie 2022. Sper ca acestea informații și ceea ce veți putea dobândi intelectual în urma parcurgerii acestor cursuri vă va fi benefic vouă și familiilor voastre, cât și bisericilor din care faceți parte.

Am uitat să menționez că Institutul Vox Dei are în plan și alte programe de studiu pe care le oferă pentru grupurile de studiu din biserici, precum și un program avansat de apologetică. Pentru mai multe detalii, vă rog să accesați site-ul instituției la adresa: www.voxdeiinstitute.com 


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.