Seminarul Convenției Baptiste Sudice (SBC) adoptă o rezoluție care afirmă că rolurile pastorale ar trebui să fie limitate la bărbați

Biserica Saddleback își ordonează primele trei femei păstori: Liz Puffer, Cynthia Petty și Katie Edwards, joi, 6 mai 2021. | foto - Facebook/Saddleback Church

Un seminar al Convenției Baptiste de Sud a adoptat o rezoluție prin care afirmă poziția președintelui său că doar bărbații pot fi pastori, un răspuns indirect la faptul că Biserica Saddleback a lui Rick Warren a hirotonit anul trecut trei femei în calitatea de pastori.

În cadrul întâlnirii de toamnă de săptămâna trecută, administratorii Seminarului Teologic Baptist Sudic din Louisville, Kentucky, au aprobat în unanimitate o rezoluție care încurajează administrația seminarului să continue să pregătească teologic atât bărbați, cât și femei, "dar numai bărbații sunt rezervați pentru funcția și oficiul și, prin urmare, pentru titlul de pastor".


"De asemenea, se hotărăște ca acest consiliu să încurajeze administrația și facultatea Seminarului Teologic Baptist Sudic să continue pregătirea teologică cu această convingere declarată - absolvirea atât a bărbaților, cât și a femeilor pentru slujirea în biserică, dar cu bărbați doar rezervați pentru oficiul și funcția, și astfel titlul de pastor", se arată în rezoluție, în parte.

Rezoluția a lăudat poziția președintelui SBTS, Albert Mohler (foto alăturat), care a ajutat la elaborarea Baptist Faith & Message 2000, declarația oficială de credință a SBC.

Albert Mohler, președintele Seminarului Teologic Baptist Sudic din Louisville, Kentucky, vorbește la Summitul "Pray Vote Stand" al Family Research Council din Atlanta, Georgia, pe 14 septembrie 2022. | foto - YouTube/Family Research Council


Mohler a intrat pe Twitter-ul său oficial pentru a-și posta marți sprijinul pentru rezoluția administratorilor, spunând că este "recunoscător" pentru munca lor.


"Administratorii noștri de la @SBTS au făcut o declarație importantă săptămâna trecută, adoptând o rezoluție unanimă care definește pastorul atât ca funcție, cât și ca oficiu, și care este limitat la bărbați prin Scriptură, așa cum este mărturisit de Baptiștii din Sud în Baptist Faith & Message", a scris Mohler pe Twitter.


În mai 2021, Biserica Saddleback a stârnit controverse în cercurile SBC prin hirotonirea a trei femei - Liz Puffer, Cynthia Petty și Katie Edwards - în ciuda faptului că Baptist Faith & Message 2000 afirmă că "funcția de pastor este limitată la bărbați, așa cum este calificată de Scriptură".


Mohler a scris o coloană în care denunță ordinările de la Saddleback ca fiind "contrare Scripturii" și "o încercare de a redefini și reformula fundamentul convingător al credinței Baptiste Sudice și a slujirii cooperative".


"Problemele teologice nu s-au schimbat din anul 2000, când Baptiștii Sudici au vorbit clar și precis în Baptist Faith & Message. Mai important, Sfintele Scripturi nu s-au schimbat și nu se pot schimba", a scris Mohler la acea vreme.


Unii din cadrul SBC au făcut presiuni pentru ca (biserica) Saddleback să fie exclusă din cea mai mare denominațiune protestantă a națiunii.


Cu toate acestea, Comitetul de Acreditare al SBC, care se ocupă de problemele legate de respectarea de către bisericile membre a standardelor SBC, a anunțat la Adunarea Anuală a SBC din iunie că va amâna o decizie cu privire la Saddleback.


Președinta Comitetului, Linda Cooper, le-a spus mesagerilor de la întâlnirea anuală că "am ajuns la concluzia că nu suntem încă pregătiți să facem o recomandare cu privire la Biserica Saddleback, recunoscând că există opinii diferite în ceea ce privește intenția funcției de pastor, așa cum se afirmă în Baptist Faith & Message 2000".


"Considerăm că este foarte important să știți că este opinia unanimă a Comitetului de Acreditare că majoritatea Baptiștilor din Sud susțin că funcția de pastor principal, bătrân, episcop sau supraveghetor este limitată la bărbați calificați de Scriptură", a adăugat ea.


"Cu toate acestea, am găsit puține informații care să evidențieze convingerile convenției cu privire la utilizarea titlului de pastor, pentru poziții de personal cu responsabilități și autoritate diferite de cea a rolului de pastor principal."


Comitetul de Acreditare a recomandat inițial ca mesagerii SBC să voteze pentru a crea un comitet de studiu care să raporteze la adunarea anuală de anul viitor o "recomandare pentru a oferi claritate cu privire la funcția de pastor". Cu toate acestea, Mohler și-a exprimat opoziția față de această idee.


"Dacă în cele din urmă trebuie să formăm un comitet de studiu asupra fiecărui cuvânt din mărturisirea noastră de credință, atunci suntem condamnați și nu mai suntem un popor confesional", a spus Mohler în aplauzele mulțimii.


Comitetul de Acreditare și-a anulat recomandarea de înființare a unui comitet de studiu.


Pe 29 iulie, Mohler s-a alăturat președintelui Seminarului Teologic Baptist din New Orleans, Chuck Kelley, și lui Richard Land, președintele Comisiei pentru Etică și Libertate Religioasă a SBC din 1988-2013, în emiterea unei declarații care clarifică înțelegerea Baptistă Sudică a cuvântului "pastor". Cei trei bărbați au fost însărcinați anterior cu scrierea unui ghid de studiu pentru noua Mărturisire Baptist Faith & Message din 2000.


"Este important să înțelegem că cuvântul pastor a fost ales tocmai datorită clarității sale în rândul Baptiștilor din Sud. Declarația afirmă cu atenție că atât bărbații, cât și femeile sunt înzestrați pentru a sluji în biserică, dar rolul de pastor este definit biblic și trebuie să fie deținut doar de bărbați, așa cum sunt calificați de Scriptură", au subliniat bărbații în declarație.


Materialul de mai sus a fost publicat de Michael Gryboski pe 19 octombrie 2022 în site-ul Cristian Post, de unde a fost preluat și adaptat. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.